UPPGIFTER: Helt ny attackplan – skulle slå mot Natoland

2023 05 15

Läckta dokument ger sken av betydligt aggressivare ukrainska planer mot Ryssland än vad som tidigare varit känt.

Utåt har president Volodymyr Zelensky förklarat att det inte är aktuellt att använda vapen som Ukraina har tagit emot av väst för att attackera Ryssland inne i ockupanternas eget land.

Men bakom kulisserna ser det annorlunda ut, uppger Washington Post.

Tidningen hävdar att den ukrainska ledaren föreslagit raka motsatsen – att ockupera ryska byar och ta fram planer på att träffa mål innanför Rysslands gränser.

Bomba oljeledning till Ungern

Bland planerna uppges det även ha funnits ett förslag om att bomba en rysk pipeline som förser Natolandet Ungern, vars premiärminister Viktor Orbán ses som Europas mest Kremlvänliga ledare, med olja.

Enligt den amerikanska tidningen har Zelensky i samtal med tjänstemän inom underrättelsetjänsten ha "uttryckt ilska mot Ungern och kunde därför komma med överdrivna och meningslösa hot".

"Skarp kontrast"

Uppgifterna är en del av det större läckage av dokument från USA sedan tidigare i vår, men har inte avslöjats förrän nu.

– Dokumenten avslöjar en ledare med aggressiva instinkter som står i skarp kontrast till hans offentliga bild som den lugna och stoiske statsman som klarar Rysslands brutala angrepp, erfar Washington Post.

Pentagon har inte dementerat materialets äkthet.

Förnekar anfallsplaner i Ryssland

Bland annat framgår det i dokumenten att Zelensky i slutet av februari uttryckt oro över att Ukraina inte har långdistansmissiler som kan slå mot ryska trupper inne i Ryssland.

Han uppges då ha föreslagit att attackera ospecificerade grupperingar i Rostov, en region i västra Ryssland, med hjälp av drönare.

Zelensky själv förnekar planer på att attackera Ryssland på rysk mark.

– Vi attackerar inte ryskt territorium, vi befriar vårt eget legitima territorium, säger han enligt AP och tillägger att man varken har “tid eller styrka” att attackera Ryssland.

Ska ha stoppat attack i Ryssland

För en knapp månad sedan uppgav samma tidning att USA stoppade en omfattande ukrainsk attack mot Ryssland på årsdagen av invasionen.

Vita huset sades vara oroliga för att attacker mot mål inne i Ryssland skulle kunna provocera fram en aggressiv reaktion från Kreml.

"Håller löften"

Förra veckan stod det klart att Storbritannien förser Ukraina med långdistansmissiler med räckvidd på 250 kilometer – vilket vida överstiger de amerikanska missilerna i Ukraina som bott kan skjutas 50 kilometer.

Storbritannien har avböjt att kommentera huruvida de nya uppgifterna kan göra att landet omprövar sitt beslut.

Från USA:s sida upplever man att Zelensky håller ett tidigare avlagt löfte om att inte använda amerikanska vapen inne i Ryssland.

– President Zelensky har hållit de löften han har gett president BIden, och vi tror inte att det kommer att ändras, säger en högt uppsatt tjänsteman i Vita huset till Washington Post.

LÄS MER: USA har stoppat massiv attack mot Ryssland

LÄS MER: Ryska kravet – mörda Zelensky

LÄS MER: Ryssland hävdar mordförsök på Putin 

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Anstormning till Rusta – “vansinniga siffror”

2024 07 17

Lågprisvaruhuset Rusta tycks slå alla rekord.

Butikskedjan växer som aldrig förr.

Och det finns inget som kan hejda lågprismarknaden, menar Rustas vd Göran Westerberg.

Kundklubben samlar 5,6 miljoner medlemmar i Norden. 850 000 av dem har strömmat in bara det senaste året, rapporterar Dagens industri.

Siffrorna visar att 80 procent av svenskar mellan 16 och 80 år har handlat på Rusta.

– Det är vansinniga siffror. Så av runt 7,6 miljoner individer i åldersspannet, rör sig cirka 6,2 miljoner hos oss, säger Göran Westerberg i en kommentar till tidningen.

Avfärdar seglivad myt

Succén var inte uppenbar från början.

Rusta “gled in på börsen” på en tveksam marknad, menar Göran Westerberg.

Den stora utmaningen har varit att slå hål på myten om att lågpriskoncept bara har en plats när folk inte har pengar – en missuppfattning man fortfarande kämpar med att motbevisa.

Uppdraget att förvandla Rusta till en modern detaljhandelskedja sker löpande.

– Jag är helt övertygad om att vi har en plats på den europeiska marknaden, att vi fyller en lucka, säger Göran Westerberg.

Vinsten ökar

För en månad sedan meddelade Rusta att man ökade försäljningen och stärkte lönsamheten under det fjärde kvartalet 2023/24 jämfört med motsvarande period förra året.

Bruttovinsten ökade med åtta procent och parkerade på 976 miljoner kronor.

– Vi summerar ett framgångsrikt år för Rusta med tillväxt, stärkt lönsamhet och fortsatt expansion med elva nya varuhus. Under året välkomnade vi 850 000 nya medlemmar till vår kundklubb och vi fick också ett varmt välkomnande som börsbolag. Trots en omfattande IT-incident och en ovanligt kall och sen vår, levererar vi ändå försäljningstillväxt och en något stärkt lönsamhet i vårt fjärde och minsta kvartal, säger Göran Westerberg.

Tar upp kampen med Jysk

Kundrusningen den senaste tiden ger Rusta möjlighet till större satsningar.

Häromveckan gav kedjan besked om att man öppnar två helt nya butiker i Vänersborg och Eksjö.

Detta precis efter att det står klart att ett nytt Rusta öppnar i Lindesberg redan till hösten.

De nya butikerna ska bli 2 000 kvadratmeter stora och hyresavtalen för lokalerna är på tio år, rapporterar Market.

I Eksjö innebär det att konkurrensen ökar då Dollarstore, Jysk och Jem&Fix redan finns på samma område.

– Handelsområdet passar utmärkt för vårt breda sortiment av hem- och fritidsprodukter till överraskande låga priser, säger Rustas Sverigechef Fredrik Ingemarsson i en kommentar.

Foto: Rusta

Text: Redaktionen


Oväntat besked från Swedbank

2024 07 16

Swedbank kommer nu med ett besked som är över alla förväntningar.

Det har blivit dags för storbankerna att redovisa sina vinster för årets andra kvartal.

För SEB:s del minskade vinsten från förra årets siffra på 13,1 miljarder kronor till 12,9 miljarder kronor i år. 

Även Swedbank har gått ut med sina nya siffror.

Och storbanken levererar ett bättre resultat än vad experterna hade trott på förhand. Vinsten landar, före nedskrivningar, skatter och avgifter, på knappt 11,8 miljarder kronor för andra kvartalet.

Det är drygt 400 miljoner kronor mer än vad prognosen hade visat, enligt Bloomberg.

Dessutom är det en försvagning jämfört med de 12,4 miljarder i rörelsevinst man drog in motsvarande kvartal 2023.

"Ett starkt resultat"

Banken själva är nöjda med siffrorna.

– Swedbank levererar återigen ett starkt resultat. Vi skapar värde för våra kunder och ägare i såväl goda som sämre tider, framhåller Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson i en kommentar.

Man pekar också på att det ekonomiska läget för bland annat svenska hushåll och dess köpkraft har stabiliserats. Dessutom ser man sänkta räntor i spåkulan.

LÄS MER: Swedbanks besked – så mycket kommer du behöva spara varje månad

– Styrräntorna har sänkts av både Riksbanken och Europeiska centralbanken. Blickar vi framåt förväntar vi oss att räntorna kommer sänkas ytterligare. Samtidigt kommer räntorna vara på en hög nivå under en längre period, fortsätter Jens Henriksson.

Det här blir prio nu

I samband med Swedbanks redovisning låter banken även meddela vad som kommer att prioriteras härnäst.

Jens Henriksson konstaterar att “kundernas framtid är vårt fokus”.

– Tillsammans med våra kunder skapar vi ett ekonomiskt sunt och hållbart samhälle – som bygger på finansiell hälsa för de många.

– Det är glädjande att vi ser ett ökat intresse för långsiktigt sparande, inte minst för ett pensionssparande i form av fondförsäkring. Swedbank Försäkring är nu största fondförsäkringsbolag både mätt i marknadsandel och i förvaltat kapital.

Sänker räntor

Vinstsiffrorna kommer en vecka efter att Swedbank meddelade att man sänker listräntorna för samtliga bundna bolån på 1-10 år.

Den rörliga tremånadersräntan på 5,69 procent lämnades oförändrad.

LÄS MER: Swedbank sänker – här är bankens alla nya räntor

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redkationen