UPPGIFTER: Har försökt mörda Putin

2023 04 29

Vladimir Putin uppges ha utsatts för ett sensationellt mordförsök så sent som för ett par dagar sedan.

Mordet var planerat att äga rum i söndags.

Agenter från den ukrainska underrättelsetjänsten uppges ha laddat och avfyrat en kamikazedrönare av modellen UJ-22 med 17 kilo sprängmedel.

Syftet var att den skulle slå ned i ett nybyggt industriområde i Moskva som Putin skulle besöka samma dag, uppger Tysklands största tidning Bild.

"Vi närmar oss"

Tidningen citerar den ukrainska aktivisten Yury Romanenko, som hävdar att han har mycket nära kontakter till Kyivs underrättelsetjänster.

– Putin, vi närmar oss. Alla såg nyheterna om drönaren som flög till Moskva, men som inte exploderade. Så den här drönaren flög av en anledning, framhåller han på Twitter.

Kraschade två mil från målet

Drönaren i fråga ska ha skjutits upp från Ukraina.

Den nådde dock inte sitt mål utan uppges ha slagit ned drygt 20 kilometer från industriparken Rudnevo, där det påstås att Putin skulle ha befunnit sig.

– Förra veckan fick våra underrättelsetjänstemän information om Putins resa till industriparken i Rudnevo, hävdar Romanenko.

– Därför lyfte vår kamikazedrönare, som flög genom samtliga ryska federationens luftförsvar, och kraschade inte långt från industriparken.

Kyiv har inte kommenterat uppgifterna.

"Enorma konsekvenser"

Pavel Zarubin, en av Putinregimens propagandister, bekräftade under samma söndag att Putin hade planerat att besöka en industripark i Moskva.

Det gavs dock inga detaljer om vilken tid diktatorn skulle vara på plats. Enligt rysk statlig media handlade besöket om att hålla ett möte om utvecklingen av obemannade flygplanssystem.

– Med tanke på hur mycket Putin är besatt av sin egen säkerhet kan den här historien få enorma konsekvenser för Kreml, säger Yury Romanenko.

Experten: "Ett slag i ansiktet"

Bild har talat med ukrainaexperten Sergej Sumlenny, en journalist och statsvetare med rötter i Ryssland.

– Det är uppenbart att ett precisionsanfall mot den ryska statschefen med en kamikazedrönare är en nästan omöjlig handling, menar han.

– Men själva det faktum att en sådan drönare skulle nå en plats där Putin planerar att uppehålla sig är ett slag i ansiktet för den ryska diktatorn.

Tidigare mordförsök

Enligt Kyrylo Budanov, chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst, utfördes ett tidigare mordförsök på Putin i samband med inledningsfasen av kriget förra året.

– Det gjordes ett försök att mörda Putin. Han attackerades till och med, sägs det, av representanter från Kaukasusregionen. Detta är inte offentlig information. Det var absolut ett misslyckat försök, men det hände, sade han till tidningen Ukraynska Pravda.

Uppgifterna är obekräftade.

I en intervju med filmskaparen Oliver Stone 2017 berättade Putin att han överlevt fem mordförsök.

Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har också förnekat att det överhuvudtaget har förekommit några försök att döda den ryska ledaren.

LÄS MER: Uppgifter: Diktatorn överlevde mordförsök

LÄS MER: USA har stoppat massiv attack mot Ryssland

LÄS MER: Unik intervju – före detta officer avslöjar Putins hemligheter

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Godislarm i svenska matbutiker – halva befolkningen påverkad

2024 07 19

Nästan hälften av svenska folket är föremål för ett större godislarm i landet.

Omkring 40 procent av befolkningen har svårt för att säga nej till godis och snacks när de stiger in i Sveriges matbutiker.

Det visar en ny undersökning från Cancerfonden, rapporterar Vetenskapsradion, som nu slår larm om förekomsten.

Lika många är det som inte kan behärska sig när det är extrapris. Särskilt påverkade blir folk av utomhusreklam, som pekas ut som en av de värsta bovarna.

Att det ofta är söta och fettrika livsmedel som syns på dessa är ingen tillfällighet, menar marknadsföringsforskaren Erik Modig från Handelshögskolan i Stockholm.

– Vi ska tänka ”Åh, choklad det är ju gott, det ska jag unna mig”. Efter reklambudskapet är det sällan långt till en affär eller kiosk. Vi människor är betydligt mer mottagliga för reklam för sådant vi ser som belöningar. Därför ser vi inte utomhusreklam för grönsaker och havregryn, säger Erik Modig i ett pressmeddelande.

