Icas nya besked – går tvärsemot Coop och Lidl

2023 03 31

Att Ica kommer att sänka priset på drygt 300 varor står klart sedan tidigare i veckan.

– Med den här breda prissänkningen så skapar Ica Sverige förutsättningar för alla Ica-handlare att sänka priserna till kunderna i sina butiker, deklarerade Ica Sverige-vd:n Eric Lundberg i ett uppmärksammat pressmeddelande.

Håller hemligt

Men vilka varor det är som sänks vägrar Ica att berätta.

Det kommer att hållas hemligt, rapporterar Sveriges Radio.

Ica själva menar att det görs av konkurrensskäl.

– Det är för att vi är i en konkurrensutsatt marknad och vi lämnar då inte ut prisuppgifterna, säger Joakim Bohman, direktör för marknad och försäljning på Ica, till SR.

Tvärtom jämfört med Coop och Lidl

Prissänkningen sker centralt på 300 varor som säljs vidare till butikerna.

Först där och då, tisdagen 11 april, kommer kunderna att kunna se vilka priser det handlar om.

Det innebär att Ica gör helt annorlunda än exempelvis Lidl och Coop, som båda gått ut med exakt vilka varor prissänkningarna berör.

– Den respons vi fått är fullkomligt överväldigande och visar vilket stort behov det finns av den här typen av initiativ, uttryckte Lidls Sverigechef Jakob Josefsson i ett uttalande.

I Coops fall har man uttryckligen sänkt priset på frukt och grönt för sina medlemmar.

– Den här satsningen gör vi för att hjälpa våra medlemmar att få ner sina kostnader för frukt och grönsaker, säger Marie Nygren, vd för Coop, 

Kan inte garantera

Men Ica går alltså tvärsemot sina konkurrenter.

Joakim Bohman vågar heller inte garantera att alla prissänkningar kommer att nå ut till kunderna i samtliga butiker.

– Jag kan inte fullt ut garantera det. Det är ju alltid Ica-handlarna som sätter sina egna priser, men jag vet att det kommer att ske prissänkningar. Men både pris och sortiment varierar i Ica-butiker för att det finns olika förutsättningar sett till yta och sortiment.

Röt ifrån mot kritiken

Nyligen röt Ica ifrån på skarpen över allt skäll som matkedjan fått under de senaste månaderna. Enligt  Göran Blomberg, vd på Ica-handlarnas Förbund, uppmärksammades politikerna på stora kostnadsökningar redan i mars förra året.

Kritik har också riktats mot att matjätten sänker priserna efter påsk, någonting som Eric Lundberg svarade på tidigare i veckan.

– Prissänkningen är resultatet av förhandlingar med våra leverantörer och sådana förhandlingar tar tid. Dessutom behöver butikerna tid att förbereda sig, det är ju där prissänkningarna sker, framhöll Ica-chefen i ett mejl till Dagens Nyheter.

"Det är märkligt"

Att de sänkningar som dock är på gång inte aviseras på förhand är dock förvånande.

Det menar Mapriskollens grundare Ulf Mazur.

– Ja, det är märkligt att de samtidigt som de kommer att göra den här prissänkningen inte också berättar för oss konsumenter vad det är för något man tänker sänka på och med hur mycket, säger han till SR.

LÄS MER: ICA sänker priserna kraftigt

LÄS MER: Nu kommer Willys besked om matpriserna

LÄS MER:  Lidl avslöjar alla nya priser – se listan här

Foto: ICA-Gruppen

Text: Redaktionen