Ryssland kräver att Zelensky mördas

2023 05 03

Enligt Kreml själva satte Ryssland i natt stopp för ett mordförsök på Vladimir Putin.

Det uppgav den ryska regimen i en officiell presskommunikation på onsdagseftermiddagen.

I samma andetag pekades Ukraina ut som skyldiga för det påstådda attackförsöket, någonting som förnekas av landets president Volodymyr Zelensky.

– Vi attackerade inte Putin eller Moskva, vi strider endast på vårt eget territorium, säger han på en presskonferens under sitt Finlandsbesök idag.

Kräver blodig hämnd

Det hann dock inte dröja många timmar innan Ryssland ändå törstar efter vad som kan tolkas som ett önskemål på blodig hämnd. 

På kvällen kommer nämligen krav från den ryska presidentadministrationen att Zelensky måste dödas.

– Efter dagens terrorattack finns det inga alternativ kvar förutom fysisk utplåning av Zelensky och hans sammansvurna, säger Dmitrij Medvedev, vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, enligt AFP.

Medvedev är även landets före detta president och en av de mest retoriskt aggressiva aktörerna bland Putins närmaste män.

Tveksam video

En video på när drönaren skjuts ned ovanför Kremlbyggnaden cirkulerar nu på nätet.

Men några konkreta bevis på anklagelserna och det påstådda motivet finns inte.

Flera militära experter pekar även på att omständigheterna kryllar av tveksamma uppgifter.

– Bara flygtiden för en sådan här är fyra till fem timmar. Att ryskt luftförsvar inte upptäcker och inte skjuter ned den förrän den är ovanför Kreml är anmärkningsvärt, säger exempelvis överstelöjtnant Joakim Paasikivi till Sveriges Radio.

Kan slå till mot ukrainska regeringen

En annan överstelöjtnant, Johan Huovinen, var redan innan Medvedev uttryckte sitt grova dödshot inne på att Ryssland kan söka legitimitet för att slå till mot Ukrainas regering.

– Det här skulle kunna leda till att Ryssland försöker göra någon form av motsvarande attack mot den ukrainska statsledningen, säger han i en intervju med SVT Nyheter.

Försökte döda Zelensky innan kriget

Det är inte bara efter uppgifterna om mordförsöket på Putin som Ryssland har velat ta livet ur Zelensky.

Redan innan den fullskaliga invasionen var ett faktum hade Putinregimen planer på att mörda den ukrainska presidenten, enligt USA:s underrättelsetjänst CIA.

– CIA varnade Zelensky om mordplanerna, framhöll Sky News i vintras.

Biden framhöll allvaret

Enligt CIA-chefen William Burns tonade presidenten ned varningarna och det krävdes att självaste Joe Biden hjälpte till för att Zelensky skulle inse allvaret.

Uppgifterna framgår i Burns bok, The Fight for His Life: Inside Joe Biden’s White House, som utkom i januari.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen