ALKOHOL: Överraskande resultat i ny studie

2022 07 15

Bilden av hälsoeffekterna vid måttligt drickande är på väg att förändras.

Många har säkert fått höra att den som dricker med måtta lever ett lyckligare och friskare liv.

Tesen har också backats upp av olika typer av forskning. Ett av många exempel är en italiensk studie från 2021, som menade att två glas vin per dag för män och ett glas vin för kvinnor kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med så mycket som 32 procent.

Öl anses också hjälpa

En öl per dag skulle ge 20 procents lägre risk, enligt studien.

– Som en konsekvens av det ökade blodflödet når en större mängd insulin muskelcellerna, vilket ökar glukosnyttjandet och minskar koncentrationen i blodet, uppgav Gabriele Riccardi vid universitet i Neapel till Wine Spectator.

Teorin skakas om

Den teorin utmanas nu rejält efter att en enorm studie publicerats i ansedda Lancet, som jämfört data från 204 olika länder, rapporterar CNN.

Resultatet föreslås vara lika glasklart som överraskande utifrån hållningen att viss alkohol kan vara hälsofrämjande.

Överraskning: ingen hälsonytta alls

Studien visar nämligen att ingen alkohol alls är hälsosam överhuvudtaget för människor under 40 år, allra främst utifrån alkoholrelaterade dödsfall genom bilolyckor, skador eller mord, skriver CNN.

Ingen skyddande effekt upptäcktes för sjukdomar som exempelvis tuberkulos, högt blodtryck, förmaksflimmer, leversjukdom, epilepsi samt flera former av cancer.

Det är enbart för äldre personer, som fortfarande är friska, som små mängder alkohol kan ha enstaka fördelar för hälsan, till exempel att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Hälsorisker efter ett tiondels standardglas

Allra värst är det för män mellan 15 och 39 år. Den gruppen riskerar att uppleva hälsorisker vid ett så litet intag som ett tiondels standardglas. 

Kvinnor i samma ålder kan dock dricka dubbelt så mycket innan någon hälsorisk uppenbarar sig, enligt studien.

Samtidigt uppges människor i åldern 40-64 känna sig trygga med ett halvt till två standardglas per dag.

Är man över 65 år går det utmärkt att njuta av upp till tre enheter innan hälsoskadliga effekter riskerar att kicka in.

Svensk forskare bekräftar

Holger Theobald, verksam inom allmänmedicin vid Karolinska institutet, bekräftar att små mängder alkohol visat sig vara skadliga även i andra studier.

Han har själv forskat i ämnet och skrivit en avhandling om alkoholkonsumtion.

– Vi kunde vid en första anblick se att de som drack lite alkohol hade lägre dödlighet än de som inte drack någon alls. Men det visade sig att det dolde sig en del högriskpersoner bland nykteristerna. Att högriskpersoner blivit nykterister gjorde att det såg farligare ut att vara nykterist än att dricka lite alkohol, säger han till Svenska Dagbladet.

Inget hinder för fredagsölen

Docenten vill dock inte gå så långt som att uppmana till att hålla sig borta från fredagsölen eller afterwork-vinet helt och hållet.

– Man får väga det mot andra risker i livet, som att åka bil eller gå över gatan. Man får ägna sig åt riskspridning. Man behöver inte dricka för hälsan. Men om man tycker det är gott kan man dricka det därför. Att äta viss mat är inte heller nyttigt, man får sprida riskerna.

Foto: M. Benitez

Text: Redaktionen


JUST NU: Glädjebesked för Trump – stor framgång närmar sig

2025 06 28

Donald Trump uppges nu vara ett steg närmare en stor framgång.

Sedan Donald Trump tog över efter Joe Biden har han haft mycket att stå i.

Utöver krigen i Ukraina och Gaza har Trump även haft en rad inrikespolitiska saker att hantera – bland annat ekonomin och invandringen.

Nu kommer glädjande uppgifter för den amerikanska presidenten – en av hans främsta inrikespolitiska prioriteringar är ett steg närmare att bli verklighet.

Det rapporterar Reuters.

Är redo

Republikanerna i den amerikanska senaten menar nu att de är redo att rösta om president Donald Trumps omfattande skattesänkning- och utgiftsförslag, “The big beautiful bill”.

Trump har under en tid försökt övertyga de osäkra republikanerna om att rösta på lagförslaget.

Flera republikanska senatorer som tidigare hade uttryckt tvekan om att rösta för lagförslaget säger nu att deras oro har lugnats och att de är redo att rösta för att gå vidare med förslaget.

Demokraterna emot

Demokraterna motsätter sig lagförslaget och uppger att de inkluderade skattesänkningarna oproportionerligt skulle gynna de rika på bekostnad av sociala program som amerikaner med lägre inkomst förlitar sig på.

– Det är svårt att tro att republikanska senatorer – mitt i natten – gjorde lagförslaget ännu värre än deras ursprungliga hemska förslag, säger demokrattoppen Chuck Schumer.

– Detta lagförslag utplånar praktiskt taget all vind- och solkraft. Vi måste kämpa mot det.

De republikanska senatorerna Josh Hawley från Missouri och Susan Collins från Maine, som hade motsatt sig oro över skatteändringar som skulle kunna skada sjukhus på landsbygden, säger nu att de är redo att gå vidare.

“Är dags”

Donald Trump har under en tid försökt få igenom förslaget.

Direkt efter att Israel och Iran slutat bomba varandra skrev han så här på Truth Social:

– Nu när vi har skapat FRED utomlands måste vi avsluta jobbet här hemma genom att anta ”THE GREAT, BIG, BEAUTIFUL BILL” och få lagförslaget till mitt skrivbord ASAP.

Foto: Gage Skidmore

Text: Redaktionen


NATOLEDARE: “Ska inte träffa Zelenskyj – han hatar mig”

2025 06 28

Ledaren för ett av Natoländerna tror att Volodymyr Zelenskyj hatar honom.

Ukrainas president har goda relationer med majoriteten av Natoländerna.

Ett av undantagen är Slovakiens premiärminister Robert Fico – åtminstone om man ska tro honom själv.

Fico ser nämligen ingen anledning att träffa Volodymyr Zelenskyj – eftersom han tror att Zelenskyj hatar honom.

Det rapporterar Kyiv Independent.

“Zelenskyj hatar mig”

Slovakiens premiärminister Robert Fico säger på lördagen att han inte har för avsikt att träffa president Volodymyr Zelenskyj och hävdar att den ukrainske presidenten ”hatar” honom.

– Jag ser ingen anledning att träffa den ukrainske presidenten. Mitt möte med president Zelenskyj har ingen betydelse eftersom han hatar mig, säger Fico.

Ifrågasätter sanktioner

Sedan han tillträdde år 2023 har Fico ändrat Slovakiens tidigare pro-ukrainska politik, avslutat det militära stödet till Kyiv och ifrågasatt värdet av EU:s sanktioner mot Ryssland.

– Jag är Slovakiens premiärminister, och min uppgift är att göra allt för att se till att gaspriserna i Slovakien inte stiger på grund av Ukraina, fortsätter Fico.

Läs mer: Kreml dundrar mot väst – “Nazistiska ättlingar befordras”

“Inget Nato”

Slovakien är tillsammans med Ungern de EU-länder som motsätter sig hårdare drag mot Ryssland och utökat stöd till Ukraina.

Under de senaste åren har debatten om Ukrainas potentiella plats i Nato blossat upp – någonting som den slovakiske premiärministern inte vill ska hända.

Fico lovade förra året att hindra Ukraina från att gå med i Nato så länge han är landets regeringschef.

– Så länge jag är Slovakiens regeringschef kommer jag att beordra de parlamentsledamöter som står under min kontroll som ordförande för (regeringspartiet Smer) att aldrig gå med på att Ukraina går med i Nato, sade han då enligt Politico.

Kan blockera

Enligt Natos grundfördrag från 1949 ska beslut om utvidgning fattas ”genom enhällig överenskommelse”, vilket innebär att Ficos motstånd mot att Ukraina går med i alliansen kan blockera landets medlemskap åtminstone fram till slutet av den slovakiske ledarens nuvarande mandatperiod 2027. 

Även Ungern skulle kunna försöka motarbeta Ukrainas strävan efter medlemskap.

Läs mer: Flera ryska helikoptrar totalförstörda

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen