NY ALKOHOLRAPPORT: Så många drinkar bör du max dricka i veckan

2023 01 18

Om du överhuvudtaget måste dricka så bör det stanna vid två drinkar i veckan.

Det hävdar en ny alkoholrapport framtagen av kanadensiska myndigheter, rapporterar BBC.

– Huvudsakliga budskapet från de här nya riktlinjerna är att ingen mängd alkohol är bra för din hälsa, säger forskaren Erin Hobin vid Public Health Ontario.

– Och ju mindre du dricker, desto bättre, tillägger hon.

"Väldigt ny information"

Rapporten är på 90 sidor och beskriver en mängd olika hälsorisker förknippade med, vad man tidigare slagit fast som, låg alkoholkonsumtion.

Allt mer än två standarddrinkar, motsvarande exempelvis en öl eller ett glas vin med alkoholhalt på fem respektive tolv procent, innebär en riskökning av negativa följder som exempelvis bröst- eller tjocktarmscancer. 

– De nya riktlinjerna är kanske lite chockerande, säger Erin Hobin till BBC.

– Jag tror att det är väldigt ny information för allmänheten att vid tre standarddrinkar per vecka ökar risken för cancer i huvud och hals med 15 procent och ökar ytterligare för varje extra drink.

Markant minskning

De nya råden är en markant minskning från när samma myndigheter 2011 gick ut med riktlinjer som tillät upp till tio drinkar i veckan för kvinnor och 15 för män,

Att man nu presenterar en radikal förändring är resultatet av bättre forskning över tid, anser Jacob Shelley, professor i hälsa och juridik vid Western University.

– Den insamlade datan förbättras i termer av hur och vad vi mäter, säger han till BBC.

I linje med annan ny studie

De kanadensiska studierna går i linje med en annan studie som publicerades i den brittiska och mycket ansedda medicinska tidskriften Lancet i somras, som då hade jämfört data från 204 olika länder.

Forskarna kom då fram till att tidigare teorier, som föreslagit att måttlig eller lite alkoholkonsumtion till och med skulle kunna vara nyttigt, kan ha spelat ut sin roll.

Studien visade nämligen att ingen alkohol alls är hälsosam överhuvudtaget för människor under 40 år, allra främst utifrån alkoholrelaterade dödsfall genom bilolyckor, skador eller mord, skriver CNN.

Ingen skyddande effekt upptäcktes för sjukdomar som exempelvis tuberkulos, högt blodtryck, förmaksflimmer, leversjukdom, epilepsi eller cancer.

Det är enbart för äldre personer, som fortfarande är friska, som små mängder alkohol kan ha enstaka fördelar för hälsan, till exempel att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Svensk forskare bekräftar

Holger Theobald, verksam inom allmänmedicin vid Karolinska institutet, kunde samtidigt som Lancet publicerade sin artikel bekräfta att små mängder alkohol visat sig vara skadliga även enligt andra studier.

Han har själv forskat i ämnet och skrivit en avhandling om alkoholkonsumtion.

– Vi kunde vid en första anblick se att de som drack lite alkohol hade lägre dödlighet än de som inte drack någon alls. Men det visade sig att det dolde sig en del högriskpersoner bland nykteristerna. Att högriskpersoner blivit nykterister gjorde att det såg farligare ut att vara nykterist än att dricka lite alkohol, sade Holger Theobald till Svenska Dagbladet i juli.

Inga hinder för ett glas

Docenten ville dock inte gå så långt som att uppmana till att hålla sig borta från att ta en öl eller ett glas vin då och då.

– Man får väga det mot andra risker i livet, som att åka bil eller gå över gatan. Man får ägna sig åt riskspridning. Man behöver inte dricka för hälsan. Men om man tycker det är gott kan man dricka det därför. Att äta viss mat är inte heller nyttigt, man får sprida riskerna.

Foto M. Benitez

Text: Redaktionen