Förbud kan införas hos Klarna – drastisk åtgärd

2024 04 24

Stormen fortsätter kring betaltjänsten Klarna.

De senaste månaderna har anmälningarna strömmat in mot bolaget.

I januari uppgav anställda på Klarna att konsumenter betalar för varor som inte finns på grund av att bluffsajter anslutit sig till företaget. Samma månad anmäldes 88 fall till Allmänna reklamationsnämnden, Arn.

Totalt handlar det om hundratals anmälningar och nu överväger Konsumentverket, KO, rättsliga åtgärder mot Klarna, rapporterar Dagens industri.

– Det är oerhört allvarligt när en stor kreditgivare som Klarna inte iakttar invändningsrätten, säger myndighetens enhetschef Gabriella Fenger-Krok till tidningen.

Arn: Klarna bryter mot lagen

“Invändningsrätten” handlar om att kunden i vissa situationer har rätt att kräva åtgärder för ett köp som inte levererat enligt förväntningarna.

– En sådan invändning kan till exempel vara att det är fel på varan eller att säljaren är i dröjsmål med leverans av varan, förklarar Konsumentverket.

– Sådana åtgärder kan till exempel vara reparation vid fel på vara eller innehållande av betalning vid utebliven leverans.

Men här bryter Klarna mot lagen enligt Arn, eftersom bolaget enligt flera kunder kräver ett ärendenummer hos Arn för att Klarna ska ta sig an ärendet – vilket inte stämmer.

Kan förbjudas

Enligt Konsumentverket finns det tydliga brister i Klarnas kundtjänst, som till övervägande del numera styrs av AI.

Nu kan myndigheten vidta en drastisk åtgärd och dra Klarna inför rätta och stämma betaljätten för vilseledande och otillbörlig marknadsföring. 

Det resulterar sannolikt i ett föreläggande.

– Att KO förbjuder Klarna att vilseleda om invändningsrätten och andra konsumenträttigheter. Överträds förbudet kan KO gå vidare till domstol för att få vite utdömt, säger Gabriella Fenger-Krog att ett sådant föreläggande innebär.

Klarna beklagar

Klarna har svarat på kritiken.

Bolaget beklagar att man inte levt upp till standarden och understryker att invändningsrätten gäller, understryker Klarnas pressansvarig Joel Hedin i ett uttalande till Di.

Tidigare har även Klarnas globala kommunikationschef Filippa Bolz förnekat anklagelser om att medarbetare inte får lov att ändra beslut i kundärenden som fattats av AI.

– Uppgifterna om att medarbetare inte får ändra AI:ns beslut är helt felaktiga, framhöll hon till P3 Nyheter i januari.

LÄS MER: Klarna bekräftar kritiserad förändring för kunderna

LÄS MER: Klarna ändrar kundregel – "det är förbjudet"

Foto: Klarna

Text: Redaktionen 


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Postnord-kunder drabbas av ny våg – går ut med uppmaning

2024 06 12

Postnords kunder har på nytt drabbats av ett återkommande problem.

Under året har flera olika företag gått ut och varnat för bluff-sms och bedrägeri.

Det har varit ett återkommande problem och allmänheten har uppmanats att se till att ha koll på vad som indikerar att det kan röra sig om ett falskt meddelande.

Nu drabbas Postnords kunder på nytt av det besvärande fenomenet.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Väldigt jobbigt”

Bedragare kommer hela tiden på nya sätt att lura folk på pengar, och sms med olika länkar och uppmaningar är ett sätt man försöker bedra företagskunder.

På sistone har en ny våg bluff-sms nått Postnords kunder.

Postnords presstalesperson Henrik Ishihara uttrycker oro över utvecklingen.

– Det är ju väldigt jobbigt. Dels är det vårt varumärke som utnyttjas och det är ju ett brott i sig. Det absolut mest allvarliga är dock alla våra kunder, alla mottagare, som drabbas och i vissa fall luras på pengar, säger han till SR.

Riktar uppmaningar

Ishihara går ut med en uppmaning till kunderna i samband med den nya vågen av bedrägeriförsök.

– De gånger som vi skickar ut meddelanden så är det alltid med en länk till antingen Postnord.se eller Postnord.com. Är det någon annan länk så är det en bluff och då ska man bara radera det, säger han.

Inte första gången

Det är inte första gången som Postnord går ut och varnar för bedragare.

Tidigare har man förtydligat hur bedrägerierna går till.

– Tyvärr cirkulerar det bluffmejl och bluff-sms där avsändaren utger sig för att vara PostNord, har det statliga bolaget förklarat.

– Det förekommer även bluffannonser på olika sociala plattformar. Ibland blir de som lägger ut privatannonser på annonssidor kontaktade av bedragare som uppmanar till användning av PostNords ”kurirtjänst”. Även det är en bluff.

Därför är det attraktivt

Postnord framhåller att bedragarna riktar sig mot bolaget av en tydlig anledning.

– Sverige är en av de mest utvecklade e-handelsmarknaderna i Europa, vilket gör det attraktivt för bedragare att försöka luras. 

– Tyvärr måste man som konsument idag vara lite misstänksam. Det bästa sättet att skydda sig mot bedragare är att alltid vara uppmärksam. Klicka aldrig på länkar om du är osäker på vart de leder.

Foto: Postnord

Text: Redaktionen