RYSSLAND: Slår till mot Google – med miljardbot

2022 07 19

Ryssland har utfärdat en gigantisk avgift till teknikjätten.

373 miljoner dollar, drygt 3,8 miljarder kronor.

Det är summan som Ryssland har belsutat att bötfälla Google med, rapporterar BBC.

Anledningen är att diktaturen anser att sökmotorn och teknikjätten inte lyckats begränsa tillgång till material om bland annat Ukrainakriget.

“Systematisk” lagöverträdare

Enligt Ryssland tillsynsmyndighet för kommunikation, Roskomnadzor, har Google möjliggjort att finna vad  Kreml klassar som “falska” rapporter.

Det handlar om rapporter som talar illa om ryska militären eller inlägg som uppmanar till protester mot kriget, skriver BBC.

Man kallar även Google för en “systematisk” överträdare av Rysslands lagar.

Skärpt kontrollen av medier

Putinregimen har efter invasionen av Ukraina trappat upp Rysslands insatser för att kontrollera sociala medier och nyhetssajter i landet.

Bland annat har man stiftat en ny lag som innebär att människor kan kastas i fängelse i upp till 15 år om de sprider “falsk” information om “specialoperationen” i Ukraina.

Vill upplysa ryssarna

Google har ännu inte kommenterat den ryska boten, erfar BBC.

I mars slutade man dock att erbjuda kommersiella tjänster i Ryssland, till exempel reklam.

Däremot går det fortfarande att använda den amerikanska sökmotorn i landet, till skillnad från exempelvis Facebook som inte går att nås av ryska invånare.

Alphabet, som äger Google, har tidigare uttryckt att det är viktigt att erbjuda ryska medborgare tillgång till “global information och perspektiv”.

Konflikt med Youtube

Det är inte första gången som Ryssland och globala onlinebaserade plattformar hamnar i luven på varandra.

I slutet av maj raderade Youtube 70 000 klipp som ska ha beskrivit den ryska invasionen som ett “frihetsuppdrag”, rapporterade The Guardian.

Hotade med åtgärder

Den populära videosajten har även blockerat sändningar av ryska presskonferenser, så kallade “briefings”, vilket fick utrikesdepartementet att ilskna till rejält.

– Vi sade precis till dem: “Blockerar ni en genomgång till åker en journalist eller ett amerikanskt medieföretag hem. En till blockerad genomgång och vi kommer att namnge en specifik journalist eller specifikt medieföretag som kommer att åka hem”, hotade Maria Zakharova med enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

Högsta straffavgiften någonsin

Boten som Ryssland tilldelat Google är beräknad på en andel av företagets lokala intäkter.

Enligt statliga medier i landet är det den högsta straffavgiften som någonsin utfärdats till ett teknikföretag i Ryssland, skriver BBC.

Foto: President of Russia Office resp B. Jordan

Text: Redaktionen