Klarna ändrar kundregel – “det är förbjudet”

2024 03 12

Enligt betaltjänsten Klarna måste man egentligen ha fyllt 18 år för att använda dess tjänster.

Det påstod företaget på sin hemsida och uppgav även samma budskap när frågan ställdes till kundtjänsten.

Trots det kan både 17-åringar och 15-åringar, den senare åldersgruppen med samtycke från föräldrar, använda banken för att handla på nätet.

Det visar en granskning av Dagens Nyheter.

Ändrar sig: "Förbjudet"

När tidningen konfronterar Klarna med frågor ändrar betaljätten informationen om sin kundregel på sin hemsida. Nu står det istället att åldersgränsen är 15 år.

Dessutom möts en minderårig som loggar in på Klarna av köpuppmaningar i stil med “Vinterrea Shoppa nu”.

Ett troligt lagbrott, menar Christine Fransholm, konsumentvägledare på organisationen Sveriges konsumenter, som kallar informationen för “vilseledande”.

– Det är förbjudet med köpuppmaningar till barn. Lagen gäller alla medier, säger hon till DN.

Öppet för tolkning

Eftersom användare legitimerar sig vid inloggning är dessutom Klarna medvetna om kundens ålder, påpekar Christine Fransholm.

Att skicka reklam och rabatterbjudande till barn under 16 kan också vara olagligt, men eftersom det finns olika tolkningar av lagen finns inget tydligt besked.

– Det gäller all reklam som vänder sig direkt till en specifik person i brev, sms eller telefon. Min tolkning är att appen motsvarar en fysisk brevlåda, säger Christine Fransholm.

Svarar på anklagelsen

Klarna har svarat på kritiken. 

Joel Hedin, pressansvarig på bolaget, säger att reklamen i appen inte är personaliserad och därmed i linje med marknadsföringslagen.

Han har också påtalat att informationen om att det råder 18-årsgräns på Klarna var felaktig och att den rättats till.

Granskats hårt

Klarna har uppmärksammats i en rad granskningar den senaste tiden. Förutom att anställda larmat om ohållbara arbetsvillkor har anmälningar från kunder som blivit lurade ökat i snabb takt.

Det handlar i synnerhet om folk som handlat från blufföretag men som vilseletts av att Klarna erbjudits som betalningsmetod.

– Det är anmärkningsvärt att i de flesta fall när det är de oseriösa företagen man varit i kontakt med, så är det med en betalning via Klarna, sade Maria Wiezell, också hon konsumentvägledare på Sveriges konsumenter, till P3 Nyheter häromveckan.

LÄS MER: Klarna-kunder mycket upprörda – anmälningar väller in

Foto: Sophie Burgoyne Klarna

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen