SVERIGE: Äntligen goda nyheter för hushållen

2022 10 09

Mitt i en dyster inflation och tider med höga omkostnader spås ljus i mörkret för hushåll i Sverige.

Svenska hushåll är vana vid dåliga nyheter vid det här laget.

I augusti steg den svenska inflationen till 9 procent, någonting som bland annat drevs upp av ökade priser på livsmedel och bränsle.

Utöver en betydligt dyrare nota på mat och drivmedel har många hushåll även upplevt rekorddyra elräkningar – och än värre väntas det bli till vintern.

Äntligen positiva nyheter

Men nu kommer ett ljus mitt i allt mörker. 

SBAB:s chefsekonom Robert Boije ser nämligen flera tecken på att en inflationstopp väntar precis runt hörnet, rapporterar Dagens Nyheter.

– På livsmedelspriserna ser vi fortsatt vissa uppgångar men vi ser också lättnader när det gäller spannmålspriser där exporten har kommit igång från Ukraina, som är en av världens största spannmålsexportörer, säger han till tidningen.

"Kan hålla nere pris på drivmedel"

Positiva besked om inflationen är även att vänta efter förbättrade globala leveranskedjor samt oljeutvecklingen, menar experten.

Någonting som säkerligen skulle vara till glädje för den som är beroende av en bensin- eller dieseldriven bil.

När det gäller oljepriserna har det pratats om att de kommer fortsätta uppåt men det är jag inte alls säker på. För att vi får en dämpad global efterfrågan nu och det brukar kunna hålla nere priserna på drivmedel, säger Robert Boije till DN.

Får medhåll

SBAB:s chefsekonom får medhåll från andra ekonomer, bland annat Swedbanks prognoschef Andreas Wallström.

Han pekar bland annat på att arbetsmarknaden är stark och att det än så länge inte finns några tecken på stigande arbetslöshet.

Prognoschefen bedömer också att de största räntehöjningar nu är historia.

– Vår officiella prognos är att Riksbanken höjer räntan för sista gången i februari och sen ligger still fram till 2024. Men med en lägre inflation kan det faktiskt bli så att de till och med sänker räntan nästa år, säger Andreas Wallström till DN.

Omdiskuterade elpriser

Experternas prognoser välkomnas sannolikt av många hushåll som lidit kraftigt av många ekonomiska smällar kopplade till högre levnadskostnader under 2022.

En av de mest omdiskuterade har varit just elprisfrågan.

På just den fronten kom nyligen ett glädjebesked då elpriserna i veckan sjönk till lägre nivåer än på två månader. 

"Förbluffande" konsumtion

Trots de annars höga priserna på el har inte konsumtionen i svenska hushåll förändrats märkbart, vilket Sveriges Radio konstaterade tidigare i veckan.

Ingenting i statistiken från Svenska kraftnät tyder nämligen på att svenskarna dragit ned på sin elanvändning.

Under september användes 9,55 terawattimmar i Sverige jämfört med 9,54 under samma månad föregående år, enligt Svenska kraftnäts statistik.

– Jag blir förbluffad med tanke på prisutvecklingen, jag hade faktiskt förväntat mig se en märkbar effekt, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen, till SR.

LÄS MER: Efter gårdagens glädjebesked – nu kommer bakslaget

LÄS MER: Glädjebesked för elkonsumenter

LÄS MER: Förbluffande utveckling i Sverige

LÄS MER: Många hushåll riskerar ytterligare ekonomisk smäll

LÄS MER: DRIVMEDEL: Chockhöjt literpris i dag

Foto: B. White

Text: Redaktionen


JUST NU: Stödet för MAGA-rörelsen förändras kraftigt

2025 06 07

Republikaners stöd för den så kallade MAGA-rörelsen har förändrats mycket på kort tid.

Det Republikanska partiet har en lång historia i amerikansk politik.

Det senaste åren har partiet emellertid dominerats av den så kallade MAGA-rörelsen – den rörelse som har bildats av Donald Trump och som stödjer honom i vått och torrt.

Nu har det skett en förändring i stödet för MAGA-rörelsen.

Minskar i popularitet

MAGA står för ”Make America Great Again”, och förknippas med Donald Trump.

En ny opinionsmätning visar dock att andelen republikanska som identifierar sig som ”MAGA-republikaner” minskar, rapporterar Newsweek.

I mätningen från Economist/YouGov, som gjordes den 30 maj till 2 juni, svarar 49 procent av republikanerna att de gärna beskriver sig som ”MAGA-republikaner”.

Det är en tydlig minskning jämfört med tidigare månader, enligt tidningen.

I mars var det hela 60 procent av de republikanska väljarna som identifierade sig med MAGA-rörelsen.

Siffran har skiftat lite från mätning till mätning, men den generella trenden tycks vara att entusiasmen kring begreppet MAGA är avtagande, och stödet för den specifika rörelsen minskar.

Omdiskuterat inflytande

Även bland amerikaner i stort minskar andelen som identifierar sig med MAGA-identiteten – från 20 procent i mars till 16 procent i den senaste mätningen.

Stödet för MAGA-identiteten har dock varit ännu lägre om man går längre tillbaka i tiden, och siffrorna behöver inte tolkas som att stödet för Trump minskar.

Men siffrorna talar ändå för att Trumps inflytande inom det republikanska partiet redan kan ha nått sin peak och kan vara på väg att mattas av eller omdefinieras, enligt tidningen.

Hur mycket Trump som person ska få sätta sin prägel på Republikanerna har ofta varit ett ämne för diskussion, bland annat för att Trumps politik skiljer sig på vissa avgörande punkter från traditionell republikansk politik. Det gäller bland annat inom utrikespolitik och handelspolitik.

De allra flesta republikaner är nöjda med Trump, men de som identifierar sig som ”MAGA-republikaner” är betydligt mer entusiastiska, vilket också bekräftas i undersökningen, enligt tidningen.

Undersökningen visar också att republikanska män identifierar sig med MAGA i högre utsträckning (59 procent) än republikanska kvinnor (45 procent).

Foto: Natilyn Hicks Photography

Text: Redkationen


Bakslag för kaffeälskare – ändrade regler runt om i Sverige

2025 06 07

Ändrade regler på många håll i Sverige innebär ett bakslag för kaffeälskare.

Svenskar är ett av världens mest kaffeälskande folk.

Många av oss skulle ha svårt att klara av en hel arbetsdag utan att ladda om med en kopp kaffe, titt som tätt under dagen.

Men på senare tid har kaffeälskare fått det tuffare – på grund av regeländringar på många håll i landet.

Många gör samma regeländring

Allt fler kommuner väljer att spara in pengar – genom att slopa gratis kaffe för de kommunanställda.

Istället måste de anställda betala för det kaffe de dricker på jobbet, till exempel genom löneavdrag, rapporterar TV4.

En granskning av fackförbundet Vision visar att ett 60-tal kommuner har börjat ta betalt för kaffet.

Förändringen har skett i takt med att kaffet har blivit dyrare, samtidigt som många kommuner ser stora behov att göra nedskärningar.

Förlorar attraktionskraft

Ett exempel är Pajala kommun. Där räknar man med att kunna spara in 300 000 kronor genom att göra löneavdrag för det kaffe som medarbetare dricker.

Fackförbundet Vision beskriver åtgärden som ”löjlig”, och menar att det är fel sak att spara in på. Man understryker att arbetsplatser som drar in den typen av förmåner riskerar att få svårare att locka till sig arbetskraft.

– När man tar bort den här typen av förmån förlorar man så mycket i attraktionskraft. Det känner jag mig orolig för. Alla frågar vilka slags förmåner vi kan erbjuda och då måste vi svara att vi inte kan erbjuda någon alls, har Visions ordförande i Pajala, Robert Hawkins, tidigare sagt till Vision.

Men trots kritiken har alltså ett 60-tal kommuner i Sverige gjort liknande regeländringar, som innebär att medarbetarna inte längre får gratis kaffe.

Central roll på arbetsplatsen

Kaffe är väldigt viktigt för många svenskar, särskilt på jobbet, har tidigare undersökningar visat.

Enligt en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Beans in Cup 2024 dricker svenskarna i snitt 2,2 koppar kaffe per arbetsdag.

Totalt dricker vi nära tolv miljoner koppar per arbetsdag och tre miljarder koppar per år.

– Kaffet har haft en central plats under lång tid och med närmare tre miljarder koppar om året står det klart att drycken är en viktig del av vår vardag, sade Peter Jönsson, smakchef på Beans in Cup, i ett uttalande.

– Det gäller inte minst under arbetsveckan där vi kan behöva lite extra fokus och energi. Svenskarna ser dessutom kaffemaskinen som något mer än en plats att hämta dryck från - den har en större roll på arbetsplatsen, tillade Peter Jönsson.

Foto: PublicDomainPictures

Text: Redaktionen