UPPGIFTER: Säkerhetsproblem har uppstått – Ryssland inför förbud

2023 03 20

Tjänstemän i Kreml måste slänga sina mobiltelefoner.

Uppmaningen gäller samtliga medarbetare som använder sig av Iphone, rapporterar bland annat Reuters och Sky News.

– Det är slut med Iphones. Släng dem eller ge dem till era barn, ska Sergej Kiriyenko, föste vice chef för presidentadministrationen, ha sagt på ett möte enligt tidningen Kommersant.

Rädda för västerländska hackare

Anledningen till förbudet uppges vara att man är rädd för att västerländska underrättelsetjänster ska få tillgång till viktig information via telefonerna.

Putinregimen har än så länge inte bekräftat uppgifterna, men dess talesperson Dmitrij Peskov säger att smartphones oavsett inte kan användas för officiella ändamål i tjänsten.

Apple har inte heller kommenterat uppgifterna.

Putins eget surfande

Vladimir Putin själv har tidigare sagt att han inte använder någon smartphone. Hur mycket han surfar på internet är oklart, men Peskov har uttryckt att diktatorn använder det “då och då”, enligt Sky News.

Att den ryska ledaren är skeptisk till internet råder det dock inget större tvivel om, åtminstone när det gäller information som inte är till hans fördel.

– Man bör inte helt lita på internet eftersom det är fullt av falska historier, bedrägerier och lögner, sade Putin i november efter att en våg av videos florerade på nätet där ryska mödrar vädjade till presidenten.

Försökte bötfälla Google

I Ryssland kontrolleras internet och dess användare mycket hårt. 

Förutom att medieredaktion efter mediareaktion stängts ned av regimen har man bland annat försökt bötfälla Google med 3,8 miljarder kronor.

Man ansåg att sökmotorn inte lyckats begränsa tillgång till material om bland annat Ukrainakriget tillräckligt. Även Youtube har hotats av Kreml för att man inte går den ryska regeringen till mötes.

Terrorklassat Facebook och Instagram

Förra året, kort efter invasionen, förbjöds även Facebook och Instagram i Ryssland.

Mediejättarna terrorklassades som extremistorganisationer.

– Metaorganisationens aktiviteter är riktade mot Ryssland och dess väpnade styrkor, sade FSB-representanten Igor Kovalvsky till domstolen som slog fastbeslutet, enlgit The Guardian.

De två plattformarna anklagades för att skapa en “alternativ verklighet” där “hat mot ryssarna väcktes”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen