JUST NU: Rysslands hot ger Nato huvudvärk

2022 06 21

I enighet med ett EU-beslut fortsätter Litauen att stoppa ryska varor, som ligger under sanktioner, från att transporteras genom litauiskt territorium.

Därmed kan Kreml inte transportera en rad viktiga varor till Kaliningrad.

Den enda järnvägen till den ryska exklaven går via Litauen.

Nya hot

Igår betonade Kreml att Ryssland kommer att ”vidta åtgärder” om inte förbudet hävs.

I dag var det dags för nya hot.

Nikolaj Patrusjev, sekreterare för Rysslands säkerhetsråd, var värd för ett möte i Kaliningrad.

Han framhävde att stoppet av godstransporten kommer att få allvarliga konsekvenser för den litauiska befolkningen.

– Ryssland kommer säkerligen att reagera på sådana fientliga handlingar. Lämpliga åtgärder utarbetas och kommer att vidtas inom en snar framtid. De kommer att få en allvarlig negativ verkan på Litauens befolkning, sa Nikolaj Patrusjev enligt den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Kallade upp EU-ambassadör

Under tisdagen har det ryska utrikesdepartementet även kallat upp EU:s ambassadör i Moskva.

Efter mötet berättade ambassadören Markus Ederer att han bett Ryssland att lösa frågan med diplomatiska medel, rapporterar Reuters.

Varnar för en upptrappning

Den tidigare oligarken, oppositionella Michail Chodorkovskij, tror inte att Kreml kommer ta till diplomatiska medel.

Han varnar istället för en upptrappning, vilket kommer att innebära svåra avvägningar för Nato.

– Kremls nästa steg blir en blockad av luftrummet i Litauen. På så vis kan de flyga mellan Ryssland och Kaliningrad och då kommer Nato att ställas inför frågan hur de ska agera, säger han till Financial Times.

Tror inte på krig

Ben Hodges, forskare vid Center for European Policy Analysis (CEPA), tror inte att Moskva kommer att agera militärt mot Litauen mitt under pågående krig i Ukraina. 

–  Om det finns något de vill undvika så är det en konflikt med Nato. I Litauen står dessutom Nato-trupper under tysk ledning som skulle svara direkt, säger han till SvD.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan, instämmer.

– Ryssland skulle gå mot ett garanterat nederlag om det attackerade ett Nato-land, säger han till tidningen. 

Han tror däremot att Kreml planerar att trappa upp den hybrida krigsföringen för att med alla tillgängliga medel försöka splittra EU.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen