UPPGIFTER: Ryska desperationen växer – aktiverar “Frankenstein”

2023 03 08

De omfattande materiella förlusterna för Ryssland i kriget i Ukraina får “kannibalistiska” konsekvenser.

Det skriver ukrainska tidningen Kyiv Post, som hävdar att ryssarna är satta under rejäl press på grund av de enorma förlusterna av stridsvagnar sedan kriget inleddes.

Improviserar med "Frankenstein"-metoder

Tidigare i veckan rapporterade denna sida om Vladimir Putins nya desperata drag kopplat till stridsvagnsförlusterna.

Enligt Storbritanniens försvarsdepartement har Ryssland börjat sätta in 60 år gamla T-62-stridsvagnar från gamla Sovjettiden för att täcka nederlagen.

Men Putin kan ha betydligt större problem än så, enligt Kyiv Post.

Den ukrainska tidningen uppger att Kreml kan ha förlorat så många som 1 700 stridsvagnar på slagfältet – och tar nu till än mer desperata åtgärder för att ersätta dem.

– Vissa ryska befälhavare, i desperat behov av stridskapabla stridsvagnar, verkar ha vänt sig till att improvisera “Frankenstein-stridsvagnar” från reservdelar för att fylla hålet i deras vapenförråd.

"Bisarra bilder"

“Frankenstein”-referensen kommer från den klassiska skräckromanen av Mary Wollstonecraft Shelley, som handlar om hur vetenskapsmannen Victor Frankenstein bygger ett monster av likdelar och lyckas väcka det till liv ur blixtarna från ett åskväder.

Det är på samma sätt som ryssarna nu uppges hantera sitt sinande lager av stridsvagnar.

– Bilder visas nu i medier av bisarra, grovt konstruerade fordon som sätts in i Ukraina, skriver Kyiv Post.

– Bilder har ofta setts av stridsvagnar och andra fordon utrustade med överliggande burar, rester av rustningar och till och med trästockar för att försöka förhindra den fulla kraften av ukrainska missilattacker.

"Panikartad logik"

Den ukrainska tidningen pekar på att fenomenet i sig inte är någonting nytt. Tyskarna gjorde samma sak under andra världskriget, med syftet att förbättra det som fanns tillgängligt.

Skillnaden mellan Tyskland och Ryssland är dock att de förstnämnda fortfarande hade ett stort lager att utgå från.

– Man måste ifrågasätta logiken i vad det rapporteras att ryssarna har gjort. Det tyder på panik och belyser bristen på de resurser som krävs för att ersätta dessa förluster, framhåller Kyiv Post.

Uppgifter: Byggt vapen av diskmaskiner

Det är inte första gången det rapporteras om att Ryssland måste ta till desperata åtgärder för att hålla igång krigsmaskinen.

Förra året spreds uppgifter om hur ryska armén använder delar av kylskåp och andra hushållsmaskiner för att bygga vapen.

– Vi får rapporter från ukrainare att när de hittar rysk militär utrustning på marken så är den fylld med halvledare som de tagit ur diskmaskiner och kylskåp, sade USA:s handelsminister Gina Raimondo till Washington Post ifjol.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen