VM: Sverige rasar mot Fifa

2022 11 23

Svenska fotbollsförbundet dundrar mot Fifa efter att den globala fotbollsorganisationen förbjudit regnbågsfärgade kaptensbindlar i VM.

Sju länder från Europa hade valt att använda den så kallade One Love-bindeln på sina lagkaptener under VM i Qatar. På måndagen backade samtliga efter att Fifa hotat om sportsliga repressalier. 

Det får Svenska fotbollsförbundet, SvFF, att gå i taket mot organisationens president Gianni Infantino, rapporterar Expressen.

– Vi är precis lika upprörda som de sju nationerna som har drabbats. Vi tycker att Fifa har gjort väldigt, väldigt svårt för sig som inte accepterar de här armbanden som har så starka värderingar och sänder fina signaler om att man ska få älska den man vill. Jag kan inte förstå det. Det är obegripligt. Det är ett självmål av sällan skådat slag som Fifa-ledningen har gjort i den här frågan, dundrar ordförande Karl-Erik Nilsson.

Kan dra sig ur Fifa

Enligt Karl-Erik Nilsson är det till och med inte en omöjlighet att Sverige skulle kunna dra sig ur Fifa på grund av förbudet som har försatt organisationen i konflikt med flera nationer.

– Det finns alltid gränser som inte får passeras. Just nu är relationerna oerhört mycket sämre än för några dagar sedan, men vi vet också att det kommer en framtid. Vi måste kunna hantera svåra frågor. Jag hoppas att det långsiktigt går att hitta en lösning. Det här har satt ett djupt jack och djupt sår mellan flera av de europeiska förbunden och Fifa. Det är absolut inte bra för världsfotbollen eller någon.

Vill gå till domstol

Konflikten eskalerade redan under gårdagskvällen då tyska fotbollsförbundet DFB hotade att ta frågan om förbudet av armbindeln till Cas, idrottens skiljedomstol.

– Det som undersöks är om det finns en möjlighet att få en ansökan om så kallat provisoriskt rättsskydd godkänd, framhåller tyska Bild.

Spelarna protesterade

Inför Tysklands match mot Japan i eftermiddag valde de tyska spelarna att posera med handen framför munnen på det lagfoto som togs inför avsparken.

En markering mot det åsiktsförbud som man menar att Fifa praktiserar.

– Vi ville använda kaptensbindeln för att ta ställning för de värderingar vi har i det tyska landslaget: Mångfald och respekt, framhåller de tyska fotbollsförbundet på Twitter.

”Politiskt budskap”

Fifa och förbundets president Gianni Infantino anser att ”One Love"-armbindeln är ett politiskt budskap som inte är förenligt med förbundets stadgar.

Följande länder vill använda den omtalade armbindeln under sina matcher i mästerskapet:

- Belgien

- Danmark

- England

- Nederländerna

- Schweiz

- Tyskland

- Wales

Nationerna har tidigare framhävt att de kommer att bära armbindlarna trots att det leder till böter. Men när Fifa hotade med sportsliga åtgärder backade länderna.

– Fifa har varit väldigt tydliga med att man kommer införa sportsliga sanktioner om våra lagkaptener har armbindlarna på planen. Vi kan inte sätta våra spelare i den situationen, så vi har bett lagkaptenerna att inte ha bindeln i VM-matcherna. Vi var beredda att betala böter, vilket normalt brukar vara straffet för att bryta mot den här typen av regler, skrev VM-länderna i ett gemensamt uttalande.

Foto: F. Saari

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen