Nya regler kan tvinga Systembolaget till stor förändring

2023 03 22

Beslut i EU-kommissionen kan komma att förändra Systembolaget i grunden.

Bakgrunden är en ny förordning om förpackningar, rapporterar Expressen.

Om den går igenom kan Systembolaget nämligen tvingas börja sälja vin i tappkranar.

– Det finns mycket absurt och verklighetsfrånvänt i det här lagförslaget, detta är bara ett exempel, säger Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner till tidningen.

"Som OKQ8 för alkohol"

Syftet med den nya lagen är att “styra förpackningssektorn mot klimatneutralitet till 2050” och har välkomnats av svenska regeringen.

Problemet, för Systembolaget, är att alkoholdrycker i så fall måste finnas tillgängliga i återfyllningsbara förpackningar.

Eftersom tio procent av alkoholförsäljningen ska vara på refill 2030 enligt EU-kommissionen innebär det i praktiken att Systemet behöver tappkranar för vin som kunderna kan använda för att fylla på sina flaskor när de tömts.

– Hur mycket jag än skulle vilja se att Systembolaget moderniseras och att Sverige öppnar upp för gårdsförsäljning, så har jag svårt att se Systembolaget styra om sin verksamhet till ett OKQ8 för alkohol, säger Emma Wiesner till Expressen.

Skulle förändra pantsystemet

Lagförslaget har sågats av bryggerinäringen och miljöminister Romina Pourmokthari (L) har uppmanats att stå upp för det svenska pantsystemet, som skulle bli direkt påverkat av den nya förordningen.

– EU:s förslag om förpackningar hotar Sveriges gröna ekonomi, sade Tetra Paks vd Alex Henriksson till Aktuellt Hållbarhet redan i november.

Han tillade:

– Ytterligare ett angrepp på användningen av fiber från skogsråvara.

Ny regel i november

Att sälja vin på tappkranar är inte det enda EU-förändringen som kan påverka Systembolaget.

En annan är redan klubbad och klar och införs i december.

Det handlar om en ny regel som tvingar Systembolaget att märka allt vin i hyllorna med en särskild innehållsförteckning för att det ska framgå exakt vad produkten innehåller.

Något sådant finns inte idag.

– Det som blir extra nytt är att man får välja om man antingen vill märka det fysiskt med etiketten på förpackningen eller tillhandahålla informationen elektroniskt, till exempel med en QR-kod på etiketten, säger Peter Ahlström, jurist på Systembolaget, till Sveriges Radio.

FLER NYHETER OM SYSTEMBOLAGET:

Dåliga nyheter för Systembolagets alla kunder

Braksuccé för Systembolaget

Upprörande läsning för dig som gillar vin

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


Många får samma sms just nu – radera direkt

2025 01 11

Nu utfärdas en ny bedrägerivarning.

Den här gången låtsas bedragarna komma från Coop.

Sms utfärdas till tilltänkta offer där det står att de har vunnit ett pris.

Enligt sms:et ska personen lämna ifrån sig känsliga uppgifter för att komma åt priset - ett tupperware-set.

Det rapporterar Råd & Rön.

Så lyder meddelandet

Så här lyder bluffmeddelandet som cirkulerar just nu:

– Grattis! Du är en vinnare. Din belöning är ett Tupperware-set med 36 delar. Observera att en leveransavgift kan tillkomma. 

Personen som får meddelandet uppmanas att göra anspråk på belöningen genom att klicka sig fram till en plats där man ska lämna känsliga uppgifter.

Radera direkt

Det rör sig dock om ett bluffmeddelande och den som får den här typen av sms gör rätt i att radera meddelandet omedelbart och inte följa några uppmaningar.

Den som redan har lämnat ifrån sig uppgifter bör omedelbart kontakta banken och polisen.

Coop meddelar att sms:et inte kommer från dem.

Flera fall

Polisen har gått ut med ett meddelande om att flera fall av bedrägerier som synnerligen riktar in sig mot äldre har inträffat under inledningen av 2025.

– I januari har ett stort antal bedrägerier mot äldre inträffat runt om i landet och polisen vill med anledning av det påminna om hur man kan skydda sig, framhåller polisen.

De förklarar vidare att ärendena framförallt har handlat om fysisk vishing, en form av bedrägeri där kriminella först ringer eller smsar sitt tilltänkta offer i syfte att komma åt personlig information och påstår sig företräda en banktjänst eller företag för att sedan även komma hem till den drabbade.

“Sannolikt bedrägeri”

Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter förklarar.

– Om du mottar ett sms eller telefonsamtal med information som du inte känner igen så rör det sig sannolikt om bedrägeri, säger hon.

– Kontakta endast banker, myndigheter och företag via deras officiella telefonnummer som du söker upp själv och via inte nummer som anges i sms.

Foto: N. Dumlao

Text: Redaktionen


Anmälningar väller in mot tv-bolag – har en halv miljon svenska kunder

2025 01 10

Ett tv- och streamingföretag med en halv miljon svenska kunder har fått mängder av anmälningar emot sig.

Det handlar om tv-distributören och streamingbolaget Allente.

Konsumentverket har översköljts av anmälningar mot bolaget, rapporterar DN.

Nu får företaget allvarlig kritik av Konsumentverket.

Hamnat på ”skamlista”

Det är långt ifrån första gången Allente hamnar i blåsväder.

Redan 2023 hamnade företaget på konsumentorganisationen Råd & Röns ”skamlista” över organisationer som anmälts flest gånger till Konsumentverket, vilket MarcusOscarsson.se rapporterade om.

Allente låg då fyra på listan efter att ha fått 161 anmälningar emot sig.

Men tv-distributören tycks inte ha bättrat sig – snarare tvärtom.

Mängder av nya anmälningar

Allente har anmälts till Konsumentverket 166 gånger under 2024, enligt DN, och får nu allvarligt kritik från Konsumentverket.

Företaget, som uppges ha cirka en halv miljon svenska kunder, anklagas för att använda sig av vilseledande och aggressiva säljmetoder, enligt tidningen.

Många kunder har uppgett i anmälan att de känner sig lurade av företaget. Konsumentverket kritiserar också att Allentes säljare är otydliga med att deras syfte är att sälja abonnemang för Allente.

– Det har till exempel presenterat sig som att de vill informera om något viktigt, och att de inte alls är där för att sälja, säger Christopher Flamborn, jurist på Konsumentverket, till tidningen.

Har fått löften

Konsumentverket har tidigare drivit flera ärenden mot företag och då fått löften om bättring.

– Då har vi nöjt oss med de löftena. Men utifrån de här nya anmälningarna har vi kunnat konstatera att överträdelserna fortsatt, säger Christopher Flamborn.

Allente är ett stort företag med en halv miljon svenska kunder inom tv och streaming.

Företaget har bland annat ett nära samarbete med TV4, avseende basutbud, filmer, serier och sport på olika plattformar.

I somras meddelade företaget att man utökar samarbetet med TV4 ytterligare, vilket bland annat innebar att Allentes streamingkunder fick tillgång till TV4:s kanaler och streamingtjänster.

I oktober meddelades också att Allente har ingått ett avtal med Amazon och att kunderna får tillgång till streamingtjänsten Prime Video.

Men trots det är många alltså missnöjda med Allente och framför allt med deras aggressiva försäljningsmetoder.

Foto: Clement M

Text: Redaktionen