Så skulle Zelensky mördas

2023 01 17

USA:s president Joe Biden fick använda särskilda knep för tydliggöra för Zelensky att Putin försökte mörda honom.

Redan innan Rysslands diktator beordrade ryska armén att inleda ett anfallskrig mot Ukraina så ville Putin ta livet av Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

Varnades om mordplanerna

Men tack vare USA:s underrättelsetjänst CIA så hade Putins mordplaner redan läckt till Väst och Zelensky kunde varnas – men det var ingen lätt uppgift att försöka övertyga Ukrainas president.

Zelensky ville inte tro att Ryssland skulle gå så långt att de skulle inleda ett krig och Zelensky tonade istället ned krigsrisken.

USA ville dock understryka för Zelensky att det inte bara var stor risk för krig utan att Rysslands diktator dessutom planerade att avrätta Zelensky redan innan krigsutbrottet.

– CIA varnade Zelensky om mordplanerna, uppger Sky News.

Biden engagerade sig personligen

Zelenskys försök att tona ned riskerna för krig utstrålade att han inte ville se hur överhängande faran var.

För att CIA-chefen William Burns verkligen skulle kunna övertyga Zelensky om planerna på att mörda honom engagerade sig USA:s president personligen.

– President Joe Biden bad [CIA-chefen] Burns att förse Zelensky med specifika detaljer om de ryska planerna, rapporterar Sky News.

Genom att presentera preciserade detaljer skulle det bli uppenbart för Zelensky att USA hade korrekt information.

Uppgifterna framgår av CIA-chefens nya bok The Fight For His Life: Inside Joe Bidens White House.

– Boken förklarar i detalj en hemlig resa av spionorganisationen CIA:s chef William Burns.

– Till Kyiv – samtidigt som Zelensky tonade ned riskerna för en invasion, uppger The Independent.

Avrättas

Rysslands planer var att slå till med stor kraft och inta Ukrainas huvudstad redan inom 2-3 dagar.

I samband med intagandet av staden skulle president Zelensky och andra i statsledningen gripas och avrättas.

Även profilerade personer inom kyrkan, andra centrala roller i samhället samt HBTQ-personer skulle dödas enligt Putins planer, enligt amerikansk underrättelseuppgifter.

Ryska fallskärmsjägare

En rad ryska fallskärmsjägare släpptes över Kyiv under krigets första timmar. Deras huvuduppgift var att mörda Zelensky och kidnappa hans familj, rapporterade Time.

USA och Storbritannien reagerade snabbt och erbjöd sig att evakuera Regeringen Zelensky.

Tanken var att amerikanska eller brittiska styrkor skulle föra honom ut ur landet, så att presidenten skulle kunna upprätta en exilregering, troligtvis i östra Polen, erfar Time.

Men Ukrainas Väpnade Styrkor bjöd mycket hårdare motstånd än väntat och lyckades till stor del stoppa ryssarna.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen