SVERIGE: Äntligen goda nyheter för hushållen

2022 10 09

Mitt i en dyster inflation och tider med höga omkostnader spås ljus i mörkret för hushåll i Sverige.

Svenska hushåll är vana vid dåliga nyheter vid det här laget.

I augusti steg den svenska inflationen till 9 procent, någonting som bland annat drevs upp av ökade priser på livsmedel och bränsle.

Utöver en betydligt dyrare nota på mat och drivmedel har många hushåll även upplevt rekorddyra elräkningar – och än värre väntas det bli till vintern.

Äntligen positiva nyheter

Men nu kommer ett ljus mitt i allt mörker. 

SBAB:s chefsekonom Robert Boije ser nämligen flera tecken på att en inflationstopp väntar precis runt hörnet, rapporterar Dagens Nyheter.

– På livsmedelspriserna ser vi fortsatt vissa uppgångar men vi ser också lättnader när det gäller spannmålspriser där exporten har kommit igång från Ukraina, som är en av världens största spannmålsexportörer, säger han till tidningen.

"Kan hålla nere pris på drivmedel"

Positiva besked om inflationen är även att vänta efter förbättrade globala leveranskedjor samt oljeutvecklingen, menar experten.

Någonting som säkerligen skulle vara till glädje för den som är beroende av en bensin- eller dieseldriven bil.

När det gäller oljepriserna har det pratats om att de kommer fortsätta uppåt men det är jag inte alls säker på. För att vi får en dämpad global efterfrågan nu och det brukar kunna hålla nere priserna på drivmedel, säger Robert Boije till DN.

Får medhåll

SBAB:s chefsekonom får medhåll från andra ekonomer, bland annat Swedbanks prognoschef Andreas Wallström.

Han pekar bland annat på att arbetsmarknaden är stark och att det än så länge inte finns några tecken på stigande arbetslöshet.

Prognoschefen bedömer också att de största räntehöjningar nu är historia.

– Vår officiella prognos är att Riksbanken höjer räntan för sista gången i februari och sen ligger still fram till 2024. Men med en lägre inflation kan det faktiskt bli så att de till och med sänker räntan nästa år, säger Andreas Wallström till DN.

Omdiskuterade elpriser

Experternas prognoser välkomnas sannolikt av många hushåll som lidit kraftigt av många ekonomiska smällar kopplade till högre levnadskostnader under 2022.

En av de mest omdiskuterade har varit just elprisfrågan.

På just den fronten kom nyligen ett glädjebesked då elpriserna i veckan sjönk till lägre nivåer än på två månader. 

"Förbluffande" konsumtion

Trots de annars höga priserna på el har inte konsumtionen i svenska hushåll förändrats märkbart, vilket Sveriges Radio konstaterade tidigare i veckan.

Ingenting i statistiken från Svenska kraftnät tyder nämligen på att svenskarna dragit ned på sin elanvändning.

Under september användes 9,55 terawattimmar i Sverige jämfört med 9,54 under samma månad föregående år, enligt Svenska kraftnäts statistik.

– Jag blir förbluffad med tanke på prisutvecklingen, jag hade faktiskt förväntat mig se en märkbar effekt, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen, till SR.

LÄS MER: Efter gårdagens glädjebesked – nu kommer bakslaget

LÄS MER: Glädjebesked för elkonsumenter

LÄS MER: Förbluffande utveckling i Sverige

LÄS MER: Många hushåll riskerar ytterligare ekonomisk smäll

LÄS MER: DRIVMEDEL: Chockhöjt literpris i dag

Foto: B. White

Text: Redaktionen