Ryssland hävdar mordförsök på Putin

2023 05 03

Enligt Kreml ska Ukraina ha försökt döda ryska presidenten Vladimir Putin.

Ukrainska drönare ska ha försökt utföra en attack mot ryska makthögkvarteret, enligt rysk statsmedia.

Två ukrainska drönare påstås ha upptäckts och skjutits ned under natten till onsdag.

– Planerad terrorattack och ett mordförsök på presidenten av den ryska federationen, uttrycker Kreml i ett officiellt pressuttalande.

Drönarförbud

Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin har efter incidenten förbjudit drönare att flyga över Moskva.

Både Putin och byggnaden ska ha varit helt oskadda, enligt den information som framkommer i ryska statliga medier.

Tidigare mordförsök

Det är andra gången på mindre än en vecka som det rapporteras om mordförsök på den ryska presidenten.

Förra gången handlade det om obekräftade uppgifter från en ukrainsk aktivist som påstod sig ha fått informationen via kontakter hos ukrainsk underrättelsetjänst.

Enligt uppgifterna skulle Ukraina den 23 april ha försökt attackera Putin, som skulle ha besökt ett nybyggt industriområde i Moskva, med en drönare, enligt tyska tidningen Bild.

En "nästan omöjlig handling" menade Ukrainaexperten och statsvetaren Sergej Sumlenny.

– Men själva det faktum att en sådan drönare skulle nå en plats där Putin planerar att uppehålla sig är ett slag i ansiktet för den ryska diktatorn, säger han.

Ukrainska informatörer

En ny strategi som Ukraina märkt att Ryssland använt sig mer av är att muta ukrainare till att bli informatörer för den ryska arméns räkning.

Fler ukrainare har gripits den senaste tiden, misstänkta just för att ha tagit emot mutor av Ryssland.

– Framför allt söker de information om var vi har luftvärn och våra nya Leopard-stridsvagnar. Det som är extremt värdefullt för oss, säger ukrainska befälhavaren Alex Gorgan till SvD när tidningen honom i det krigsdrabbade landet.

Utslagna människor

Den nya strategin som märkts mer sedan april handlar inte nödvändigtvis bara om att locka militärpersonal, framhåller Gorgan. Missbrukare, kriminella och utslagna människor som behöver pengar är också vanligt förekommande.

Dessutom finns det personer i östra Ukraina som sympatiserar mer med Ryssland och som inte känner moraliskt ansvar gentemot hemlandet. Om dessa personer grips offentliggörs inte agerandet utan de används för att lura ryssarna.

– Vi använder dem för att låtsas fortsätta sina uppdrag och förse ryssarna med falska måltavlor – som de sedan slösar massor med missiler på, säger Alex Gorgan.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen