JUST NU: Youtube slår tillbaka mot Putin – raderar 70 000 klipp

2022 05 23

Plattformen har rensat tiotusentals propagandafilmer om kriget i Ukraina från hemsidan.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Youtubes personal fått ligga i för att hålla ordning på den populära hemsidan för videoklipp.

Över 70 000 klipp som på något sätt är kopplade till kriget i Ukraina har raderats sedan Vladimir Putin skickade sina trupper över gränsen, rapporterar The Guardian.

9 000 kanaler

Klippen som har tagits bort härstammar från ungefär 9 000 olika kanaler.

Bakgrunden är att klippen bryter mot Youtubes riktlinjer. Flera av de raderade filmerna handlar om att klippen beskriver invasionen som ett “frihetsuppdrag”.

“Har en policy”

– Vi har en policy för stora våldsamma händelser och det gäller saker som förnekande av stora våldsamma händelser: allt från Förintelsen till Sandy Hook. Och naturligtvis är det som händer i Ukraina en stor våldsam händelse, säger Neal Mohan, produktchef på Youtube, till The Guardian. 

Ska vara trovärdig källa

Insatsen handlar om att Youtube ska vara en trovärdig källa för information för hemsidans användare.

– Det första och förmodligen mest överordnade ansvaret är att se till att människor som letar efter information om denna händelse kan få korrekt, högkvalitativ och trovärdig information på Youtube, säger Neal Mohan.

90 miljoner ryska användare

Youtube är en omåttligt populär plattform bland sociala medier i Ryssland. Fler än 90 miljoner människor i landet använder tjänsten och det är därmed den överlägset största källan för videoklipp i diktaturen.

Förhindrar Kreml-propaganda

Plattformens rensning uppges ha gett resultat mot det narrativ som Putinregemin försöker sprida till Ryssland – och omvärlden – om den ryska invasionen av Ukraina.

– Företagets agerande mot statligt sponsrade nätverk som RT (Russia Today red. anm.) och Sputnik har haft en dramatisk effekt på möjligheten för dessa organisations förmåga att sprida Kremls budskap, skriver nyhetsbloggen Engadget, som bevakar global teknik.

Foto: A. Shatov resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen