UPPGIFTER: Helt ny attackplan – skulle slå mot Natoland

2023 05 15

Läckta dokument ger sken av betydligt aggressivare ukrainska planer mot Ryssland än vad som tidigare varit känt.

Utåt har president Volodymyr Zelensky förklarat att det inte är aktuellt att använda vapen som Ukraina har tagit emot av väst för att attackera Ryssland inne i ockupanternas eget land.

Men bakom kulisserna ser det annorlunda ut, uppger Washington Post.

Tidningen hävdar att den ukrainska ledaren föreslagit raka motsatsen – att ockupera ryska byar och ta fram planer på att träffa mål innanför Rysslands gränser.

Bomba oljeledning till Ungern

Bland planerna uppges det även ha funnits ett förslag om att bomba en rysk pipeline som förser Natolandet Ungern, vars premiärminister Viktor Orbán ses som Europas mest Kremlvänliga ledare, med olja.

Enligt den amerikanska tidningen har Zelensky i samtal med tjänstemän inom underrättelsetjänsten ha "uttryckt ilska mot Ungern och kunde därför komma med överdrivna och meningslösa hot".

"Skarp kontrast"

Uppgifterna är en del av det större läckage av dokument från USA sedan tidigare i vår, men har inte avslöjats förrän nu.

– Dokumenten avslöjar en ledare med aggressiva instinkter som står i skarp kontrast till hans offentliga bild som den lugna och stoiske statsman som klarar Rysslands brutala angrepp, erfar Washington Post.

Pentagon har inte dementerat materialets äkthet.

Förnekar anfallsplaner i Ryssland

Bland annat framgår det i dokumenten att Zelensky i slutet av februari uttryckt oro över att Ukraina inte har långdistansmissiler som kan slå mot ryska trupper inne i Ryssland.

Han uppges då ha föreslagit att attackera ospecificerade grupperingar i Rostov, en region i västra Ryssland, med hjälp av drönare.

Zelensky själv förnekar planer på att attackera Ryssland på rysk mark.

– Vi attackerar inte ryskt territorium, vi befriar vårt eget legitima territorium, säger han enligt AP och tillägger att man varken har “tid eller styrka” att attackera Ryssland.

Ska ha stoppat attack i Ryssland

För en knapp månad sedan uppgav samma tidning att USA stoppade en omfattande ukrainsk attack mot Ryssland på årsdagen av invasionen.

Vita huset sades vara oroliga för att attacker mot mål inne i Ryssland skulle kunna provocera fram en aggressiv reaktion från Kreml.

"Håller löften"

Förra veckan stod det klart att Storbritannien förser Ukraina med långdistansmissiler med räckvidd på 250 kilometer – vilket vida överstiger de amerikanska missilerna i Ukraina som bott kan skjutas 50 kilometer.

Storbritannien har avböjt att kommentera huruvida de nya uppgifterna kan göra att landet omprövar sitt beslut.

Från USA:s sida upplever man att Zelensky håller ett tidigare avlagt löfte om att inte använda amerikanska vapen inne i Ryssland.

– President Zelensky har hållit de löften han har gett president BIden, och vi tror inte att det kommer att ändras, säger en högt uppsatt tjänsteman i Vita huset till Washington Post.

LÄS MER: USA har stoppat massiv attack mot Ryssland

LÄS MER: Ryska kravet – mörda Zelensky

LÄS MER: Ryssland hävdar mordförsök på Putin 

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen