JUST NU: Nato förstärker efter att Estland slagit larm

2022 06 27

Generalsekreterare Jens Stoltenberg försöker lugna oron i Estland.

Estland har tidigare uttryckt stark oro över hur Nato planerat att försvara Estland om Ryssland skulle gå till attack mot landet. 

Enligt Estlands premiärminister Kaja Kallas skulle landet “raderas från kartan” baserat på militäralliansens beredskapsplaner, rapporterar estländska ERR med hänvisning till en intervju Financial Times.

Varnade för totalförstörelse

– De av er som varit i Tallinn och känner till vår gamla stad och de århundraden av historia och kultur som finns här – det skulle raderas från kartan, inklusive vårt folk, vår nation, sade Kaja Kallas i slutet av förra veckan – inför den här veckans Natotoppmöte i Madrid.

Lovar förändring

Nu lovar Nato och generalsekreterare Jens Stoltenberg förändring. Militäralliansen ska se över sina stridsplaner för att kunna erbjuda de baltiska länderna bättre skydd i händelse av en rysk invasion.

– Vi delar aldrig detaljerna i operativa planer, men jag kan försäkra er att vi har kunnat skydda länder som gränsar till Ryssland i årtionden genom att anpassa vår närvaro i ljuset av hotbedömningen. Vi har gjort det tidigare och vi kommer att göra det igen, säger han till Financial Times.

Försvaret i Baltikum förstärks

Enligt Stoltenberg ska alliansen “avsevärt förstärka” försvaret i östra Europa, och generalsekreteraren gav sitt ord på att Ryssland aldrig skulle kunna erövra Estlands huvudstad.

Det nya konceptet ska diskuteras och undertecknas i samband med veckans möte i Madrid, erfar FT.

Upptrappat ryskt hot mot regionen

Madridmötet kommer att hållas i kölvattnet av en upptrappad och aggressiv rysk retorik mot just de baltiska länderna. 

Förra veckan riktade Ryssland hot mot Litauen om de inte öppnade godstransporten till Kaliningrad. 

– Om godstransporten mellan Kaliningrad-regionen och resten av Ryska federationen via Litauen inte återställs helt eller inom en snar framtid, förbehåller sig Ryssland rätten att vidta åtgärder för att skydda sina nationella intressen, uppgav det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Övade på attacker mot Estland

Ryssland har även övat på att attackera Estland med missiler.

– Just nu pågår övningar där ryssarna simulerar missilattacker mot estniskt territorium, sade Kusti Salm, stabschef för det estniska försvarsministeriet, till Iltalehti.

“Lovar mer närvaro”

Stoltenberg själv tonar ned spekulationerna om att de ryska hoten avser att störa Natomötet i Madrid. Klart är dock att styrkorna ska utökas i den känsliga regionen i Östeuropa för att skydda Estland, Lettland och Litauen.

– De har varit i sovjetiskt styre i decennier. De har en historia där de faktiskt har lärt sig den hårda vägen vad det innebär att vara ockuperad och invaderad. Jag accepterar att [Kallas] vill ha met Natonärvaro och jag kan lova henne mer närvaro, säger Stoltenberg.

Foto: Nato
Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen