VM: Sverige rasar mot Fifa

2022 11 23

Svenska fotbollsförbundet dundrar mot Fifa efter att den globala fotbollsorganisationen förbjudit regnbågsfärgade kaptensbindlar i VM.

Sju länder från Europa hade valt att använda den så kallade One Love-bindeln på sina lagkaptener under VM i Qatar. På måndagen backade samtliga efter att Fifa hotat om sportsliga repressalier. 

Det får Svenska fotbollsförbundet, SvFF, att gå i taket mot organisationens president Gianni Infantino, rapporterar Expressen.

– Vi är precis lika upprörda som de sju nationerna som har drabbats. Vi tycker att Fifa har gjort väldigt, väldigt svårt för sig som inte accepterar de här armbanden som har så starka värderingar och sänder fina signaler om att man ska få älska den man vill. Jag kan inte förstå det. Det är obegripligt. Det är ett självmål av sällan skådat slag som Fifa-ledningen har gjort i den här frågan, dundrar ordförande Karl-Erik Nilsson.

Kan dra sig ur Fifa

Enligt Karl-Erik Nilsson är det till och med inte en omöjlighet att Sverige skulle kunna dra sig ur Fifa på grund av förbudet som har försatt organisationen i konflikt med flera nationer.

– Det finns alltid gränser som inte får passeras. Just nu är relationerna oerhört mycket sämre än för några dagar sedan, men vi vet också att det kommer en framtid. Vi måste kunna hantera svåra frågor. Jag hoppas att det långsiktigt går att hitta en lösning. Det här har satt ett djupt jack och djupt sår mellan flera av de europeiska förbunden och Fifa. Det är absolut inte bra för världsfotbollen eller någon.

Vill gå till domstol

Konflikten eskalerade redan under gårdagskvällen då tyska fotbollsförbundet DFB hotade att ta frågan om förbudet av armbindeln till Cas, idrottens skiljedomstol.

– Det som undersöks är om det finns en möjlighet att få en ansökan om så kallat provisoriskt rättsskydd godkänd, framhåller tyska Bild.

Spelarna protesterade

Inför Tysklands match mot Japan i eftermiddag valde de tyska spelarna att posera med handen framför munnen på det lagfoto som togs inför avsparken.

En markering mot det åsiktsförbud som man menar att Fifa praktiserar.

– Vi ville använda kaptensbindeln för att ta ställning för de värderingar vi har i det tyska landslaget: Mångfald och respekt, framhåller de tyska fotbollsförbundet på Twitter.

”Politiskt budskap”

Fifa och förbundets president Gianni Infantino anser att ”One Love"-armbindeln är ett politiskt budskap som inte är förenligt med förbundets stadgar.

Följande länder vill använda den omtalade armbindeln under sina matcher i mästerskapet:

- Belgien

- Danmark

- England

- Nederländerna

- Schweiz

- Tyskland

- Wales

Nationerna har tidigare framhävt att de kommer att bära armbindlarna trots att det leder till böter. Men när Fifa hotade med sportsliga åtgärder backade länderna.

– Fifa har varit väldigt tydliga med att man kommer införa sportsliga sanktioner om våra lagkaptener har armbindlarna på planen. Vi kan inte sätta våra spelare i den situationen, så vi har bett lagkaptenerna att inte ha bindeln i VM-matcherna. Vi var beredda att betala böter, vilket normalt brukar vara straffet för att bryta mot den här typen av regler, skrev VM-länderna i ett gemensamt uttalande.

Foto: F. Saari

Text: Redaktionen