ALKOHOL: Överraskande resultat i ny studie

2022 07 15

Bilden av hälsoeffekterna vid måttligt drickande är på väg att förändras.

Många har säkert fått höra att den som dricker med måtta lever ett lyckligare och friskare liv.

Tesen har också backats upp av olika typer av forskning. Ett av många exempel är en italiensk studie från 2021, som menade att två glas vin per dag för män och ett glas vin för kvinnor kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med så mycket som 32 procent.

Öl anses också hjälpa

En öl per dag skulle ge 20 procents lägre risk, enligt studien.

– Som en konsekvens av det ökade blodflödet når en större mängd insulin muskelcellerna, vilket ökar glukosnyttjandet och minskar koncentrationen i blodet, uppgav Gabriele Riccardi vid universitet i Neapel till Wine Spectator.

Teorin skakas om

Den teorin utmanas nu rejält efter att en enorm studie publicerats i ansedda Lancet, som jämfört data från 204 olika länder, rapporterar CNN.

Resultatet föreslås vara lika glasklart som överraskande utifrån hållningen att viss alkohol kan vara hälsofrämjande.

Överraskning: ingen hälsonytta alls

Studien visar nämligen att ingen alkohol alls är hälsosam överhuvudtaget för människor under 40 år, allra främst utifrån alkoholrelaterade dödsfall genom bilolyckor, skador eller mord, skriver CNN.

Ingen skyddande effekt upptäcktes för sjukdomar som exempelvis tuberkulos, högt blodtryck, förmaksflimmer, leversjukdom, epilepsi samt flera former av cancer.

Det är enbart för äldre personer, som fortfarande är friska, som små mängder alkohol kan ha enstaka fördelar för hälsan, till exempel att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Hälsorisker efter ett tiondels standardglas

Allra värst är det för män mellan 15 och 39 år. Den gruppen riskerar att uppleva hälsorisker vid ett så litet intag som ett tiondels standardglas. 

Kvinnor i samma ålder kan dock dricka dubbelt så mycket innan någon hälsorisk uppenbarar sig, enligt studien.

Samtidigt uppges människor i åldern 40-64 känna sig trygga med ett halvt till två standardglas per dag.

Är man över 65 år går det utmärkt att njuta av upp till tre enheter innan hälsoskadliga effekter riskerar att kicka in.

Svensk forskare bekräftar

Holger Theobald, verksam inom allmänmedicin vid Karolinska institutet, bekräftar att små mängder alkohol visat sig vara skadliga även i andra studier.

Han har själv forskat i ämnet och skrivit en avhandling om alkoholkonsumtion.

– Vi kunde vid en första anblick se att de som drack lite alkohol hade lägre dödlighet än de som inte drack någon alls. Men det visade sig att det dolde sig en del högriskpersoner bland nykteristerna. Att högriskpersoner blivit nykterister gjorde att det såg farligare ut att vara nykterist än att dricka lite alkohol, säger han till Svenska Dagbladet.

Inget hinder för fredagsölen

Docenten vill dock inte gå så långt som att uppmana till att hålla sig borta från fredagsölen eller afterwork-vinet helt och hållet.

– Man får väga det mot andra risker i livet, som att åka bil eller gå över gatan. Man får ägna sig åt riskspridning. Man behöver inte dricka för hälsan. Men om man tycker det är gott kan man dricka det därför. Att äta viss mat är inte heller nyttigt, man får sprida riskerna.

Foto: M. Benitez

Text: Redaktionen