Ryssland kräver att Zelensky mördas

2023 05 03

Enligt Kreml själva satte Ryssland i natt stopp för ett mordförsök på Vladimir Putin.

Det uppgav den ryska regimen i en officiell presskommunikation på onsdagseftermiddagen.

I samma andetag pekades Ukraina ut som skyldiga för det påstådda attackförsöket, någonting som förnekas av landets president Volodymyr Zelensky.

– Vi attackerade inte Putin eller Moskva, vi strider endast på vårt eget territorium, säger han på en presskonferens under sitt Finlandsbesök idag.

Kräver blodig hämnd

Det hann dock inte dröja många timmar innan Ryssland ändå törstar efter vad som kan tolkas som ett önskemål på blodig hämnd. 

På kvällen kommer nämligen krav från den ryska presidentadministrationen att Zelensky måste dödas.

– Efter dagens terrorattack finns det inga alternativ kvar förutom fysisk utplåning av Zelensky och hans sammansvurna, säger Dmitrij Medvedev, vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, enligt AFP.

Medvedev är även landets före detta president och en av de mest retoriskt aggressiva aktörerna bland Putins närmaste män.

Tveksam video

En video på när drönaren skjuts ned ovanför Kremlbyggnaden cirkulerar nu på nätet.

Men några konkreta bevis på anklagelserna och det påstådda motivet finns inte.

Flera militära experter pekar även på att omständigheterna kryllar av tveksamma uppgifter.

– Bara flygtiden för en sådan här är fyra till fem timmar. Att ryskt luftförsvar inte upptäcker och inte skjuter ned den förrän den är ovanför Kreml är anmärkningsvärt, säger exempelvis överstelöjtnant Joakim Paasikivi till Sveriges Radio.

Kan slå till mot ukrainska regeringen

En annan överstelöjtnant, Johan Huovinen, var redan innan Medvedev uttryckte sitt grova dödshot inne på att Ryssland kan söka legitimitet för att slå till mot Ukrainas regering.

– Det här skulle kunna leda till att Ryssland försöker göra någon form av motsvarande attack mot den ukrainska statsledningen, säger han i en intervju med SVT Nyheter.

Försökte döda Zelensky innan kriget

Det är inte bara efter uppgifterna om mordförsöket på Putin som Ryssland har velat ta livet ur Zelensky.

Redan innan den fullskaliga invasionen var ett faktum hade Putinregimen planer på att mörda den ukrainska presidenten, enligt USA:s underrättelsetjänst CIA.

– CIA varnade Zelensky om mordplanerna, framhöll Sky News i vintras.

Biden framhöll allvaret

Enligt CIA-chefen William Burns tonade presidenten ned varningarna och det krävdes att självaste Joe Biden hjälpte till för att Zelensky skulle inse allvaret.

Uppgifterna framgår i Burns bok, The Fight for His Life: Inside Joe Biden’s White House, som utkom i januari.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen