Nya regler kan tvinga Systembolaget till stor förändring

2023 03 22

Beslut i EU-kommissionen kan komma att förändra Systembolaget i grunden.

Bakgrunden är en ny förordning om förpackningar, rapporterar Expressen.

Om den går igenom kan Systembolaget nämligen tvingas börja sälja vin i tappkranar.

– Det finns mycket absurt och verklighetsfrånvänt i det här lagförslaget, detta är bara ett exempel, säger Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner till tidningen.

"Som OKQ8 för alkohol"

Syftet med den nya lagen är att “styra förpackningssektorn mot klimatneutralitet till 2050” och har välkomnats av svenska regeringen.

Problemet, för Systembolaget, är att alkoholdrycker i så fall måste finnas tillgängliga i återfyllningsbara förpackningar.

Eftersom tio procent av alkoholförsäljningen ska vara på refill 2030 enligt EU-kommissionen innebär det i praktiken att Systemet behöver tappkranar för vin som kunderna kan använda för att fylla på sina flaskor när de tömts.

– Hur mycket jag än skulle vilja se att Systembolaget moderniseras och att Sverige öppnar upp för gårdsförsäljning, så har jag svårt att se Systembolaget styra om sin verksamhet till ett OKQ8 för alkohol, säger Emma Wiesner till Expressen.

Skulle förändra pantsystemet

Lagförslaget har sågats av bryggerinäringen och miljöminister Romina Pourmokthari (L) har uppmanats att stå upp för det svenska pantsystemet, som skulle bli direkt påverkat av den nya förordningen.

– EU:s förslag om förpackningar hotar Sveriges gröna ekonomi, sade Tetra Paks vd Alex Henriksson till Aktuellt Hållbarhet redan i november.

Han tillade:

– Ytterligare ett angrepp på användningen av fiber från skogsråvara.

Ny regel i november

Att sälja vin på tappkranar är inte det enda EU-förändringen som kan påverka Systembolaget.

En annan är redan klubbad och klar och införs i december.

Det handlar om en ny regel som tvingar Systembolaget att märka allt vin i hyllorna med en särskild innehållsförteckning för att det ska framgå exakt vad produkten innehåller.

Något sådant finns inte idag.

– Det som blir extra nytt är att man får välja om man antingen vill märka det fysiskt med etiketten på förpackningen eller tillhandahålla informationen elektroniskt, till exempel med en QR-kod på etiketten, säger Peter Ahlström, jurist på Systembolaget, till Sveriges Radio.

FLER NYHETER OM SYSTEMBOLAGET:

Dåliga nyheter för Systembolagets alla kunder

Braksuccé för Systembolaget

Upprörande läsning för dig som gillar vin

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen