JUST NU: Ryssland jämför Zelensky med Hitler – Israel rasar

2022 05 02

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov påstår att även Adolf Hitler hade “judiskt blod” och jämför nazistdiktatorn med Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

En stor del av den ryska propagandan för att legitimera invasionen av Ukraina har handlat om vansinniga anklagelser mot den ukrainska regeringen för att vara nazister. 

Putinregemins propagandarör har bland annat sagt att Ryssland ska avnazifiera inte bara Ukraina – utan hela Europa.

Jämför Zelensky med Hitler

Ett problem för den ryska propagandan och de upprörande anklagelserna är att Volodymyr Zelensky själv har judiskt påbrå. 

Det rycker dock Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på axlarna för, och gör en fruktansvärd jämförelse mellan Ukrainas president och Adolf Hitler.

“Hitler hade också judiskt blod”

– Han (Zelensky, red. anm.) för fram följande argument: “vad är det för nazism om vi är judar?”. Jag kan ha fel, men Hitler hade också judiskt blod. Det betyder absolut ingenting. De smarta judiska människorna säger att de ivrigaste antisemiterna vanligtvis är judar, säger Sergej Lavrov till italiensk tv enligt CNN.

Israel rasar: “Oförlåtligt”

Det hänsynslösa uttalandet från den ryska utrikesministern har väckt reaktioner från många håll och av flera anledningar.

– Utrikesminister Lavrovs kommentarer är både oförlåtliga och skandalösa samt ett fruktansvärt historiskt fel. Judar mördade inte sig själva under Förintelsen. Den lägsta nivån av rasism mot judar är att anklaga judarna själva för antisemitism, säger Israels utrikesminister Yair Lapid till israeliska Ynet.

Kallat till sig ambassadören

Israels utrikesministerium kallade även till sig den ryska ambassadören i landet på grund av de hemska uttalandena från Lavrov. 

Ett “tufft samtal” väntar den ryska ambassadören, uppger Sky News.

“Fullständig förvrängning”

Dani Dayan är ordförande för Yad Vashems minnesplats för Förintelsen i Israel. Även han kritiserade Lavrov för kommentaren, samt hur Ryssland har märkt ukrainare som nazister.

– Lika allvarligt är att kalla ukrainarna i allmänhet, och president Zelensky i synnerhet, för nazister. Detta är bland annat en fullständig förvrängning av historien och en allvarlig kränkning av nazismens offer, framhäver Dani Dayan på Twitter.

Demokratiskt vald regering

Sedan invasionen i februari har Putinregimen försökt framställa anfallskriget som en kamp mot ukrainska nazister. 

Detta trots att Ukraina har en demokratiskt vald regering. Landets president, Volodymyr Zelensky, är av judisk härkomst och har familj som dödades i Förintelsen under andra världskriget.

Foto: President of Russia Office resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen