ALKOHOL: Förändrad inställning till sprit hos svenska folket
2023 02 07
Svenska folket har stått för en relativt stor förändring i inställningen till alkohol.
Förändringen gäller såväl själva drickandet som attityden till att det dricks, enligt en Novusundersökning som bland annat SVT Nyheter uppmärksammar.
"Paradoxalt"
När det gäller att själv bli berusad är det någonting som befolkningen nu gör i mindre utsträckning jämfört med 2010.
Samtidigt är svenska folket mer liberala till vardagsdrickande.
– Det är intressant, och paradoxalt, att attityderna till alkohol blir alltmer tillåtande samtidigt som vi faktiskt dricker allt mindre. Frågan är om den alltmer tillåtande attityden till alkohol är en tidig indikation på att trenden med en minskande alkoholkonsumtion är på väg att brytas? säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ, som har beställt undersökningen, i ett pressmeddelande.
Tre frågor sticker ut
Det är framför allt tre frågor som sticker ut i årets alkoholmätning.
Den första gäller att allt färre tycker det är fel att bli full när barn finns med i omgivningen. År 2010 ansåg 61 procent att det är “helt fel” – idag har det minskat till 50 procent.
– Över tid ser vi att allt fler svarar ”mer fel än rätt”, snarare än ”helt fel” på frågan om det är rätt eller fel att bli berusad när barn är med, framhåller dock IQ.
Tydlig trend
De två övriga frågorna handlar om att färre tycker det är fel att dricka sig till minnesluckor samt att fler tycker det är okej att dricka alkohol till lunch på vardagar.
När det gäller det förstnämnda sjunker opinionen från 68 till 49 procent.
En tydligt pågående trend, enligt IQ.
– Ljuspunkten i sammanhanget är ändå att alkoholkonsumtionen går ner i Sverige, även om attityderna till alkohol blir alltmer tillåtande, säger Mojtaba Ghodsi.
Kan påverka omgivningen
När det gäller vardagsdrickandet, som i frågeställningen har handlat om “något glas vin eller öl till lunch”, har andelen som svarat “helt fel” minskat från 41 till 32 procent.
– Det negativa med en mer tillåtande inställning till alkohol är om det leder till att det faktiskt dricks mer i barns närvaro, på jobblunchen – så att omgivningen påverkas negativt, eller att man sätter sig onykter bakom ratten, säger Mojtaba Ghodsi i IQ:s pressmeddelande.
Max två drinkar i veckan
Nyligen kom kanadensiska myndigheter fram till att du max bör dricka två drinkar i veckan om du överhuvudtaget måste konsumera alkohol.
– Huvudsakliga budskapet från de här nya riktlinjerna är att ingen mängd alkohol är bra för din hälsa, säger forskaren Erin Hobin vid Public Health Ontario till BBC.
Slog hål på tidigare myt
Liknande studier publicerades förra året i den mycket ansedda medicinska tidskriften Lancet, som då hade jämfört data från 204 olika länder.
Forskarna kom då fram till att tidigare teorier, som föreslagit att måttlig eller lite alkoholkonsumtion till och med skulle kunna vara nyttigt, kan ha spelat ut sin roll.
Studien visade nämligen att ingen alkohol alls är hälsosam överhuvudtaget för människor under 40 år, allra främst utifrån alkoholrelaterade dödsfall genom bilolyckor, skador eller mord, skriver CNN.
Ingen skyddande effekt upptäcktes för sjukdomar som exempelvis tuberkulos, högt blodtryck, förmaksflimmer, leversjukdom, epilepsi eller cancer.
Det är enbart för äldre personer, som fortfarande är friska, som små mängder alkohol kan ha enstaka fördelar för hälsan, till exempel att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
LÄS MER: Dåliga nyheter för Systembolagets alla kunder
LÄS MER: Alkoholkonsumtion i Sverige: Kraftig ökning för en åldersgrupp
Foto: S. Ivanitskiy
Text: Redaktionen