Nya risker med snus pekas ut

2023 02 09

En stor svensk studie har kunnat peka ut ökade risker kopplat till snusande.

Studien är framtagen vid Karolinska institutet i Stockholm har fokuserat på kvinnor som snusar under graviditeten, rapporterar SVT.

Tre gånger så hög risk

Forskarna kan enligt studien nu visa att barn till mammor som snusat medan de varit gravida löper hela tre gånger så hög risk att dö i plötslig spädbarnsdöd.

– Många människor väljer snus framför rökning av hälsoskäl och då är det väldigt viktigt att man som kliniker, som jobbar med gravida och nyfödda barn, vet om de här riskerna. Men också att allmänheten vet att det inte är ofarligt att använda nikotin under graviditet, säger Anna Gunnerbeck, barnläkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus och forskare vid Karolinska institutet, till tv-kanalen.

Helt ny kunskap

Plötslig spädbarnsdöd är ett mycket ovanligt fenomen i Sverige.

Två av 10 000 bebisar dör i sömnen utan att man vet vad det beror på, skriver SVT.

Att rökning ökar risken för att det ska inträffa har varit känt sedan tidigare. Väldigt lite forskning har dock undersökt riskfaktorn kopplat till snusning.

Nämnda studie ger därför helt ny kunskap som kan sätta snusandet hos gravida kvinnor i nytt perspektiv.

– Det är jämförbart med effekterna av måttlig rökning, det vill säga en till tio cigaretter per dag, under graviditeten, säger Anna Gunnerbeck.

Gemensamma nämnaren

Den gemensamma nämnaren mellan rökning och snus är nikotin. Det är också det ämnet som pekas ut som den inblandade mekanismen bakom plötslig spädbarnsdöd.

Även det tobaksfria snuset, mer känt som “vitt snus”, innehåller nikotin och har ökat kraftigt bland kvinnor på senare tid.

– Andelen västmanländska kvinnor som snusar ökade från fem till elva procent mellan 2017 och 2022, uppger bland annat Region Västmanland efter en undersökning i januari.

"Kontrast med tobakssnuset"

Även Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har noterat att det kvinnliga snusandet ökar.

– Vi ser att det är ungefär lika vanligt bland män och kvinnor att använda vitt snus, vilket står helt i kontrast med tobakssnuset som är betydligt vanligare bland män, sade Martina Zetterkvist på CAN till SVT i somras.

Nya regler

Sedan 1 augusti råder 18-årsgräns på vitt snus.

Det har också införts nya regler för vilken information som måste framgå på förpackningarna när det gäller tobaksfria nikotinprodukter.

Konsumentverket har nyligen även kritiserat flera bolag för “allvarliga brister” i hur exempelvis vitt snus framställs för potentiella konsumenter.

LÄS MER: Mycket dåliga nyheter för svenska snusare

LÄS MER: Ny stor studie: Så farligt är det att snusa

Foto: Swedish Match

Text: Redaktionen


LARMET: Ryssland förbereder “gulag 2.0”

2025 07 17

Internationella bedömare uppger att Putin kan vara på väg att bygga ett “Gulag 2.0”.

Forskare vid CEPA – The Center for European Policy Analysis – uppger att Ryssland har stora planer.

Rysslands FSB arbetar med att bygga ett nytt gulag, menar organisationens forskare.

Förslag inlämnat

Sedan februari har statsduman förberett tre lagförslag – som förväntas antas i juli och bli lag i januari – som skulle skapa en ny “skärgård” av fängelser och häkten i hela Ryssland. 

Det första lagförslaget lämnades in i februari. 

Det kommer att göra det möjligt för FSB att skapa sina egna häkten.

– Ett av lagförslagen föreskriver att kriminalvården, i samarbete med FSB, ska ta fram ett förslag till schema för specialvagnar som kan kopplas till passagerar-, post- och bagagetåg, uppger CEPA.

“Överträffar allt”

CEPAs forskare fortsätter.

– Särskilda vagnar, fartyg, flygplan, befogenhet att eskortera misstänkta och full befogenhet att disciplinera och kontrollera interner – allt inrymt, skyddat och övervakat inom det växande FSB-imperiet – visar tydligt på förberedelser för förtryck i en skala som överträffar allt vi hittills har sett.

Läs mer: Ryska banker desperata – vädjar om hjälp

“Till skillnad från Europa”

Även The Barents Observer tar upp de ryska planerna.

– Personer som anklagas för förräderi, spioneri, extremism och terrorism kan snart hamna i häkten som kontrolleras av den ryska säkerhetstjänsten FSB, menas det.

– Människorättsaktivister befarar att detta kommer att leda till begränsad tillgång till advokater och försvagad rättslig tillsyn.

De har fått tag på en initiativtagare till lagförslaget, ledare för försvarsutskottet, Andrej Kartapolov.

– Till skillnad från Europa har vi ett helt öppet rättsväsende och straffsystem. Därför kommer allt att vara transparent och kontrollerat, säger han om saken.

Det är CEPA

Center for European Policy Analysis – CEPA – är en ideell, opartisk, offentlig institution med huvudkontor i Washington DC och kontor i London och Bryssel.

De fokuserar på att “stärka den transatlantiska alliansen genom banbrytande forskning, analys och program”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


SAS-plan tvingas nödlanda

2025 07 17

Ett SAS-flygplan har tvingats till nödlandning i London.

Det var under torsdagen som flygplanet var på väg från Gran Canaria till Stockholm, men tvingades till en nödlandning på flygplatsen Heathrow utanför London.

Anledningen var att en av passagerarna var i behov av sjukvård.

– Det är en av våra passagerare där som har blivit sjuk, säger Rikard Steinholtz, presskommunikatör på SAS, till GP.

Lyfta igen

Till en början var det oklart när planet skulle kunna fortsätta sin färd mot Stockholm.

– Nu har vi fullt fokus på att ta hand om den här passageraren. Men vi kommer såklart att se till att alla våra passagerare kommer till Stockholm. Men när vet vi inte riktigt än.

Lite senare stod prognosen klar att flygningen skulle kunna återupptas vid 21.05.

Populärt resmål

Semesterresor till varmare breddgrader med sol och bad toppar bland svenskarnas destinationer under sommarens lediga veckor.

– Inte oväntat är sol och bad fortfarande den populäraste typen av resa för svenskarna. Destinationer som Gran Canaria, Mallorca och Alicante dominerar topplistan för 2025, skriver Dagens PS.

– Även om gamla favoriter som Spanien och Grekland behåller sina topplaceringar, ser vi en allt större variation i svenskarnas val av resmål.

Många semestrar

Det ostadiga vädret i inledningen av sommaren gjorde att många bokade in en utlandsresa under semestern.

– Det uteblivna och ostadiga svenska sommarvädret har minst sagt skapat rusning. De närmaste två veckorna så har vi 33 procent färre stolar kvar med avresa från Arlanda jämfört med i fjol, uppgav Vings pressinformatör Anna Hagberg till SVT för några veckor sedan.

– Så det finns en tydlig korrelation med det ostadiga vädret.

Även resebolaget TUI kunde se en fördubbling i bokningar i samband med sommarens första veckor.

– Våra charterflyg från Arlanda är i stort sett fullbokade denna vecka, med färre platser kvar jämfört med samma vecka förra året, sa Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig på TUI, till tv-kanalen.

Foto: Eric Salard, Wikimedia Commons

Text: Redaktionen