UPPGIFTER: Ryska desperationen – tvingas bygga vapen av vitvaror

2022 05 12

Delar av kylskåp och andra hushållsmaskiner används för att bygga vapen i Ryssland.

Uppgifterna kommer från ukrainska tjänstemän, som ska ha meddelat den amerikanska senaten att de hittat delar från bland annat kylskåp när de öppnat och undersökt beslagtagna ryska stridsvagnar. 

Man ska även ha funnit datorchips från bland annat diskmaskiner och andra hushållsapparater i annan rysk militär utrustning, rapporterar Washington Post.

Kompenserar med diskmaskiner

Delarna från köksutrustningen ska ha använts för att kompensera för komponenter som Ryssland inte längre har tillgång till.

– Vi får rapporter från ukrainare att när de hittar rysk militär utrustning på marken så är den fylld med halvledare som de tagit ut ur diskmaskiner och kylskåp, säger USA:s handelsminister Gina Raimondo till tidningen.

Tack vare sanktioner

Upptäckten anses visa att USA:s sanktioner mot Ryssland fungerar. Bland annat har landets teknologiexport till diktaturen minskat med nästan 70 procent sedan invasionen.

Även TSMC, världens största datorchipföretag, har stängt av sina leveranser till Ryssland. Fram till nu har landet i stor utsträckning förlitat sig på import av datorchips för att bygga allt från apparater till stridsflygplan.

Förlitat sig på teknikimport

Ryssland har länge förlitat sig på västerländsk elektronik generellt, rapporterar Washington Post.

– Vårt tillvägagångssätt var att förneka Ryssland teknologi – teknik som skulle försvaraga deras förmåga att fortsätta en militär operation. Och det är precis vad vi gör, säger Gina Raimondo till tidningen.

Sanktioner från omvärlden

Omvärlden har fördömt den ryska invasionen av Ukraina och sedan den 24 februari har det riktats sanktioner mot Vladimir Putin från både USA och EU.

Från den senares sida presenterades förra veckan ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland.

Olja och banker

I det nya sanktionspaketet ingår bland annat att fasa ut rysk olja och koppla bort ryska banker från betalsystemet Swift.

Det har även talats om personliga sanktioner, där bland annat Putins flickvän ryktades bli en måltavla, enligt CNN.

Putin: Väst skadar sig själva

Ryssland och Putin svarade idag på sanktionerna och menar att Väst förstör för sig själva.

– Just dessa sanktioner provocerar till stor del fram den globala krisen. Deras upphovsmän, vägledda av närsynta upplåsta politiska ambitioner, av russofobi, skadar i utsträckning deras egna nationella intressen, deras egna ekonomier, deras medborgares välbefinnande, säger Putin enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

Foto: K Schmidt resp Sidekix Media

Text: Redaktionen