UPPGIFTER: Nobbar Zelenskys stora vädjan

2022 12 16

Ukrainas president Volodymyr Zelensky vill hålla ett tal om världsfred innan avspark i finalen av fotbolls-VM på söndag.

Men det säger den globala fotbollsorganisationen Fifa blankt nej till, uppger en källa till CNN.

Enligt uppgifterna hade Zelenskys administration erbjudit sig att tala via videolänk till alla fans på plats på Lusail Iconic Stadium i Qatar före matchen mellan Argentina och Frankrike går av stapeln.

Tagits emot med chock

Att Fifa nobbar förslaget ska ha tagits emot med chock och bestörtning hos den ukrainska regeringen.

– Vi trodde att Fifa ville använda sin plattform för den goda saken  skull, uppger CNN:s källa.

Uppgiftslämnaren menar dock att Ukraina fortfarande inte gett upp hoppet om övertala organisationen, som i sin tur har avstått från att kommentera uppgifterna i media.

Besökt galor och festivaler

Att Ukraina vill använda sig av världens största idrottsevenemang för att föra fram sitt budskap om världsfred är i sig inte förvånande.

Tidigare under året har Zelensky dykt upp på en rad olika arrangemang och tillställningar för att bland annat tacka för det stöd Ukraina har fått från väst, men också påminna världen om att kriget inte är över.

I våras dök exempelvis den ukrainska ledaren, via länk, upp på Grammygalan.

– Kriget. Vad mer kan vara motsatsen till musik? Våra musiker bär skyddsvästar istället för smoking. De sjunger för de sårade. På sjukhus, sade Zelinsky i sitt tal.

Han har också talat på filmfestivalen i Cannes och gjorde i oktober en längre intervju med David Letterman som nyligen släpptes på Netflix.

Förkastar politiska budskap

Fifa har under och inför VM gått långt för att hålla politiska budskap borta från mästerskapet.

Bland annat blev det stor turbulens efter att organisationen förbjöd flera nationer att använda en regnbågsfärgad kaptensbindel märkt med “One love” på sina spelare.

Någonting som rörde upp känslor även på svensk mark, där Svenska fotbollsförbundet, SvFF, till och med hotade att dra sig ur Fifa.

– Vi tycker att Fifa har gjort väldigt, väldigt svårt för sig som inte accepterar de här armbanden som har så starka värderingar och sänder fina signaler om att man ska få älska den man vill. Jag kan inte förstå det. Det är obegripligt. Det är ett självmål av sällan skådat slag som Fifa-ledningen har gjort i den här frågan, dundrade SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i Expressen.

"Diskriminerar inte någon"

I fredags höll Fifabossen Gianni Infantino en presskonferens där han påtalade att man stoppat somliga “politiska uttalanden” för att man måste “se efter alla”.

– Vi är en global organisation och vi diskriminerar inte någon.

– Vi försvarar värderingar, vi försvarar mänskliga rättigheter och allas rättigheter vid VM. De där fansen och de miljarder som tittar på TV, de har sina egna problem. De vill bara se 90 eller 120 minuter utan att behöva tänka på någonting, utan bara njuta av en liten stund av njutning och glädje. Vi måste ge dem ett ögonblick då de kan glömma sina problem och njuta av fotboll, sade Infantino.

Vill arrangera VM

I höstas meddelade Ukraina att man vill arrangera fotbolls-VM för herrar år 2030 tillsammans med Spanien och Portugal.

Beslutet ska vara sanktionerat av president Zelensky själv, uppger The Times.

Man har även visat intresse för att arrangera vinter-OS samma år samt fotbolls-EM för damer 2025. Senast Ukraina arrangerade ett stort mästerskap var EM i fotboll för herrar tillsammans med Polen 2012.

Foto: F. Saari resp Volodymyr Zelensky

Text: Redaktionen