Ryssland rasar mot ännu ett grannland

2023 01 23

Ryssland drar ned rejält på de diplomatiska förbindelserna till Estland.

Det meddelar Putinregimens utrikesministerium i dag, måndag, rapporterar Reuters.

Anledningen är att man anser att grannlandet tillika Natomedlemmen Estland uppträder rasistiskt gentemot Ryssland.

– Den estniska regimen har fått vad den förtjänar, säger Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet.

"Total russofobi"

Den ryska retoriken trappades upp även mot grannlandet Litauen i samband med att landet försökte stoppa godstransporter till Kaliningrad.

Men nu är det alltså ett annat land som hamnat i ryskt fokus för märkliga anklagelser.

Ryssland skickar bland annat hem ett estniskt sändebud som svar på Estlands drag att reducera personalstyrkan på den ryska ambassaden i Tallinn.

– De senaste åren har det estniska ledarskapet ändamålsenligt förstört hela vidden av relationer med Ryssland, säger det ryska utrikesministeriet i ett uttalande.

– Totalt russofobi. Odlingen av fientlighet mot vårt land har eskalerats av Tallinn till den grad att det blivit statlig politik, fortsätter ministeriet.

Ska "avnazifiera Europa"

Både före och efter invasionen har Ryssland uttryckt sig som en “nazistisk” regim i Ukraina.

– Vi strider mot nynazister. Nynazisterna använder sina civila som sköldar, sade Vladimir Putin i ett tal bara några dagar efter den fullskaliga invaderingen av landet.

Den ryska regimen har också jämfört såväl den ukrainska president Volodymyr Zelensky som väst och USA med Adolf Hitler och att man ska “avnazifiera hela Europa”.

"Nazistisk nonsens"

Även Estland har utsatts för grova jämförelser med Nazityskland i flera synnerligen märkliga uttalanden av Putinregimen.

Inte minst efter att landet i somras krävde ett stopp för ryska medborgare att resa in i Europa.

– Det här är ytterligare nazistiskt nonsens, uttryckte bland annat Dmitrij Medvedev, tidigare rysk president och ordförande för landets säkerhetsråd

Kritik mot Nato

Förra året riktade Estland hård kritik mot Nato efter anklagelser om att militäralliansens försvarsstrategi inkluderade att avvakta en längre tid om Ryssland skulle invadera baltstaterna Estland, Lettland eller Litauen.

– Om du jämför storleken på Ukraina och de baltiska länderna, så skulle det innebära att våra länder och vår kultur förstörs fullständigt. Århundranden av historia och kultur skulle utplånas från kartan, sade landets premiärminister Kaja Kallas till Financial Times.

Nato lovade därefter att se över sina beredskapsplaner.

Foto: Russian Embassy UK

Text: Redaktionen