I NATT: Zelensky dök upp på Grammygalan

2022 04 04

Musikgalan Grammy Awards fick oväntat besök när Ukrainas president Volodymyr Zelensky dök upp på länk med ett tydligt budskap om kriget.

När den 64:e upplagan av Grammy Awards gick av stapeln under natten i Las Vegas var det inte prisade musikartister som fick de största rubrikerna. 

Videomeddelande från bunker

Både publiken och tv-tittarna blev överraskade av ett förinspelat videomeddelande direkt från en bunker i Ukraina med president Volodymyr Zelensky som talare.

– Kriget. Vad mer kan vara motsatsen till musik? Våra musiker bär skyddsvästar istället för smoking. De sjunger för de sårade. På sjukhus, sade Zelensky enligt CNN.

Internationellt stöd

Zelensky har den senaste månaden talat till parlament och politiker världen över. Bland annat i Sverige, USA och EU där han tagit emot stående ovationer för sitt tal och sitt mod.

Det hade ryktats om att han skulle dyka upp även på Oscarsgalan för en vecka sedan. Istället blev det alltså Grammy Awards och musikbranschens största kväll som utgjorde plattform för ett fortsatt sökande för internationellt stöd.

“Sprid sanningen”

Under galan påtalade Zelensky att musiken kommer att fortsätta att slå igenom trots kriget, att det kommer att bryta den tystnad som uppstått i förstörda städer med mängder av döda människor.

Han bönföll åhörarna att sprida sanningen om kriget och uppmanade tittarna att dela information om krigsbrotten och de ryska övergreppen på sociala medier och på tv. Alla sätt är bra förutom tystnad, framhävde presidenten enligt Washington Post.

Nattens andra videotal

Under natten spelade Ukrainas president in en annan videohälsning som publicerades på den ukrainska regeringens hemsida. 

Videon kom som ett svar efter att hundratals oskyldiga civila ukrainare funnits livlösa på Kyivs gator. 

“Mördare” och “våldtäktsmän”

I denna video var tonen betydligt hårdare från Zelensky. Presidenten kallade ryska trupper för “mördare” och “våldtäktsmän” och meddelade att han vill väcka åtal för alla de brott som begåtts i Rysslands namn.

Hundratals kroppar på gatorna

– Hundratals människor har dödats. Torterade, avrättade civila. Kroppar på gatorna, sade Zelensky i nattens tal enligt The Guardian.

Enligt tidningen framhävde presidenten också att de ansvariga inte förtjänar “annat än död”.

Över 1 200 döda civila

Kriget i Ukraina är nu inne på sin sjunde vecka. De senaste dagarna har det rapporterats om fasansfulla krigsbrott av ryska trupper i landet. Bland annat uppges barn ha använts som mänskliga sköldar på stridsvagnar. 

Enligt FN har över 1 200 civila människor i Ukraina dött sedan invasionen.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Stor prisförändring på snus och cigaretter

2024 06 19

Priset på snus och cigaretter förändras.

Skatten på tobak kommer att förändras från och med i höst.

Det har riksdagen nu beslutat.

Tanken med förändringen är att skillnaden mellan snus och cigaretter ska återspeglas.

Cigaretter är betydligt farligare än snus, och det bör märkas i en större skillnad i beskattningen, anser regeringen, som nu alltså har fått riksdagen med sig.

”Hälsoeffekterna varierar”

Beslutet innebär att skatten på snus kommer att sänkas, rapporterar Expressen.

Samtidigt så kommer skatten på cigaretter att höjas.

Frågan har bland annat drivits av SD.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, har SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt sagt i ett uttalande.

Börja gälla i höst

När det gäller snuset så sänks skatten med 20 procent, uppger tidningen.

Cigaretter, cigariller och röktobak blir däremot dyrare då skatten höjs med 9 procent.

Förslaget röstades igenom i riksdagen under tisdagen.

Förändringen kommer att börja gälla från och med den 1 november i år.

Snusskatten redan lägre

Skatten på snus är redan idag lägre än på cigaretter.

Men Tidöpartierna bedömer alltså att skillnaden bör bli större, så att det mindre hälsofarliga alternativet blir ännu billigare.

Foto: Swedish Match Peter Knutson

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen