UPPGIFTER: Ebba Busch försökte chocka statsministern

2022 06 06

Magdalena Andersson (S) uppges inte ha haft någon aning om Kristdemokraternas erbjudande i gårdagskvällens partiledardebatt.

Det hettade stundtals till i den partiledardebatt som ägde rum i TV4 under gårdagskvällen. 

Första ämnet som avhandlades var den misstroendeförklaring som Sverigedemokraterna initierat mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och som stöds av Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna.

KD:s löfte

I samband med debatten gav också KD-ledaren Ebba Busch ett löfte till statsminister Magdalena Andersson: det blir inga fler misstroendeförklaringar före valet i utbyte mot att statsministern petar Morgan Johansson från regeringen.

“All hjälp ni behöver”

 – Misstroendet handlar om Morgan Johansson, han har fått kritik i konstitutionsutskottet, prickats flera gånger och ljugit. Han måste gå. Släpp honom. I gengäld så lovar jag att mitt parti inte kommer att medverka till fler misstroendeomröstningar till valet och att ni får all hjälp ni behöver för att föra Natoansökan i hamn. Morgan Johansson måste gå. Vi löser ut Amineh Kakabaveh åt er, sa Ebba Busch under debatten, citerat av Aftonbladet.

Uppges ha velat chocka statsministern

Men Ebba Busch uppges medvetet ha hållit tyst om informationen inför debatten. Beskedet kom därför som en total överraskning för Magdalena Andersson, uppger källor till Expressen.

– Jag noterar att det finns stor entusiasm att jag ska vara kvar som statsminister, det tackar jag för. Jag ska fundera noga på det Ebba Busch säger. Det gör att jag naturligtvis är beredd att fundera och resonera, svarade statsministern efter att, enligt uppgifter, för första gången ha fått höra erbjudandet i direktsändning.

“Att de inte kommit längre”

Att Ebba Busch väntade till sändning med att släppa erbjudandet förbryllar Mikael Gilljam, statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Att de inte har kommit längre, att de ska behöva stå i sändning och prata om det här, det säger något om att det är hårda tag just nu. De pratar inte med varandra, säger han till Expressen.

“Förhandlar inte i media”

De partier som står bakom misstroendeförklaringen kände dock på förhand till det erbjudande Ebba Busch skulle föreslå.

– Men vi förhandlar inte i media, sade Johan Persson (L) till tidningen efter debatten.

Publicerade intervju

Strax efter det att diskussionen om Morgan Johanssons och regeringens framtid hade avhandlats publicerade Dagens Nyheter en intervju med partilösa Amineh Kakabaveh. 

Den politiska vilden äger i praktiken frågan om justitieministerns vara eller icke vara, och i förlängningen även regeringens och potentiellt Natomedlemskapet.

Dåliga nyheter för regeringen

Förra veckan ställde Amineh Kakabaveh två krav på regeringen för att inte rösta bort Morgan Johansson. I intervjun ger hon statsminister Magdalena Andersson motsatsen till lugnande besked. 

– Jag är beredd att rösta för ett misstroende mot justitieministern. S har inte uppfyllt det de lovade mig, säger hon till DN.

Foto: Kristdemokraterna resp Magnus Liljegren Regeringskansliet