UPPGIFTER: Ryska desperationen växer – aktiverar “Frankenstein”

2023 03 08

De omfattande materiella förlusterna för Ryssland i kriget i Ukraina får “kannibalistiska” konsekvenser.

Det skriver ukrainska tidningen Kyiv Post, som hävdar att ryssarna är satta under rejäl press på grund av de enorma förlusterna av stridsvagnar sedan kriget inleddes.

Improviserar med "Frankenstein"-metoder

Tidigare i veckan rapporterade denna sida om Vladimir Putins nya desperata drag kopplat till stridsvagnsförlusterna.

Enligt Storbritanniens försvarsdepartement har Ryssland börjat sätta in 60 år gamla T-62-stridsvagnar från gamla Sovjettiden för att täcka nederlagen.

Men Putin kan ha betydligt större problem än så, enligt Kyiv Post.

Den ukrainska tidningen uppger att Kreml kan ha förlorat så många som 1 700 stridsvagnar på slagfältet – och tar nu till än mer desperata åtgärder för att ersätta dem.

– Vissa ryska befälhavare, i desperat behov av stridskapabla stridsvagnar, verkar ha vänt sig till att improvisera “Frankenstein-stridsvagnar” från reservdelar för att fylla hålet i deras vapenförråd.

"Bisarra bilder"

“Frankenstein”-referensen kommer från den klassiska skräckromanen av Mary Wollstonecraft Shelley, som handlar om hur vetenskapsmannen Victor Frankenstein bygger ett monster av likdelar och lyckas väcka det till liv ur blixtarna från ett åskväder.

Det är på samma sätt som ryssarna nu uppges hantera sitt sinande lager av stridsvagnar.

– Bilder visas nu i medier av bisarra, grovt konstruerade fordon som sätts in i Ukraina, skriver Kyiv Post.

– Bilder har ofta setts av stridsvagnar och andra fordon utrustade med överliggande burar, rester av rustningar och till och med trästockar för att försöka förhindra den fulla kraften av ukrainska missilattacker.

"Panikartad logik"

Den ukrainska tidningen pekar på att fenomenet i sig inte är någonting nytt. Tyskarna gjorde samma sak under andra världskriget, med syftet att förbättra det som fanns tillgängligt.

Skillnaden mellan Tyskland och Ryssland är dock att de förstnämnda fortfarande hade ett stort lager att utgå från.

– Man måste ifrågasätta logiken i vad det rapporteras att ryssarna har gjort. Det tyder på panik och belyser bristen på de resurser som krävs för att ersätta dessa förluster, framhåller Kyiv Post.

Uppgifter: Byggt vapen av diskmaskiner

Det är inte första gången det rapporteras om att Ryssland måste ta till desperata åtgärder för att hålla igång krigsmaskinen.

Förra året spreds uppgifter om hur ryska armén använder delar av kylskåp och andra hushållsmaskiner för att bygga vapen.

– Vi får rapporter från ukrainare att när de hittar rysk militär utrustning på marken så är den fylld med halvledare som de tagit ur diskmaskiner och kylskåp, sade USA:s handelsminister Gina Raimondo till Washington Post ifjol.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen