USA har stoppat massiv attack mot Ryssland

2023 04 24

USA har stoppat en omfattande attack mot Ryssland.

Det uppger Washington Post med hänvisning till en underrättelserapport från den så kallade Pentagonläckan.

Enligt dokumenten planerade Ukraina att utföra massiva attacker mot flera mål i Ryssland på ettårsdagen av den ryska invasionen, den 24 februari 2023.

– Ukrainas militära underrättelsetjänst major Kyrylo Budanov beordrade en av sina officerare att göra sig redo för ett ”massivt angrepp den 24 februari, med alla tillgängliga krafter”, uppger Washington Post. 

Flera mål

I rapporten framgår det att Ukraina bland annat planerade att slå till mot den strategiskt viktiga hamnstaden Novorossiysk vid Svarta havet.

– En till stor del symbolisk operation som trots det skulle visa upp Ukrainas förmåga att attackera mål djupt inne i Ryssland, skriver Washington Post och tillägger att Ukraina även planerade att angripa mål i Moskva.

Men USA satte stopp för Kyivs planer den 22 februari, två dagar före årsdagen. 

Vita huset oroade sig för att attacker mot mål inne i Ryssland skulle kunna provocera fram en aggressiv reaktion från Kreml.

Därför tog Washington kontakt med Kyiv och uppmanade Ukraina att avstå från sina planer. 

Den ukrainska militärledningen lyssnade och avstyrde operationen.

Fruktar Putins kärnvapen

Dokumenten innehåller ingen exakt information om vem i USA som ingrep och varför ukrainarna valde att avbryta attackplanen.

– Men dokumentet är ett specifikt exempel på att Ukraina är ivriga att föra vidare kampen till Rysslands hemmaplan, framhåller Washington Post.

Tidningen tillägger att rapporten även visar att USA fortsatt motsätter sig en sådan utveckling.  

– Vissa amerikanska tjänstemän ser attacker mot Ryssland, särskilt om de involverar vapen som levererats av USA, som mycket riskabla operationer som Rysslands president Vladimir Putin kan finna så hotfulla att han beslutar sig för att använda taktiska kärnvapen.

Trots USA:s direktiv har flera mystiska explosioner och drönarangrepp inträffat på ryskt territorium under krigets gång.

Ukraina har officiellt inte bekräftat att man ligger bakom någon av attackerna.  

Text: Redaktionen