UPPGIFTER: Säkerhetsproblem har uppstått – Ryssland inför förbud

2023 03 20

Tjänstemän i Kreml måste slänga sina mobiltelefoner.

Uppmaningen gäller samtliga medarbetare som använder sig av Iphone, rapporterar bland annat Reuters och Sky News.

– Det är slut med Iphones. Släng dem eller ge dem till era barn, ska Sergej Kiriyenko, föste vice chef för presidentadministrationen, ha sagt på ett möte enligt tidningen Kommersant.

Rädda för västerländska hackare

Anledningen till förbudet uppges vara att man är rädd för att västerländska underrättelsetjänster ska få tillgång till viktig information via telefonerna.

Putinregimen har än så länge inte bekräftat uppgifterna, men dess talesperson Dmitrij Peskov säger att smartphones oavsett inte kan användas för officiella ändamål i tjänsten.

Apple har inte heller kommenterat uppgifterna.

Putins eget surfande

Vladimir Putin själv har tidigare sagt att han inte använder någon smartphone. Hur mycket han surfar på internet är oklart, men Peskov har uttryckt att diktatorn använder det “då och då”, enligt Sky News.

Att den ryska ledaren är skeptisk till internet råder det dock inget större tvivel om, åtminstone när det gäller information som inte är till hans fördel.

– Man bör inte helt lita på internet eftersom det är fullt av falska historier, bedrägerier och lögner, sade Putin i november efter att en våg av videos florerade på nätet där ryska mödrar vädjade till presidenten.

Försökte bötfälla Google

I Ryssland kontrolleras internet och dess användare mycket hårt. 

Förutom att medieredaktion efter mediareaktion stängts ned av regimen har man bland annat försökt bötfälla Google med 3,8 miljarder kronor.

Man ansåg att sökmotorn inte lyckats begränsa tillgång till material om bland annat Ukrainakriget tillräckligt. Även Youtube har hotats av Kreml för att man inte går den ryska regeringen till mötes.

Terrorklassat Facebook och Instagram

Förra året, kort efter invasionen, förbjöds även Facebook och Instagram i Ryssland.

Mediejättarna terrorklassades som extremistorganisationer.

– Metaorganisationens aktiviteter är riktade mot Ryssland och dess väpnade styrkor, sade FSB-representanten Igor Kovalvsky till domstolen som slog fastbeslutet, enlgit The Guardian.

De två plattformarna anklagades för att skapa en “alternativ verklighet” där “hat mot ryssarna väcktes”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen