UPPGIFTER: Ryska desperationen – tvingas bygga vapen av vitvaror

2022 05 12

Delar av kylskåp och andra hushållsmaskiner används för att bygga vapen i Ryssland.

Uppgifterna kommer från ukrainska tjänstemän, som ska ha meddelat den amerikanska senaten att de hittat delar från bland annat kylskåp när de öppnat och undersökt beslagtagna ryska stridsvagnar. 

Man ska även ha funnit datorchips från bland annat diskmaskiner och andra hushållsapparater i annan rysk militär utrustning, rapporterar Washington Post.

Kompenserar med diskmaskiner

Delarna från köksutrustningen ska ha använts för att kompensera för komponenter som Ryssland inte längre har tillgång till.

– Vi får rapporter från ukrainare att när de hittar rysk militär utrustning på marken så är den fylld med halvledare som de tagit ut ur diskmaskiner och kylskåp, säger USA:s handelsminister Gina Raimondo till tidningen.

Tack vare sanktioner

Upptäckten anses visa att USA:s sanktioner mot Ryssland fungerar. Bland annat har landets teknologiexport till diktaturen minskat med nästan 70 procent sedan invasionen.

Även TSMC, världens största datorchipföretag, har stängt av sina leveranser till Ryssland. Fram till nu har landet i stor utsträckning förlitat sig på import av datorchips för att bygga allt från apparater till stridsflygplan.

Förlitat sig på teknikimport

Ryssland har länge förlitat sig på västerländsk elektronik generellt, rapporterar Washington Post.

– Vårt tillvägagångssätt var att förneka Ryssland teknologi – teknik som skulle försvaraga deras förmåga att fortsätta en militär operation. Och det är precis vad vi gör, säger Gina Raimondo till tidningen.

Sanktioner från omvärlden

Omvärlden har fördömt den ryska invasionen av Ukraina och sedan den 24 februari har det riktats sanktioner mot Vladimir Putin från både USA och EU.

Från den senares sida presenterades förra veckan ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland.

Olja och banker

I det nya sanktionspaketet ingår bland annat att fasa ut rysk olja och koppla bort ryska banker från betalsystemet Swift.

Det har även talats om personliga sanktioner, där bland annat Putins flickvän ryktades bli en måltavla, enligt CNN.

Putin: Väst skadar sig själva

Ryssland och Putin svarade idag på sanktionerna och menar att Väst förstör för sig själva.

– Just dessa sanktioner provocerar till stor del fram den globala krisen. Deras upphovsmän, vägledda av närsynta upplåsta politiska ambitioner, av russofobi, skadar i utsträckning deras egna nationella intressen, deras egna ekonomier, deras medborgares välbefinnande, säger Putin enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

Foto: K Schmidt resp Sidekix Media

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen