Dåliga nyheter för “Ica-Stig”

2023 05 18

Ica har blivit ett av de mest utskällda företagen det senaste året.

Kritiken har haglat mot matjätten i samband med de skenande matpriserna.

Liknande aktörer som exempelvis Coop har inte heller kommit undan, och har bland annat blivit tillsagda på skarpen av finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Men det är mot Ica som den största ilskan riktar sig, vilket framgår i en ny undersökning där matjätten fullkomligt rasar i förtroende.

– Ica står för det största tappet av alla företag under alla de elva år vi har mätt, säger Erik Lundbom till Svenska Dagbladet.

Han är senior analytiker på Kantar Public som precis har släppt en mätning som visar svenska folkets förtroende för olika företag.

"Girig-Stig"

Lidl, som var först ut med att avisera prissänkningar, har stärkt sina aktier.

Att Ica var så sena på bollen har däremot bidragit till en negativ bild av matjätten, menar Eva Ossiansson, varumärkesforskare vid Göteborgs universitet.

Och det är en folkkär karaktär som får klä slott för det raserade förtroendet.

– Den positiva bilden av den goda Ica-Stig har fått sig en törn. Han har blivit girig-Stig i folks ögon, och inte så lyhörd, säger Eva Ossiansson till SvD.

Skriverier i medierna

Andra orsaker än enbart höga matpriser har också bidragit till en förändrad bild av Ica.

Bland annat anses miljonbonusar, provocerande uttalanden om att det är kunderna som har makten över priserna i butikerna och åtal mot Ica-handlare ha spelat sin beskärda roll.

–  Brottsmisstankarna kan kopplas till handel i Ica-aktien innan Ica köptes ut från börsen under hösten 2021, framhöll Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande igår angående att man väcker åtal mot 18 person för insiderbrott.

Röt ifrån

Ica själva har dock ansett att man fått oförtjänt mycket släng av sleven, i synnerhet när det gäller matpriserna.

– Sluta skyll den höga matinflationen på livsmedelsbutikerna, framhävde Ica:s vd Göran Blomberg i Dagens industri tidigare under våren.

Han riktade sig framför allt till politikerna. 

– Redan i slutet av 2021 såg vi inflationen komma som en följd av överstimulanser från centralbanker världen över, följt av brister i leveranskedjorna efter pandemin, betonade Ica-chefen.

Systembolaget etta

Högst på listan, och bolaget med störst förtroende hos svenska folket, är Systembolaget.

Företaget placerar sig före bland annat AB Volvo och Ikea som kommer tvåa respektive trea.

Succén är en repris på en liknande mätning som gjordes av Medieakademin i mars.

På den listan kom Ikea tvåa – men Systembolaget med 71 procentenheter som angav att man hade mycket eller ganska stort förtroende för företaget var svårslaget.

Anmärkningsvärt var att Ica kom trea i samma mätning.

Foto: Ica-gruppen resp Peter Gehrke

Text: Redaktionen