UPPGIFTER: Ebba Busch försökte chocka statsministern

2022 06 06

Magdalena Andersson (S) uppges inte ha haft någon aning om Kristdemokraternas erbjudande i gårdagskvällens partiledardebatt.

Det hettade stundtals till i den partiledardebatt som ägde rum i TV4 under gårdagskvällen. 

Första ämnet som avhandlades var den misstroendeförklaring som Sverigedemokraterna initierat mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och som stöds av Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna.

KD:s löfte

I samband med debatten gav också KD-ledaren Ebba Busch ett löfte till statsminister Magdalena Andersson: det blir inga fler misstroendeförklaringar före valet i utbyte mot att statsministern petar Morgan Johansson från regeringen.

“All hjälp ni behöver”

 – Misstroendet handlar om Morgan Johansson, han har fått kritik i konstitutionsutskottet, prickats flera gånger och ljugit. Han måste gå. Släpp honom. I gengäld så lovar jag att mitt parti inte kommer att medverka till fler misstroendeomröstningar till valet och att ni får all hjälp ni behöver för att föra Natoansökan i hamn. Morgan Johansson måste gå. Vi löser ut Amineh Kakabaveh åt er, sa Ebba Busch under debatten, citerat av Aftonbladet.

Uppges ha velat chocka statsministern

Men Ebba Busch uppges medvetet ha hållit tyst om informationen inför debatten. Beskedet kom därför som en total överraskning för Magdalena Andersson, uppger källor till Expressen.

– Jag noterar att det finns stor entusiasm att jag ska vara kvar som statsminister, det tackar jag för. Jag ska fundera noga på det Ebba Busch säger. Det gör att jag naturligtvis är beredd att fundera och resonera, svarade statsministern efter att, enligt uppgifter, för första gången ha fått höra erbjudandet i direktsändning.

“Att de inte kommit längre”

Att Ebba Busch väntade till sändning med att släppa erbjudandet förbryllar Mikael Gilljam, statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Att de inte har kommit längre, att de ska behöva stå i sändning och prata om det här, det säger något om att det är hårda tag just nu. De pratar inte med varandra, säger han till Expressen.

“Förhandlar inte i media”

De partier som står bakom misstroendeförklaringen kände dock på förhand till det erbjudande Ebba Busch skulle föreslå.

– Men vi förhandlar inte i media, sade Johan Persson (L) till tidningen efter debatten.

Publicerade intervju

Strax efter det att diskussionen om Morgan Johanssons och regeringens framtid hade avhandlats publicerade Dagens Nyheter en intervju med partilösa Amineh Kakabaveh. 

Den politiska vilden äger i praktiken frågan om justitieministerns vara eller icke vara, och i förlängningen även regeringens och potentiellt Natomedlemskapet.

Dåliga nyheter för regeringen

Förra veckan ställde Amineh Kakabaveh två krav på regeringen för att inte rösta bort Morgan Johansson. I intervjun ger hon statsminister Magdalena Andersson motsatsen till lugnande besked. 

– Jag är beredd att rösta för ett misstroende mot justitieministern. S har inte uppfyllt det de lovade mig, säger hon till DN.

Foto: Kristdemokraterna resp Magnus Liljegren Regeringskansliet


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen