UPPGIFTER: Nobbar Zelenskys stora vädjan

2022 12 16

Ukrainas president Volodymyr Zelensky vill hålla ett tal om världsfred innan avspark i finalen av fotbolls-VM på söndag.

Men det säger den globala fotbollsorganisationen Fifa blankt nej till, uppger en källa till CNN.

Enligt uppgifterna hade Zelenskys administration erbjudit sig att tala via videolänk till alla fans på plats på Lusail Iconic Stadium i Qatar före matchen mellan Argentina och Frankrike går av stapeln.

Tagits emot med chock

Att Fifa nobbar förslaget ska ha tagits emot med chock och bestörtning hos den ukrainska regeringen.

– Vi trodde att Fifa ville använda sin plattform för den goda saken  skull, uppger CNN:s källa.

Uppgiftslämnaren menar dock att Ukraina fortfarande inte gett upp hoppet om övertala organisationen, som i sin tur har avstått från att kommentera uppgifterna i media.

Besökt galor och festivaler

Att Ukraina vill använda sig av världens största idrottsevenemang för att föra fram sitt budskap om världsfred är i sig inte förvånande.

Tidigare under året har Zelensky dykt upp på en rad olika arrangemang och tillställningar för att bland annat tacka för det stöd Ukraina har fått från väst, men också påminna världen om att kriget inte är över.

I våras dök exempelvis den ukrainska ledaren, via länk, upp på Grammygalan.

– Kriget. Vad mer kan vara motsatsen till musik? Våra musiker bär skyddsvästar istället för smoking. De sjunger för de sårade. På sjukhus, sade Zelinsky i sitt tal.

Han har också talat på filmfestivalen i Cannes och gjorde i oktober en längre intervju med David Letterman som nyligen släpptes på Netflix.

Förkastar politiska budskap

Fifa har under och inför VM gått långt för att hålla politiska budskap borta från mästerskapet.

Bland annat blev det stor turbulens efter att organisationen förbjöd flera nationer att använda en regnbågsfärgad kaptensbindel märkt med “One love” på sina spelare.

Någonting som rörde upp känslor även på svensk mark, där Svenska fotbollsförbundet, SvFF, till och med hotade att dra sig ur Fifa.

– Vi tycker att Fifa har gjort väldigt, väldigt svårt för sig som inte accepterar de här armbanden som har så starka värderingar och sänder fina signaler om att man ska få älska den man vill. Jag kan inte förstå det. Det är obegripligt. Det är ett självmål av sällan skådat slag som Fifa-ledningen har gjort i den här frågan, dundrade SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i Expressen.

"Diskriminerar inte någon"

I fredags höll Fifabossen Gianni Infantino en presskonferens där han påtalade att man stoppat somliga “politiska uttalanden” för att man måste “se efter alla”.

– Vi är en global organisation och vi diskriminerar inte någon.

– Vi försvarar värderingar, vi försvarar mänskliga rättigheter och allas rättigheter vid VM. De där fansen och de miljarder som tittar på TV, de har sina egna problem. De vill bara se 90 eller 120 minuter utan att behöva tänka på någonting, utan bara njuta av en liten stund av njutning och glädje. Vi måste ge dem ett ögonblick då de kan glömma sina problem och njuta av fotboll, sade Infantino.

Vill arrangera VM

I höstas meddelade Ukraina att man vill arrangera fotbolls-VM för herrar år 2030 tillsammans med Spanien och Portugal.

Beslutet ska vara sanktionerat av president Zelensky själv, uppger The Times.

Man har även visat intresse för att arrangera vinter-OS samma år samt fotbolls-EM för damer 2025. Senast Ukraina arrangerade ett stort mästerskap var EM i fotboll för herrar tillsammans med Polen 2012.

Foto: F. Saari resp Volodymyr Zelensky

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen