Sveriges största matbutik sänker matpriserna kraftigt

2023 03 28

Ica agerar efter den senaste tidens påtryckningar kring matpriset.

Matjätten, som med sina 53 procent på marknaden är livsmedelsbranschens största aktör, aviserar nu på måndagen prissänkningar på över 300 varor, skriver Ica Sverige i ett pressmeddelande.

5-25 procent

Över 300 varor omfattas av förändringen och inkluderar såväl andra leverantörers som Icas egna märkesvaror.

Bland annat gäller prissänkningarna breda produktkategorier som bröd, fågel, ost, chark, såser, skafferi, barnmat och hygienprodukter.

Priserna sänks med mellan 5 och 25 procent.

Med den här breda prissänkningen så skapar Ica Sverige förutsättningar för alla Ica-handlare att sänka priserna till kunderna i sina butiker. Då varje Ica-handlare bestämmer över sitt sortiment och sätter sina egna priser så kommer kunderbjudandet och antalet artiklar variera lokalt mellan olika Ica-butiker, säger Erik Lundberg, vd på Ica Sverige, i pressmeddelandet.

"Första steget"

Ica-chefen tillägger:

– Hela Ica jobbar nu hårt för att hjälpa kunderna i det tuffa läge som råder och jag är därför mycket glad att vi nu i ett första steg tillsammans med några av våra leverantörer kunde få till denna breda satsning trots det ansträngda läge som också hela livsmedelskedjan är i.

Gäller efter påsk

De nya lägre priserna träder i kraft tisdagen 11 april och ska gälla minst två månader.

Agerandet från Ica kommer efter att Lidl förra veckan aviserade kraftiga sänkningar på hundratals varor, någonting som fick finansminister Elisabeth Svantesson (M) att uppmana övriga matjättar att följa efter.

Jag hoppas att de stora matjättarna följer deras exempel och på så sätt underlättar vardagen för alla de hushåll som nu kämpar med höga priser, framhöll hon på Twitter.

Gav hint förra veckan

Redan förra veckan insinuerade både Ica och Coop att prissänkningar kunde vara på gång.

– I och med att vetepriserna och mejeripriserna går ner så tror jag att det i början på kvartal 2 borde vända nedåt, sade Ica-gruppens vd Nina Jönsson till SVT.

Eric Lundberg gjorde också en mycket uppmärksammad intervju i SvD där han lade ansvaret på kunderna för de höga matrpiserna generellt.

– Det är konsumenten som väljer vad man vill köpa, sade Ica-chefen.

Foto: Jessica Gow, Ica-gruppen

Text: Redaktionen