JUST NU: Ryssland rasar mot Youtube – hotar med åtgärder

2022 05 26

Putinregimen sätter hårt mot hårt mot den populära webbplatsen.

Ryssland riktar en skarp varning till Youtube att sluta blockera presskonferenser, så kallade “briefings”, från Putinregimens utrikesdepartement.

Annars kommer landet att börja sparka ut journalister från Väst, en efter en, rapporterar BBC.

Rasar mot Youtube

Varje vecka håller det ryska utrikesdepartementets talesperson, Maria Zakharova, en offentlig genomgång rörande den ryska utrikespolitiken. Där behandlas bland annat kriget i Ukraina. 

Maria Zakharova vänder sig nu direkt till Youtube efter att plattformen upprepade gånger blockerat möjligheten för användare att se innehållet från webbplatsen.

“Blockerar ni en till”

– Vi sade precis till dem: “Blockerar ni en genomgång till åker en journalist eller ett amerikanskt medieföretag hem. En till blockerad genomgång och vi kommer att namnge en specifik journalist eller specifikt medieföretag som kommer att åka hem”, säger Maria Zakharova enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

Förbereder åtgärder

Enligt den utrikespolitiska talespersonen jobbar Moskva på högvarv för att sätta in åtgärder mot engelskspråkiga medier. 

Åtgärderna ska tolkas som ett svar på “ovänliga handlingar” av utländska regeringen riktade mot ryska nyhetsmedier, säger Zakharova.

Raderade 70 000 klipp

Det ryska beskedet kommer bara några dagar efter att Youtube låtit meddela att man, utöver att ha stängt av den ryska regimens pressträffar, raderat 70 000 klipp som beskriver Rysslands invasion som ett “frihetsuppdrag”.

Enligt Youtube stred klippen mot webbplatsens riktlinjer, rapporterar The Guardian.

Bröt mot riktlinjer

De raderade klippen härstammar från ungefär 9 000 olika kanaler. 

– Vi har en policy för stora våldsamma händelser och det gäller saker som förnekande av stora våldsamma händelser: allt från Förintelsen till Sandy Hook. Och naturligtvis är det som händer i Ukraina en stor våldsam händelse, säger Neal Mohan, produktchef på Youtube, till The Guardian. 

Ny lag mot “falska nyheter”

Drygt 90 miljoner ryssar använder Youtube enligt The Guardian.

I Ryssland finns dessutom sedan mars en lag som förbjuder spridning av det som Putinregimen kallar “falska nyheter”. Där ingår även det som den ryska regeringen anser vara “respektlöst” mot staten.

Foto: Ryska Ambassaden UK

Text: Redaktionen