JUST NU: Youtube slår tillbaka mot Putin – raderar 70 000 klipp

2022 05 23

Plattformen har rensat tiotusentals propagandafilmer om kriget i Ukraina från hemsidan.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Youtubes personal fått ligga i för att hålla ordning på den populära hemsidan för videoklipp.

Över 70 000 klipp som på något sätt är kopplade till kriget i Ukraina har raderats sedan Vladimir Putin skickade sina trupper över gränsen, rapporterar The Guardian.

9 000 kanaler

Klippen som har tagits bort härstammar från ungefär 9 000 olika kanaler.

Bakgrunden är att klippen bryter mot Youtubes riktlinjer. Flera av de raderade filmerna handlar om att klippen beskriver invasionen som ett “frihetsuppdrag”.

“Har en policy”

– Vi har en policy för stora våldsamma händelser och det gäller saker som förnekande av stora våldsamma händelser: allt från Förintelsen till Sandy Hook. Och naturligtvis är det som händer i Ukraina en stor våldsam händelse, säger Neal Mohan, produktchef på Youtube, till The Guardian. 

Ska vara trovärdig källa

Insatsen handlar om att Youtube ska vara en trovärdig källa för information för hemsidans användare.

– Det första och förmodligen mest överordnade ansvaret är att se till att människor som letar efter information om denna händelse kan få korrekt, högkvalitativ och trovärdig information på Youtube, säger Neal Mohan.

90 miljoner ryska användare

Youtube är en omåttligt populär plattform bland sociala medier i Ryssland. Fler än 90 miljoner människor i landet använder tjänsten och det är därmed den överlägset största källan för videoklipp i diktaturen.

Förhindrar Kreml-propaganda

Plattformens rensning uppges ha gett resultat mot det narrativ som Putinregemin försöker sprida till Ryssland – och omvärlden – om den ryska invasionen av Ukraina.

– Företagets agerande mot statligt sponsrade nätverk som RT (Russia Today red. anm.) och Sputnik har haft en dramatisk effekt på möjligheten för dessa organisations förmåga att sprida Kremls budskap, skriver nyhetsbloggen Engadget, som bevakar global teknik.

Foto: A. Shatov resp President of Russia Office

Text: Redaktionen