Stor riskfaktor för tidig död

Vad vi äter, och vad vi inte äter, har pekats ut som den näst högsta riskfaktorn att dö i förtid.

– Våra matvanor rankas idag som en av de största riskfaktorerna för ohälsa och tidig död i befolkningen i Sverige, framhåller Livsmedelsverket.

– De största riskerna i matvanorna är att vi äter för lite fullkorn, för lite frukt och grönt, för mycket rött kött och chark och för mycket salt.

Även socker och mättat fett pekas ut som riskfylld mat.

Kritiserar mängdrabatter

Enligt Cancerfonden är omgivningens påtryckningar, bland annat i sociala medier, en stor del av problemet.

Samma sak gäller de vanligt förekommande mängdrabatterna av typen “ta tre betala för två”.

Produkter som erbjuds med mängdrabatt ofta är skräpprodukter, det vill säga att de är ohälsosamma eller håller sämre kvalitet. Man kan säga att om det finns en hög marginal på en vara, är den ofta sämre för hälsan, säger Erik Modig.

Inte aktuellt med sockerskatt

Trots den alarmerande siffran från Cancerfonden anser majoriteten i samma undersökning att det främsta ansvaret ligger på individen själv – men också industrin. De flesta anser även att mataffärer och politiker bör göra mer för att uppmuntra mer hälsosamma matvanor.

Förra året aktualiserades frågan om sockerskatt i Sverige efter att ett uttalande från Livsmedelsverket missuppfattats i medierna.

Regeringen och myndigheten förnekade senare att ett sådant förslag fanns på bordet.

– Däremot har Livsmedelsverket gjort en kunskapsgenomgång om effekterna av olika styrmedel för att främja en hälsosam livsmedelskonsumtion. Allt sker inom ramen för ett pågående regeringsuppdrag om salt och socker.

Foto: Cloetta Sverige

Text: Redaktionen


Så fort kan man köra – innan fartkameran tar bild

2024 07 19

Varje år hanterar polisen drygt 300 000 ärenden där bilister fångats på bild av fartkameror.

Det är dock enbart en relativt liten del som faktiskt bötfälls.

År 2021 var det 100 000 som fick en bot hemskickad och förra året var det ännu färre – blott 80 000 personer.

Resursbrist är den stora förklaringen, enligt polisen.

– Det behövs mer personal, säger Björn Thunblad, som är samordnare för trafik i region öst, till SVT Nyheter.

Här går gränsen

Nu under sommarsemestern är det högsäsong på vägarna och högt tryck i trafiken. Då ökar också risken för olyckor.

Parallellt har frågan om hur väl fartkameror egentligen fungerar aktualiserats, senast av onlinemagasinet Carup.

Och det finns en “magisk” gräns för när kamerorna faktiskt blixtrar till. Det sker sex kilometer i timmen över hastighetensgränsen och på 14 meters avstånd, uppger Sveriges största biltidning Vi Bilägare.

Men det förutsätter att de ens är påslagna, vilket inte alltid är fallet – och inte heller ändamålet.

Bara det faktum att kamerorna finns gör nämligen att folk saktar ned.

– Syftet är inte att bötfälla så mycket folk som möjligt utan att sänka medelhastigheten och det vet vi att de gör, säger Björn Thunblad.

LÄS MER: Trafikpolis reder ut – det här är förbjudet att göra i bilen

Kan få ny funktion

I vintras öppnade regeringen för att börja använda fartkameror för livebevakning i syfte att kunna följa misstänkta kriminella på vägarna.

Nyligen kom också bekräftelsen. I juni meddelade regeringen att kameraövervakning i trafiken sätts in från och med 1 januari 2025.

Kamerabevakning är ett viktigt verktyg i brottsbekämpningen. Både för att kunna förebygga och förhindra brott, men också för att hitta, gripa och lagföra skyldiga. För medborgarnas trygghet är det angeläget att polisen har tillgång till effektiva verktyg, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid tillfället.

Ökat rejält senaste 20 åren

Det finns drygt 2 500 fartkameror runtom i Sverige. Det är en rejäl ökning – år 2006 fanns det blott 644 stycken.

Enligt Trafikverket räddas 20 liv och 70 personer från att bli allvarligt skadade varje år tack vare att kamerorna placerats ut.

– Mätningar visar att det fungerar väl, trafikanterna väljer att sänka hastigheten när man kör på en väg med trafiksäkerhetskameror, framhåller myndigheten.

Foto: Trafikverket

Text: Redaktionen