Efter Ica – nu agerar nästa matjätte

2023 03 27

Ica kommer att sänka priset på över 300 varor efter påsk.

Priserna sänks med mellan 5 och 25 procent.

Det gäller bland annat produktkategorier som  bröd, fågel, ost, chark, såser, skafferi, barnmat och hygienprodukter, uppger Sveriges största matkedja.

De nya priserna träder i kraft efter påsk, den 11 april.

– Nu sänker även ICA flera av sina priser. Ett välkommet besked för alla som kämpar med att få sin ekonomi att gå ihop! kommenterade finansminister Elisabeth Svantesson (M) på Twitter efter matjättens besked.

Coop följer

Nu kommer nästa välkomna besked för svenska konsumenter.

Coop, livsmedelsbranschens näst största aktör, uppger att de kommer att sänka priserna på färska grönsaker och frukt

Samtliga varor inom färska grönsaker, frukter och bär sänks med 12 procent.

– En sänkning som motsvarar momsen på livsmedel. Med sänkningen vill Coop stötta sina medlemmar, som fått allt högre kostnader under den senaste tiden, framhåller matkedjan i ett pressmeddelande.

”Rejäl sänkning”

Marie Nygren, vd för Coop Sverige, kommenterar prissänkningen.

– Vi ser att våra medlemmar har det svårare ekonomiskt nu. De handlar mer av kampanjvaror, utnyttjar medlemserbjudanden i högre grad och flyttar handen i hyllan till billigare alternativ. Vi ser också att fler prioriterar bort den för hälsan så viktiga kategorin frukt och grönt. Det är olyckligt och inte hållbart. Nu gör vi en rejäl sänkning av priserna för att våra medlemmar fortsatt ska kunna prioritera att äta frukt och grönsaker.

Då sänks priset

Prissänkningarna träder i kraft från och med torsdag 30 mars och gäller för Coops medlemmar i alla Coopbutiker och online,

De sänkta priserna gäller under hela april.

– Det här är en investering som vi gör här och nu för att våra medlemmar alltid ska kunna göra en bra affär hos Coop. Eftersom vi är en konsumentkooperation är det våra medlemmar som är våra ägare och därmed dem som vi prioriterar när vi investerar i vårt erbjudande, säger Marie Nygren och tillägger:

– Den här satsningen gör vi för att hjälpa våra medlemmar att få ner sina kostnader för frukt och grönsaker. Samtidigt fortsätter vi diskussionerna med våra leverantörer och vi kommer att genomföra fler aktiviteter framåt. Vi ser att flera råvaror gått ner i pris och vi förväntar oss prissänkningar från våra leverantörer. Bedömningen just nu är att vi kommer att se sänkta priser inom vissa kategorier framöver.

För att ta del av prissänkningen behöver man vara medlem i någon av Coops 28 konsumentföreningar. I dag är över 3,8 miljoner svenskar medlemmar inom Coop. 

Foto: Coop Sverige 

Text: Redaktionen