UPPGIFTER: Stämningen usel – SD kan fälla regeringen

2023 03 14

Irritationen och spänningarna uppges öka mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna.

Bland annat anses regeringen “försöka lura” SD när det gäller politiken i klimatfrågan, framhåller centralt placerade sverigedemokrater för Expressen.

– Det är ganska irriterat, och många onödiga konflikter som uppstår, uppger en källa till tidningen.

Tre känsliga frågor

Enligt uppgifterna förändrades stämningen kring årsskiftet, ett par månader efter att Tidöavtalet var på plats.

Nu beskrivs situationen av SD som en där de tre regeringspartierna, M, KD och L, “pratar ihop sig” och därmed underminerar Sverigedemokraternas position som konstellationens största parti.

Tre frågor som i synnerhet uppges vara särskilt svårlösta är alltså klimatet, vars hot SD tonar ned, anspråket på att vara med och utse nya myndighetschefer samt EU-frågor som exempelvis den om drivmedelspriserna.

– Vi är egentligen fly förbannade, uppgav en SD-källa till Dagens Nyheter redan i januari, kopplat till just strandade förhandlingar av en snabb sänkning av reduktionsplikten.

Diskuterar att fälla regeringen

Enligt Expressen har det gått så långt att det inom SD diskuteras att fälla regeringsförslag i riksdagen som en markering.

Samtidigt slår källor i regeringskansliet ifrån sig anklagelser om att man skulle försöka blåsa SD på utlovat inflytande.

Partiet beskrivs istället som “naiva”.

– SD har haft en övertro på vad de kan få igenom. Det är nog en viss baksmälla efter valrörelsen som infinner sig när de förstår att allt de lovat inte kan bli verklighet, säger en regeringskälla till tidningen.

Fler uppgifter om sprickor

Uppgifterna om sprickorna mellan Tidöavtalspartierna kommer dagen efter att Dagens industri rapporterat om en annan splittring – mellan SD och KD.

I den frågan handlar det om att de två partierna är oense kring utredningen som ska se över möjligheterna att återstarta kärnreaktorerna Ringhals 1 och 2.

Mycket pekar på att utredningen kan rinna ut i sanden. Regeringen uppges också vilja stryka punkten, men SD vill gå vidare.

– Sedan okt-nov har främst KD genom sitt näringsdepartement varit drivande att ge upp frågan och stryka Tidö-punkten. Man försökte skarpt få igenom detta redan innan styrgruppen startade men även på dess första möte, båda gångerna stoppades detta av SD och till viss del även L, står det i  en rapport som Di har tagit del av.

LÄS MER: Kraftig SD-markering i "infekterad" fråga

LÄS MER: Uppgifter: Ilskan kokar i SD – “skadlig situation”

LÄS MER: Sverigedemokraterna vill skapa "ny invandringsfråga"

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen