I NATT: Zelensky dök upp på Grammygalan

2022 04 04

Musikgalan Grammy Awards fick oväntat besök när Ukrainas president Volodymyr Zelensky dök upp på länk med ett tydligt budskap om kriget.

När den 64:e upplagan av Grammy Awards gick av stapeln under natten i Las Vegas var det inte prisade musikartister som fick de största rubrikerna. 

Videomeddelande från bunker

Både publiken och tv-tittarna blev överraskade av ett förinspelat videomeddelande direkt från en bunker i Ukraina med president Volodymyr Zelensky som talare.

– Kriget. Vad mer kan vara motsatsen till musik? Våra musiker bär skyddsvästar istället för smoking. De sjunger för de sårade. På sjukhus, sade Zelensky enligt CNN.

Internationellt stöd

Zelensky har den senaste månaden talat till parlament och politiker världen över. Bland annat i Sverige, USA och EU där han tagit emot stående ovationer för sitt tal och sitt mod.

Det hade ryktats om att han skulle dyka upp även på Oscarsgalan för en vecka sedan. Istället blev det alltså Grammy Awards och musikbranschens största kväll som utgjorde plattform för ett fortsatt sökande för internationellt stöd.

“Sprid sanningen”

Under galan påtalade Zelensky att musiken kommer att fortsätta att slå igenom trots kriget, att det kommer att bryta den tystnad som uppstått i förstörda städer med mängder av döda människor.

Han bönföll åhörarna att sprida sanningen om kriget och uppmanade tittarna att dela information om krigsbrotten och de ryska övergreppen på sociala medier och på tv. Alla sätt är bra förutom tystnad, framhävde presidenten enligt Washington Post.

Nattens andra videotal

Under natten spelade Ukrainas president in en annan videohälsning som publicerades på den ukrainska regeringens hemsida. 

Videon kom som ett svar efter att hundratals oskyldiga civila ukrainare funnits livlösa på Kyivs gator. 

“Mördare” och “våldtäktsmän”

I denna video var tonen betydligt hårdare från Zelensky. Presidenten kallade ryska trupper för “mördare” och “våldtäktsmän” och meddelade att han vill väcka åtal för alla de brott som begåtts i Rysslands namn.

Hundratals kroppar på gatorna

– Hundratals människor har dödats. Torterade, avrättade civila. Kroppar på gatorna, sade Zelensky i nattens tal enligt The Guardian.

Enligt tidningen framhävde presidenten också att de ansvariga inte förtjänar “annat än död”.

Över 1 200 döda civila

Kriget i Ukraina är nu inne på sin sjunde vecka. De senaste dagarna har det rapporterats om fasansfulla krigsbrott av ryska trupper i landet. Bland annat uppges barn ha använts som mänskliga sköldar på stridsvagnar. 

Enligt FN har över 1 200 civila människor i Ukraina dött sedan invasionen.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen