Ryssland hävdar mordförsök på Putin

2023 05 03

Enligt Kreml ska Ukraina ha försökt döda ryska presidenten Vladimir Putin.

Ukrainska drönare ska ha försökt utföra en attack mot ryska makthögkvarteret, enligt rysk statsmedia.

Två ukrainska drönare påstås ha upptäckts och skjutits ned under natten till onsdag.

– Planerad terrorattack och ett mordförsök på presidenten av den ryska federationen, uttrycker Kreml i ett officiellt pressuttalande.

Drönarförbud

Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin har efter incidenten förbjudit drönare att flyga över Moskva.

Både Putin och byggnaden ska ha varit helt oskadda, enligt den information som framkommer i ryska statliga medier.

Tidigare mordförsök

Det är andra gången på mindre än en vecka som det rapporteras om mordförsök på den ryska presidenten.

Förra gången handlade det om obekräftade uppgifter från en ukrainsk aktivist som påstod sig ha fått informationen via kontakter hos ukrainsk underrättelsetjänst.

Enligt uppgifterna skulle Ukraina den 23 april ha försökt attackera Putin, som skulle ha besökt ett nybyggt industriområde i Moskva, med en drönare, enligt tyska tidningen Bild.

En "nästan omöjlig handling" menade Ukrainaexperten och statsvetaren Sergej Sumlenny.

– Men själva det faktum att en sådan drönare skulle nå en plats där Putin planerar att uppehålla sig är ett slag i ansiktet för den ryska diktatorn, säger han.

Ukrainska informatörer

En ny strategi som Ukraina märkt att Ryssland använt sig mer av är att muta ukrainare till att bli informatörer för den ryska arméns räkning.

Fler ukrainare har gripits den senaste tiden, misstänkta just för att ha tagit emot mutor av Ryssland.

– Framför allt söker de information om var vi har luftvärn och våra nya Leopard-stridsvagnar. Det som är extremt värdefullt för oss, säger ukrainska befälhavaren Alex Gorgan till SvD när tidningen honom i det krigsdrabbade landet.

Utslagna människor

Den nya strategin som märkts mer sedan april handlar inte nödvändigtvis bara om att locka militärpersonal, framhåller Gorgan. Missbrukare, kriminella och utslagna människor som behöver pengar är också vanligt förekommande.

Dessutom finns det personer i östra Ukraina som sympatiserar mer med Ryssland och som inte känner moraliskt ansvar gentemot hemlandet. Om dessa personer grips offentliggörs inte agerandet utan de används för att lura ryssarna.

– Vi använder dem för att låtsas fortsätta sina uppdrag och förse ryssarna med falska måltavlor – som de sedan slösar massor med missiler på, säger Alex Gorgan.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen