Ica-chefen slår tillbaka

2023 03 23

De största livsmedelsaktörerna har skällts ut och kallats till regeringen.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har konstaterat att prisökningarna “inte är acceptabla” och uppmanat matjättarna att följa Lidls exempel, som igår sänkte priset på hundratals varor.

– Det finns mer att göra för att pressa priserna, röt finansministern häromdagen.

Slår tillbaka

Men efter den benhårda kritiken slår nu Eric Lundberg, vd för Ica Sverige, tillbaka.

Han menar att det handlar om en kris i marknaden och pekar ut vem det egentligen är som har makten över priserna i livsmedelsbutikerna.

– I slutändan ska jag säga konsumenten, för det är konsumenten som väljer vad man vill köpa, säger Eric Lundberg i en lång intervju med Svenska Dagbladet.

I linje med Riksbanken

Uttalandet går i linje med den uppmaning som riksbankschefen Erik Thedéen riktade till hushållen för ett par veckor.

– Att de inte accepterar de högsta priserna utan går till dem som erbjuder lägre priser. Då får vi ju en process i till exempel livsmedelshandeln som kommer dämpa de där smör- eller semmelpriserna, sade Erik Thedéen.

Förnekar prisuppdrivning

Ica-chefen betonar att inga handlare försöker sko sig på marknaden genom att medvetet driva upp priserna eller utnyttja inflationen.

Han menar också att det  pågår intensiva förhandlingar med leverantörer för att få ned priserna även på Ica.

– Vi har tuffa diskussioner med dem. Vi jobbar med att skapa bra erbjudanden för konsumenter. Vi har våra egna varumärken där vi har sänkt priser på mat som konsumenterna handlar ofta, säger Eric Lundberg till tidningen.

Matjättarnas besked

I samband med Lidls besked under gårdagskvällen ökade också pressen på giganterna Ica och Coop.

–  I och med att vetepriserna och mejeripriserna går ner så tror jag att det i början på kvartal 2 borde vända nedåt, sade Ica Gruppens vd Nina Jönsson till SVT utan att våga ge några löften.

Även Coop vill försiktigt ge besked om en prissänkning inom kort.

– Vi justerar våra priser när vi får justeringar från leverantörerna. Vi ser flera råvaror som är på väg ner och förväntar oss prissänkningar från leverantörerna. Vår bedömning är att vi kommer att se sänkta priser inom vissa kategorier framöver, säger Marcus Björling, pressekreterare på Coop, till samma tv-kanal.

Flera dödshot

Ica är den största mataktören på marknaden. Tillsammans med den andra giganten, Coop, har man stått i blickfånget för en massiv kritikstorm den senaste tiden kopplat till de ökade matpriserna.

Vid flera tillfällen har kritiken även gått långt över gränsen. Flera Ica-handlare har larmat om dödshot och varnat personal i hela landet för attacker mot affärerna.

– Detta medför en bedömt en risk för angrepp, mot butik, person eller privat egendom kopplat till detta förmedlade budskap, uppgav SVT i sin rapportering.

LÄS MER: Matjätten Coop pekas ut – drivande i prishöjningar

Foto: ICA Reklam

Text: Redaktionen