UPPGIFTER: Har försökt mörda Putin

2023 04 29

Vladimir Putin uppges ha utsatts för ett sensationellt mordförsök så sent som för ett par dagar sedan.

Mordet var planerat att äga rum i söndags.

Agenter från den ukrainska underrättelsetjänsten uppges ha laddat och avfyrat en kamikazedrönare av modellen UJ-22 med 17 kilo sprängmedel.

Syftet var att den skulle slå ned i ett nybyggt industriområde i Moskva som Putin skulle besöka samma dag, uppger Tysklands största tidning Bild.

"Vi närmar oss"

Tidningen citerar den ukrainska aktivisten Yury Romanenko, som hävdar att han har mycket nära kontakter till Kyivs underrättelsetjänster.

– Putin, vi närmar oss. Alla såg nyheterna om drönaren som flög till Moskva, men som inte exploderade. Så den här drönaren flög av en anledning, framhåller han på Twitter.

Kraschade två mil från målet

Drönaren i fråga ska ha skjutits upp från Ukraina.

Den nådde dock inte sitt mål utan uppges ha slagit ned drygt 20 kilometer från industriparken Rudnevo, där det påstås att Putin skulle ha befunnit sig.

– Förra veckan fick våra underrättelsetjänstemän information om Putins resa till industriparken i Rudnevo, hävdar Romanenko.

– Därför lyfte vår kamikazedrönare, som flög genom samtliga ryska federationens luftförsvar, och kraschade inte långt från industriparken.

Kyiv har inte kommenterat uppgifterna.

"Enorma konsekvenser"

Pavel Zarubin, en av Putinregimens propagandister, bekräftade under samma söndag att Putin hade planerat att besöka en industripark i Moskva.

Det gavs dock inga detaljer om vilken tid diktatorn skulle vara på plats. Enligt rysk statlig media handlade besöket om att hålla ett möte om utvecklingen av obemannade flygplanssystem.

– Med tanke på hur mycket Putin är besatt av sin egen säkerhet kan den här historien få enorma konsekvenser för Kreml, säger Yury Romanenko.

Experten: "Ett slag i ansiktet"

Bild har talat med ukrainaexperten Sergej Sumlenny, en journalist och statsvetare med rötter i Ryssland.

– Det är uppenbart att ett precisionsanfall mot den ryska statschefen med en kamikazedrönare är en nästan omöjlig handling, menar han.

– Men själva det faktum att en sådan drönare skulle nå en plats där Putin planerar att uppehålla sig är ett slag i ansiktet för den ryska diktatorn.

Tidigare mordförsök

Enligt Kyrylo Budanov, chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst, utfördes ett tidigare mordförsök på Putin i samband med inledningsfasen av kriget förra året.

– Det gjordes ett försök att mörda Putin. Han attackerades till och med, sägs det, av representanter från Kaukasusregionen. Detta är inte offentlig information. Det var absolut ett misslyckat försök, men det hände, sade han till tidningen Ukraynska Pravda.

Uppgifterna är obekräftade.

I en intervju med filmskaparen Oliver Stone 2017 berättade Putin att han överlevt fem mordförsök.

Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har också förnekat att det överhuvudtaget har förekommit några försök att döda den ryska ledaren.

LÄS MER: Uppgifter: Diktatorn överlevde mordförsök

LÄS MER: USA har stoppat massiv attack mot Ryssland

LÄS MER: Unik intervju – före detta officer avslöjar Putins hemligheter

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen