VM: Sverige rasar mot Fifa

2022 11 23

Svenska fotbollsförbundet dundrar mot Fifa efter att den globala fotbollsorganisationen förbjudit regnbågsfärgade kaptensbindlar i VM.

Sju länder från Europa hade valt att använda den så kallade One Love-bindeln på sina lagkaptener under VM i Qatar. På måndagen backade samtliga efter att Fifa hotat om sportsliga repressalier. 

Det får Svenska fotbollsförbundet, SvFF, att gå i taket mot organisationens president Gianni Infantino, rapporterar Expressen.

– Vi är precis lika upprörda som de sju nationerna som har drabbats. Vi tycker att Fifa har gjort väldigt, väldigt svårt för sig som inte accepterar de här armbanden som har så starka värderingar och sänder fina signaler om att man ska få älska den man vill. Jag kan inte förstå det. Det är obegripligt. Det är ett självmål av sällan skådat slag som Fifa-ledningen har gjort i den här frågan, dundrar ordförande Karl-Erik Nilsson.

Kan dra sig ur Fifa

Enligt Karl-Erik Nilsson är det till och med inte en omöjlighet att Sverige skulle kunna dra sig ur Fifa på grund av förbudet som har försatt organisationen i konflikt med flera nationer.

– Det finns alltid gränser som inte får passeras. Just nu är relationerna oerhört mycket sämre än för några dagar sedan, men vi vet också att det kommer en framtid. Vi måste kunna hantera svåra frågor. Jag hoppas att det långsiktigt går att hitta en lösning. Det här har satt ett djupt jack och djupt sår mellan flera av de europeiska förbunden och Fifa. Det är absolut inte bra för världsfotbollen eller någon.

Vill gå till domstol

Konflikten eskalerade redan under gårdagskvällen då tyska fotbollsförbundet DFB hotade att ta frågan om förbudet av armbindeln till Cas, idrottens skiljedomstol.

– Det som undersöks är om det finns en möjlighet att få en ansökan om så kallat provisoriskt rättsskydd godkänd, framhåller tyska Bild.

Spelarna protesterade

Inför Tysklands match mot Japan i eftermiddag valde de tyska spelarna att posera med handen framför munnen på det lagfoto som togs inför avsparken.

En markering mot det åsiktsförbud som man menar att Fifa praktiserar.

– Vi ville använda kaptensbindeln för att ta ställning för de värderingar vi har i det tyska landslaget: Mångfald och respekt, framhåller de tyska fotbollsförbundet på Twitter.

”Politiskt budskap”

Fifa och förbundets president Gianni Infantino anser att ”One Love"-armbindeln är ett politiskt budskap som inte är förenligt med förbundets stadgar.

Följande länder vill använda den omtalade armbindeln under sina matcher i mästerskapet:

- Belgien

- Danmark

- England

- Nederländerna

- Schweiz

- Tyskland

- Wales

Nationerna har tidigare framhävt att de kommer att bära armbindlarna trots att det leder till böter. Men när Fifa hotade med sportsliga åtgärder backade länderna.

– Fifa har varit väldigt tydliga med att man kommer införa sportsliga sanktioner om våra lagkaptener har armbindlarna på planen. Vi kan inte sätta våra spelare i den situationen, så vi har bett lagkaptenerna att inte ha bindeln i VM-matcherna. Vi var beredda att betala böter, vilket normalt brukar vara straffet för att bryta mot den här typen av regler, skrev VM-länderna i ett gemensamt uttalande.

Foto: F. Saari

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 29

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 29

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen