JUST NU: Fyra partier försöker avsätta Morgan Johansson

2022 06 02

Sverigedemokraterna väcker misstroende mot den socialdemokratiska justitie- och inrikesministern.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) tog idag plats i riksdagen för att svara på frågor från ledamöterna. 

Då meddelade Sverigedemokraterna att partiet har för avsikt att avsätta ministern och därför riktar en misstroendeförklaring mot Johansson, rapporterar TV4 Nyheterna.

Vill förtidspensionera ministern

Det var SD:s riksdagsledamot Henrik Vinge som gick ut med att partiet önskar att förtidspensionera ministern.

– Det skulle inte vara en dag för tidigt att byta ut honom, säger Henrik Vinge till TV4.

“Förvandlats till gangsterland”

Även partiets ordförande Jimmie Åkesson har kommenterat misstroendeförklaringen.

– Morgan Johansson måste avgå som minister. Otryggheten biter sig fast och gängkriminaliteten är allt annat än knäckt. Antalet skjutningar ökar och sätter skräck i varje del av vårt land. Sverige har förvandlats till ett gangsterland, framhäver partiledaren på Twitter.

Stöd av KD, L och M

Sverigedemokraterna backas upp i frågan av ytterligare tre partier i riksdagen. På sociala medier ger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch sitt stöd för misstroendeförklaringen mot Johansson.

– Under hans ledning har våldet eskalerat och enbart mötts med bortförklaringar och ursäkter. Det är dags att återta den demokratiska kontrollen. Ett första bra steg är att byta justitieminister, meddelar Ebba Busch på sociala medier.

Även Moderaterna uppges stötta förslaget att avsätta Morgan Johansson, erfar nyhetsbyrån TT. Liberalerna bekräftar sitt stöd på sociala medier.

Då kan ministern avsättas

För att väcka en misstroendeförklaring mot en regering eller minister krävs att minst 35 riksdagsledamöter står bakom förklaringen.

Därefter måste en majoritet, det vill säga minst 175 av riksdagens 349 ledamöter, rösta för misstroendeförklaringen för att den utpekade ska få lämna sitt uppdrag.

Kritik av KU

Morgan Johansson anklagades idag av Konstitutionsutskottet, KU, för att ha fällt olämpliga uttalanden i samband med svenska tolkars arbete i Afghanistan. Kritiken handlade om att ministern ska ha ljugit om det skydd som tolkarna erbjöds.

KU:s ordförande Karin Engström (M) menar att Morgan Johansson kritiserats av utskottet förr.

– Man ska lyssna på vad KU säger, framhåller hon till TV4.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen