Unik intervju – före detta officer avslöjar Putins hemligheter

2023 04 04

Gleb Karakulov jobbade som officer i Vladimir Putins säkerhetsstyrka FSO i 13 år.

I höstas valde han att fly från sin tjänst och hoppa av till väst, vilket skedde i samband med en regeringsresa till Kazakstan.

Nu har SVT i samband med den Londonbaserade grävredaktionen Dossier Center, grundad av en rysk exiloligark och Putinkritiker, lyckats genomföra en exklusiv intervju med den före detta officeren.

Under samtalet framträder helt unika vittnesmål om hemligheterna i Kreml.

Blev paranoid

I intervjun, som utöver SVT även görs i samarbete med de nordiska mediejättarna DR, NRK och Yle, berättar Gleb Karakulov att han betraktar Putin som en krigsförbrytare.

Totalt genomförde han över 180 resor tillsammans med diktatorn.

Men någonting hände med den ryska ledaren under 2009, berättar Karakulov.

En paranoia verkade växa fram.

All mat inspekteras och testas av en specialgrupp. På resor följer brandmän och ingenjörer med för att undersöka alla lokaler. Presidenten har ett telefonbås som vi tar med oss på varje utlandsresa. Det är en ungefär 2,5 meter hög kub som man kan prata i utan att riskera att bli avlyssnad av utländsk underrättelsetjänst.

Använder aldrig internet

Det har ofta cirkulerat rykten om att Putin inte använder internet. Diktatorn själv har sagt att han inte äger en smartphone, medan Kremls talesperson Dmitirj Peskov hävdat att Putin surfar på nätet “då och då”.

Enligt Gleb Karakulov använder inte den ryska presidenten internet överhuvudtaget.

– Han får bara information från sin innersta krets, vilket betyder att han lever i ett informationsvakuum, säger avhopparen enligt SVT.

Rykten om dålig hälsa

Andra återkommande och ihärdiga rykten det senaste året har gällt Putins hälsa.

Det har spekulerats om diktatorn har såväl Parkinsons sjukdom som cancer. En rysktalande svensk läkare har även uttalat sig om att Putins mest sannolika hälsoproblem troligen är prostatabesvär.

– Putins tendens att se besvärad ut, sprattla med benen och avbryta möten skulle kunna vara en följd av gammal hederlig kissnödighet. Det är åtminstone mer sannolikt än cancer eller Parkinsons sjukdom, framhöll specialistläkaren Erik W. Larsson i tidskriften Kvartal nyligen.

Uppgifter: "Definitivt sjuk"

Amerikansk underrättelsetjänst har påståtts vara övertygade om att Putin är sjuk, och uppgav i somras att diktatorn behandlades för cancer förra våren.

– Han är definitivt sjuk, uppgav en källa till Newsweek, som bedömde uppgifterna som de mest trovärdiga uppgifterna om Putins sviktande hälsa hittills.

"Sjukligt rädd för att dö"

Men spekulationerna om den ryska ledarens hälsoproblem viftas dock bort av Gleb Karakulov. Han menar att Putin troligen är friskare än många andra i diktatorns ålder.

Om det finns några hälsoproblem handlar det sannolikt om mentala sådana, framför allt i form av paranoia.

– Han är sjukligt rädd för att dö, säger avhopparen.

Enligt SVT är hotbilden mot Glev Karakylov mycket stor och han vistas på hemlig ort tillsammans med sin familj.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen