UPPGIFTER: Putins nya desperata drag i kriget

2023 03 06

Ryska militären kämpar med stora förluster av stridsvagnar på slagfältet.

Förlusterna är nu så omfattande att Vladimir Putin tvingas att rota långt bak i vapenlagret för att ersätta dem, uppger Storbritanniens försvarsdepartement i en ny uppdatering om kriget i Ukraina.

Man förmodas nu sätta in 60 år gamla T-62-stridsvagnar från gamla Sovjettiden för att täcka nederlagen.

– Det finns en realistisk möjlighet att även andra enheter kommer att ersättas med T-62:or för att kompensera för att tidigare förluster, framhåller departementet.

"Föråldrade fordon med många svagheter"

Drygt 800 stridsvagnar av T-62-modellen ska redan ha tagits fram ur lagren sedan sommaren 2022. 

En del av dem har uppgraderats med exempelvis förbättrade sikten som ska göra dem mer effektiva, framför allt under dygnets mörka timmar.

– Dock har båda dessa föråldrade fordonstyperna många sårbarheter på ett modernt slagfält, inklusive frånvaron av modernt skydd mot explosioner, uppger Storbritanniens försvarsdepartement.

Klagar högljutt på Putin: "Kollapsar"

Den senaste tidens rapportering kring kriget har framför allt präglat situationen i staden Bakhmut.

Nyligen påstod grundaren av ryska Wagnergruppen, Jevgenij Prigozjin, att hans enheter “praktiskt sett hade omringat” hela staden.

Strax därefter klagade han dock högljutt på att utlovad ammunition av Moskva från förra månaden fortfarande inte var på plats.

– För tillfället försöker vi ta reda på orsaken. Är det bara vanlig byråkrati eller ett svek? uttryckte han i ett videomeddelande enligt Sky News.

– Om Wagnergruppen drar sig tillbaka från Bakhmut nu kommer hela fronten att kollapsa. Situationen kommer inte vara bra för de militära formationer som skyddar ryska intressen, sade han också.

Uppges planera visst tillbakadragande

Enligt amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War planerar de ukrainska styrkorna sannolikt ett “begränsat taktiskt tillbakadragande i Bakhmut”.

– Det är dock för tidigt att bedöma om Ukraina har för avsikt att dra sig helt ur staden, rapporterar Sky News med hänvisning till ISW:s uppgifter.

Kanalen tillägger:

– Staden är nu en central punkt i striden om den östra flanken och Kyivs trupper har siktat på att använda striden för att förstöra så många av Rysslands resurser som möjligt.

LÄS MER: Wagnergruppen anklagar Kreml för förräderi

LÄS MER: Putin uppges ha slut på vapen

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen