Matjätte pekas ut – drivande i prishöjningar

2023 03 22

En av de tre aktörerna som dominerar livsmedelsmarknaden i Sverige har varit drivande när det kommer till att höja matpriserna.

Det uppger Sydsvenskan i dag, onsdag.

I en stor genomgång av Sveriges matvarukedjor pekas Coop ut som den kedja som drivit på årets skyhöga prishöjningar livsmedel. 

Tidningens granskning tar bland annat upp en omfattande prishöjning som Coop genomförde den 1 januari. Flera veckor före konkurrenterna och långt innan de visste hur mycket leverantörerna skulle höja, rapporterar Sydsvenskan.

– Coop stod för en chockhöjning som fick många företag i leverantörsleden att höja på ögonbrynen, säger en källa med insyn i samtliga verksamheter till Sydsvenskan.

Ica och Axfood – de två andra stora aktörerna på marknaden – genomförde samma prishöjning hela fem veckor senare.

”Snabbfotat”

Enligt Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, är Coop mer centraliserat jämfört med sina konkurrenter och kan därmed ta snabbare beslut om prisändringar.

– Coop är mer snabbfotat. Ica och Axfood har trögare prisändringsrutiner, förklarar han.

Svarar på kritiken

Coop har kommenterat den nya granskningen.

Butikskedjans presschef Marcus Björling framhåller att det inte är anmärkningsvärt att man ibland höjer priserna före sina konkurrenter.

– Det börjar bli ett svårt ekonomiskt läge för många av våra kunder. Vi har stort fokus på att hantera de ökande kostnaderna, skriver han i ett mejl till Sydsvenskan.

”Finns en ljusglimt”

På ett år har svenska matpriser ökat med 22,1 procent. Det visar den senaste inflationssiffran från SCB.

Men det finns ett ljus i mörkret.

Det framhåller Axfoods vd Klas Balkow.

Han tror att den skyhöga prisinflationen kommer att avta under våren.

Balkow har goda förhoppningar om att priserna så småningom kommer att sjunka när råvarupriser, el och bränslekostnader går ned.

Klas Balkow ser gärna att politiken hjälper till på traven.

– Vi tycker att man bör se över momssatsen på hållbara varor, och inte minst på frukt och grönt. En utmaning som skiljer från många andra länder är vår svaga valuta, vilket gör importerad frukt och grönt dyr, säger Axfoods vd till SvD.

Foto: T. Clark resp D. Volkova

Text: Redaktionen