Förbluffande utveckling i Sverige

2022 10 04

Trots att elpriserna har nått rekordnivåer och att energipriserna har debatterats flitigt så ökade användningen av el i Sverige under september.

Det visar siffror från Svenska kraftnät, som SR Ekot tagit del av.

Ingenting i statistiken tyder på att svenskarna dragit ner på sin elanvändning.

Under september användes 9,55 terawattimmar i Sverige jämfört med 9,54 under samma månad föregående år, enligt Svenska kraftnäts statistik.

– Jag blir förbluffad med tanke på prisutvecklingen, jag hade faktiskt förväntat mig se en märkbar effekt, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen, till SR.

Magnus Thorstensson anser att det är särskilt förvånande att siffrorna inte sjunker efter alla signaler som har kommit, framför allt från företag.  

– Vi har hört från näringslivet att det finns fabriker som har dragit ner sin verksamhet på grund av prisläget. Jag är förvånad över att det inte har synts i elanvändningen, säger han till SR.

Så sparar du el                          

I september nådde elpriserna rekordnivåer i tre av fyra elområden i Sverige.

Energimyndigheten har listat nio enkla tips för att spara el:

1. Sänk värmen inomhus 

Speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna. 

2. Duscha kortare tid

Halverar du din duschtid så halverar du också el- och vattenförbrukningen.

3. Diska i diskmaskin

Undvik också att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

4. Tvätta i fylld tvättmaskin

Och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt. 

5. Stäng av apparater och släck lamporna 

När du lämnar rummet. Använd LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor och den håller upp till 15 000 timmar.

6. Använd klädstrecket

Häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.

7. Vädra smart

Om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.

8. Ställ in rätt temperatur i kyl och frys

+4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning. 

9. Frosta ur frysen

Om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.

Foto: N.Tho.Duc

Text: Redaktionen