UPPGIFTER: Ilskan kokar i SD – “skadlig situation”

2023 02 20

Ett uttalande av justitieminister Gunnar Strömmer (M) har rört upp arga känslor hos Sverigedemokraterna.

Uttalandet var kopplat till den senaste tidens diskussioner kring hur Sveriges myndighetschefer tillsätts, någonting som Gunnar Strömmer i fredags slog fast är ett uppdrag för regeringen.

Det är också regeringens beslut att avgöra när de ska bytas ut.

Men det uttalandet har inte fallit i god jord hos Sverigedemokraterna, som har en helt annan uppfattning om vad man kommit överens om, rapporterar Expressen.

"Kan få förödande följder"

Partiet menar att man, till skillnad från vad Strömmer säger, ska vara med och godkänna utnämningar för de myndigheter som faller inom Tidöavtalet.

– Fel person kan få förödande följder, framhåller en person som beskrivs som “en av partiets tyngsta företrädare”, till tidningen.

"Förvånande"

Regeringens hållning att inte släppa in SD i beslutsfattandet beskrivs inom partiet som “mycket förvånande”.

– Det var under de förutsättningarna vi till slut kunde acceptera Liberalerna i regeringen. Nu är det, uppfattar vi, av hänsyn till interna förhållanden i Liberalerna man anammar en annan ton, uttrycker den anonyma partiföreträdaren.

Ilskan växer: "Situationen är skadlig"

Som en konsekvens uppges nu ilskan växa inom SD.

Konflikten har blivit så stor att den skakar samarbetet i grunden och därför kan behöva lösas av partiledarna själva, enligt Expressens källor.

– Situationen är skadlig, men nu kommer frågan lösas i de strukturer som vi varit noga att bygga, säger en uppgiftslämnare.

Johan Pehrson: "Så ska det vara"

Liberalerna ställde sig nyligen bakom uppfattningen att det inte är SD:s jobb att tillsätta myndighetschefer.

– Regeringen tillsätter generaldirektörer och så ska det vara, sade Johan Pehrson (L) till Svenska Dagbladet i fredags.

Sverigedemokraterna hävdar å sin sida att beslut måste förankras med SD.

– Formellt är det helt korrekt att regeringen som sitter med utnämningsmakten, men självklart kommer vi att kräva att få vara med och diskutera frågan. Det står i Tidöavtalet, och speciellt i områden som är viktiga för vårt parti men också för Tidöavtalet. Migrationsområdet är ett tydligt exempel, säger Ludvig Aspling, SD:s migrationspolitiska talesperson, till samma tidning.

Migrationsverkets generaldirektör lämnar

En av de uppmärksammade myndighetscheferna som tvingas lämna sitt jobb är Migrationsverkets Mikael Ribbenvik.

– Dags att städa upp i Myndighetssverige. Bort med asylaktivister, uttryckte SD:s Björn Söder i en kritiserad tweet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen