RYSSLAND: Jämför USA och väst med Hitler

2023 01 18

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov jämför USA:s och västvärldens insats för Ukraina med Nazitysklands massmord på sex miljoner judar under andra världskriget.  

Utrikesministern lanserar sin uppseendeväckande jämförelse på en pressträff i Moksva.

– På samma sätt som Adolf Hitler sökte efter den slutgiltiga lösningen på den judiska frågan för de ett krig mot vårt land med samma uppgift: Att komma fram till den slutliga lösningen på den ryska frågan, säger Sergej Lavrov.

Han tillägger:

–  De är tydliga med att Ryssland måste lida ett strategiskt nederlag.

Vidare anklagar Lavrov USA för att föra ett hybridkrig mot Ryssland med hjälp av sina allierade i Europa.

– De använder sig av samma taktik som både Hitler och Napoleon, säger den ryska utrikesministern.  

Adolf Hitlers och Nazitysklands ”slutliga lösning” under andra världskriget ledde till systematiska mord på sex miljoner judar samt andra minoriteter.

Jämförde presidenten med Hitler

Det är inte första gången som Sergej Lavrov jämför Ukraina och västvärlden med Nazityskland och Adolf Hitler.

I våras väckte ett uttalande från Lavrov stor uppståndelse.

Då jämförde ministern Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj med Tredje rikets ledare – trots att Zelenskyj själv har judiskt påbrå och har familj som dödades i Förintelsen under andra världskriget.

Men det var inget som stoppade Lavrov.

– Han (Zelenskyj, red. anm.) för fram följande argument: “vad är det för nazism om vi är judar?”. Jag kan ha fel, men Hitler hade också judiskt blod. Det betyder absolut ingenting. De smarta judiska människorna säger att de ivrigaste antisemiterna vanligtvis är judar, sa utrikesministern till italiensk tv enligt CNN.

Konstant propaganda

En stor del av den ryska propagandan för att legitimera invasionen av Ukraina har handlat om vansinniga nazistanklagelser mot den ukrainska regeringen.

Sedan invasionen i februari har Putinregimen försökt framställa anfallskriget som en kamp mot ukrainska nazister. 

Detta trots att Ukraina har en demokratiskt vald regering, som till skillnad från den ryska diktaturen värnar om mänskliga rättigheter.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen