SVERIGE: Många hushåll riskerar ytterligare ekonomisk smäll

2022 10 09

Skattehöjningar kan vara att vänta i många svenska kommuner som lider av ansträngd ekonomi.

Det visar en undersökning genomförd av SVT Nyheter.

I den framgår att över 40 procent av 200 kommuner i Sverige bedömer att det ekonomiska läget är illa eller till och med mycket illa inför den stundande vintern.

Elpriserna är en av de största faktorerna till den oroande prognosen.

– Ur ett ekonomiskt perspektiv så är utsikten inte god, säger exempelvis Sollentunas budgetchef Jonas Sundström SVT.

Riskerar skattesmäll

Flera av kommunerna som SVT talat med menar att det måste till politiska beslut för att förändra det dystra läget.

En sådan skulle kunna vara att höja skatterna, vilket skulle innebära ytterligare ett ekonomiskt bakslag för bland annat svenska hushåll som redan lider av höjda priser på exempelvis el, bränsle och livsmedel.

– Kommunerna gör allt för att hålla kärnverksamheten igång. Går inte det får de höja skatterna, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, Sveriges kommuner och regioner, till SVT.

Kan stänga verksamheter

Kanalens kartläggning visar även att 20 kommuner är oroliga över att man kommer att behöva stänga idrottshallar, ishallar och simbassänger under vintern.

Nio kommuner bedömer läget så allvarligt att flera delar av kommunens verksamheter kommer att behöva slå igen om ingenting förändras.

Uppmanar att spara el

Både regeringen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har uppmanat såväl kommuner, företag och privatpersoner att spara el för att dämpa den ekonomiska smällen inför vintern.

– Kan man spara på el på olika sätt bör man göra det, primärt av ekonomiska skäl men det hjälper också systemet, sade Niclas Damsgaard på MSB till SVT tidigare i september.

200 myndigheter ska spara el

För några veckor sedan riktade energiminister Khashayar Farmanbar (S) en liknande uppmaning till 200 statliga myndigheter i landet.

– Varenda kilowattimme vi frigör kan användas för att minska sårbarheten när Ryssland vill påverka energipriserna, sade ministern på en pressträff enligt Aftonbladet i början av förra månaden.

– Det kan handla om att byta till energisnål belysning och stänga av lampor och fläktar.

Riskerar att stängas av

De förlängda reparationerna av kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 har pekats ut som en ökad risk för elbrist i vinter, vilket skulle kunna leda till att elen behöver stängas av.

Därför förbereder sig både myndigheter och eldistributörer för att konsekvenserna ska bli så minimala som möjligt om så blir fallet, rapporterar Sveriges Radio.

Enligt Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät, skulle man genom att minska på förbrukningen kunna minska risken för elstopp.

– Vi ser att bara några få procent minskar risken flera gånger för att få en effekt, säger han till SR.

Foto: V. Klein

Text: Redaktionen