Unik intervju – före detta officer avslöjar Putins hemligheter

2023 04 04

Gleb Karakulov jobbade som officer i Vladimir Putins säkerhetsstyrka FSO i 13 år.

I höstas valde han att fly från sin tjänst och hoppa av till väst, vilket skedde i samband med en regeringsresa till Kazakstan.

Nu har SVT i samband med den Londonbaserade grävredaktionen Dossier Center, grundad av en rysk exiloligark och Putinkritiker, lyckats genomföra en exklusiv intervju med den före detta officeren.

Under samtalet framträder helt unika vittnesmål om hemligheterna i Kreml.

Blev paranoid

I intervjun, som utöver SVT även görs i samarbete med de nordiska mediejättarna DR, NRK och Yle, berättar Gleb Karakulov att han betraktar Putin som en krigsförbrytare.

Totalt genomförde han över 180 resor tillsammans med diktatorn.

Men någonting hände med den ryska ledaren under 2009, berättar Karakulov.

En paranoia verkade växa fram.

All mat inspekteras och testas av en specialgrupp. På resor följer brandmän och ingenjörer med för att undersöka alla lokaler. Presidenten har ett telefonbås som vi tar med oss på varje utlandsresa. Det är en ungefär 2,5 meter hög kub som man kan prata i utan att riskera att bli avlyssnad av utländsk underrättelsetjänst.

Använder aldrig internet

Det har ofta cirkulerat rykten om att Putin inte använder internet. Diktatorn själv har sagt att han inte äger en smartphone, medan Kremls talesperson Dmitirj Peskov hävdat att Putin surfar på nätet “då och då”.

Enligt Gleb Karakulov använder inte den ryska presidenten internet överhuvudtaget.

– Han får bara information från sin innersta krets, vilket betyder att han lever i ett informationsvakuum, säger avhopparen enligt SVT.

Rykten om dålig hälsa

Andra återkommande och ihärdiga rykten det senaste året har gällt Putins hälsa.

Det har spekulerats om diktatorn har såväl Parkinsons sjukdom som cancer. En rysktalande svensk läkare har även uttalat sig om att Putins mest sannolika hälsoproblem troligen är prostatabesvär.

– Putins tendens att se besvärad ut, sprattla med benen och avbryta möten skulle kunna vara en följd av gammal hederlig kissnödighet. Det är åtminstone mer sannolikt än cancer eller Parkinsons sjukdom, framhöll specialistläkaren Erik W. Larsson i tidskriften Kvartal nyligen.

Uppgifter: "Definitivt sjuk"

Amerikansk underrättelsetjänst har påståtts vara övertygade om att Putin är sjuk, och uppgav i somras att diktatorn behandlades för cancer förra våren.

– Han är definitivt sjuk, uppgav en källa till Newsweek, som bedömde uppgifterna som de mest trovärdiga uppgifterna om Putins sviktande hälsa hittills.

"Sjukligt rädd för att dö"

Men spekulationerna om den ryska ledarens hälsoproblem viftas dock bort av Gleb Karakulov. Han menar att Putin troligen är friskare än många andra i diktatorns ålder.

Om det finns några hälsoproblem handlar det sannolikt om mentala sådana, framför allt i form av paranoia.

– Han är sjukligt rädd för att dö, säger avhopparen.

Enligt SVT är hotbilden mot Glev Karakylov mycket stor och han vistas på hemlig ort tillsammans med sin familj.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen