JUST NU: Ryssland jämför Zelensky med Hitler – Israel rasar

2022 05 02

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov påstår att även Adolf Hitler hade “judiskt blod” och jämför nazistdiktatorn med Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

En stor del av den ryska propagandan för att legitimera invasionen av Ukraina har handlat om vansinniga anklagelser mot den ukrainska regeringen för att vara nazister. 

Putinregemins propagandarör har bland annat sagt att Ryssland ska avnazifiera inte bara Ukraina – utan hela Europa.

Jämför Zelensky med Hitler

Ett problem för den ryska propagandan och de upprörande anklagelserna är att Volodymyr Zelensky själv har judiskt påbrå. 

Det rycker dock Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på axlarna för, och gör en fruktansvärd jämförelse mellan Ukrainas president och Adolf Hitler.

“Hitler hade också judiskt blod”

– Han (Zelensky, red. anm.) för fram följande argument: “vad är det för nazism om vi är judar?”. Jag kan ha fel, men Hitler hade också judiskt blod. Det betyder absolut ingenting. De smarta judiska människorna säger att de ivrigaste antisemiterna vanligtvis är judar, säger Sergej Lavrov till italiensk tv enligt CNN.

Israel rasar: “Oförlåtligt”

Det hänsynslösa uttalandet från den ryska utrikesministern har väckt reaktioner från många håll och av flera anledningar.

– Utrikesminister Lavrovs kommentarer är både oförlåtliga och skandalösa samt ett fruktansvärt historiskt fel. Judar mördade inte sig själva under Förintelsen. Den lägsta nivån av rasism mot judar är att anklaga judarna själva för antisemitism, säger Israels utrikesminister Yair Lapid till israeliska Ynet.

Kallat till sig ambassadören

Israels utrikesministerium kallade även till sig den ryska ambassadören i landet på grund av de hemska uttalandena från Lavrov. 

Ett “tufft samtal” väntar den ryska ambassadören, uppger Sky News.

“Fullständig förvrängning”

Dani Dayan är ordförande för Yad Vashems minnesplats för Förintelsen i Israel. Även han kritiserade Lavrov för kommentaren, samt hur Ryssland har märkt ukrainare som nazister.

– Lika allvarligt är att kalla ukrainarna i allmänhet, och president Zelensky i synnerhet, för nazister. Detta är bland annat en fullständig förvrängning av historien och en allvarlig kränkning av nazismens offer, framhäver Dani Dayan på Twitter.

Demokratiskt vald regering

Sedan invasionen i februari har Putinregimen försökt framställa anfallskriget som en kamp mot ukrainska nazister. 

Detta trots att Ukraina har en demokratiskt vald regering. Landets president, Volodymyr Zelensky, är av judisk härkomst och har familj som dödades i Förintelsen under andra världskriget.

Foto: President of Russia Office resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Stoppar export av bensin

2024 03 01

Rysslands diktator Vladimir Putin och hans regim stoppar exporten av bensin från landet.

Rysslands premiärminister Mikhail Mishustin har godkänt ett förbud.

Förbudet gäller bensinexport.

Det rapporterar Reuters.

Undantag

Det finns några undantag i och med förbudet.

– Det tillfälliga exportförbudet gäller inte de överenskomna volymer av leveranser till Mongoliet, Uzbekistan, Abchazien och Sydossetien, uppger RBC.

I övrigt kommer förbudet att realiseras från och med den 1 mars 2024.

Då börjar det gälla

Förbudet gäller i sex månader från och med i morgon, fredag.

Det finns en förklaring till varför Ryssland väljer att införa förbud mot export av bensin.

– Vice premiärminister Alexander Novak talade tidigare till premiärministern och föreslog att införa det tillfälliga förbudet, uppger Reuters.

Anledningen till förslaget är att Alexander Novak insett att den säsongsmässiga efterfrågan på bränsle snart kommer att ta fart på den inhemska marknaden, något som premiärministern nu bestämt sig för att lyssna på.

Genom att stoppa exporten räknar man med att kunna hålla de inhemska priserna nere.

Inte första gången

Det är inte första gången som Ryssland inför ett förbud mot export av bränsle.

I september förra året införde landet ett förbud mot bränsleexport.

Det fanns dock några undantag från exporten. Vitryssland, Kazakstan, Armenien och Kirgizistan behövde inte följa beslutet. 

Anledningen till förbudet var detsamma då som nu.

Nästan alla restriktioner togs sedan bort i november.

Jättefartyg till Sverige

Tidigare i veckan anlände ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige. 

Fartyget ankom till Nynäshamn utanför Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas AB att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm tidigare i veckan uppgav bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppgav Nynas kommunikationsdirektör Hans Östlin i en skriftlig kommentar till P4 Stockholm.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen