Nya risker med snus pekas ut

2023 02 09

En stor svensk studie har kunnat peka ut ökade risker kopplat till snusande.

Studien är framtagen vid Karolinska institutet i Stockholm har fokuserat på kvinnor som snusar under graviditeten, rapporterar SVT.

Tre gånger så hög risk

Forskarna kan enligt studien nu visa att barn till mammor som snusat medan de varit gravida löper hela tre gånger så hög risk att dö i plötslig spädbarnsdöd.

– Många människor väljer snus framför rökning av hälsoskäl och då är det väldigt viktigt att man som kliniker, som jobbar med gravida och nyfödda barn, vet om de här riskerna. Men också att allmänheten vet att det inte är ofarligt att använda nikotin under graviditet, säger Anna Gunnerbeck, barnläkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus och forskare vid Karolinska institutet, till tv-kanalen.

Helt ny kunskap

Plötslig spädbarnsdöd är ett mycket ovanligt fenomen i Sverige.

Två av 10 000 bebisar dör i sömnen utan att man vet vad det beror på, skriver SVT.

Att rökning ökar risken för att det ska inträffa har varit känt sedan tidigare. Väldigt lite forskning har dock undersökt riskfaktorn kopplat till snusning.

Nämnda studie ger därför helt ny kunskap som kan sätta snusandet hos gravida kvinnor i nytt perspektiv.

– Det är jämförbart med effekterna av måttlig rökning, det vill säga en till tio cigaretter per dag, under graviditeten, säger Anna Gunnerbeck.

Gemensamma nämnaren

Den gemensamma nämnaren mellan rökning och snus är nikotin. Det är också det ämnet som pekas ut som den inblandade mekanismen bakom plötslig spädbarnsdöd.

Även det tobaksfria snuset, mer känt som “vitt snus”, innehåller nikotin och har ökat kraftigt bland kvinnor på senare tid.

– Andelen västmanländska kvinnor som snusar ökade från fem till elva procent mellan 2017 och 2022, uppger bland annat Region Västmanland efter en undersökning i januari.

"Kontrast med tobakssnuset"

Även Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har noterat att det kvinnliga snusandet ökar.

– Vi ser att det är ungefär lika vanligt bland män och kvinnor att använda vitt snus, vilket står helt i kontrast med tobakssnuset som är betydligt vanligare bland män, sade Martina Zetterkvist på CAN till SVT i somras.

Nya regler

Sedan 1 augusti råder 18-årsgräns på vitt snus.

Det har också införts nya regler för vilken information som måste framgå på förpackningarna när det gäller tobaksfria nikotinprodukter.

Konsumentverket har nyligen även kritiserat flera bolag för “allvarliga brister” i hur exempelvis vitt snus framställs för potentiella konsumenter.

LÄS MER: Mycket dåliga nyheter för svenska snusare

LÄS MER: Ny stor studie: Så farligt är det att snusa

Foto: Swedish Match

Text: Redaktionen