SVERIGE: Partiledare tror inte på klimatkrisen

2022 11 10

Att det pågår en klimatkris saknar vetenskapligt stöd.

Det anser Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.  

– Jag har inte sett något vetenskapligt stöd för att det är så här och nu. Det påminner ju väldigt mycket om hur invandringsdebatten lät för ett antal år sedan. Man får inte ifrågasätta eller anlägga andra perspektiv för då kallas man klimatförnekare, säger han till SVT Nyheter.

SD-ledaren poängterar dock att klimatförändringar är på väg att ske, men vill inte kalla det för en ”klimatkris”.

Hans uppfattning delas av flera SD-ledamöter, rapporterar SVT med hänvisning till en enkät som tv-kanalen skickat ut till samtliga riksdagsledamöter.

Intresset var dock svagt i SD-gruppen. Endast åtta av 73 ledamöter svarade på enkäten.

”Färre dör av kyla”

SD-ledamoten Elsa Widding, som profilerat sig i klimatfrågor, delar sin partiledares uppfattning.

– Allt vi gör inom klimatområdet är symbolpolitik. Att vi skulle befinna oss i en klimatkris anser jag saknar vetenskapligt stöd. Det gjorde vi senast på 1960-talet när somrar uteblev eller blev så korta att man inte hann skörda sa Widding under en allmän debatt i riksdagens kammare.

Den nyinvalda riksdagsledamoten tillade att hon inte förnekar att temperaturerna i världen ökar, men framhöll att det överlag är bra för världens befolkning.

– Kylan blir också mindre kall vilket gör att det är väsentligt färre som dör av kyla i dag, på totalen, om man kan prata i de ordalagen, så är det någonting positivt som har hänt.

Världen står i brand

Enligt FN:s generalsekreterare António Guterres råder det ingen tvekan om att världen befinner sig i en klimatkris.

I ett anförande inför FN:s generalförsamling varnade han för en värld som ”bokstavligt talat står i brand”. FN-chefen hänvisade till pågående krig i Europa, sviterna från pandemin och de rasande klimatförändringarna.

– Vår värld har stora problem. Klyftorna blir allt djupare. Ojämlikheterna ökar. Utmaningarna sprider sig allt längre, sa António Guterres.

“Vi är inne I en klimatkris”

Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet, och Sveriges representant i FN:s klimatpanel IPCC, delar António Guterres syn på saken.

– Vi har på oss en tilltagande klimatförändring. Allt fler och alltmer drabbas av dess konsekvenser, och det är bråttom med åtgärder. I den meningen är vi inne i en klimatkris, både i världen och här i Sverige, säger han till SVT Nyheter.

Foto: M. Newbry

Text: Redaktionen