JUST NU: Amineh Kakabavehs två krav på regeringen

2022 06 03

Den politiska vilden har definierat de krav som regeringen måste uppfylla för att vinna hennes röst.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) hänger löst efter att fyra partier stöttar en missförtroendeförklaring mot ministern. 

Så gör även hela regeringen som kommer att avgå om Johansson avsätts, vilket statsminister Magdalena Andersson menar även sätter hela Natoprocessen på spel.

Förtydligar sina krav

En röst ser ut att bli avgörande i omröstningen som sker på tisdagen, och den rösten tillhör Amineh Kakabaveh, tidigare vänsterpartist och nu politisk vilde. Nu utvecklar vilden sitt resonemang och förtydligar sina krav för regeringen, annars ryker Morgan Johansson på tisdag.

– Då kommer jag tyvärr att rösta för ett misstroende, det handlar om principer, säger hon till SVT.

Två krav

I kraven uttrycks att Sverige inte får lov att terrorklassa fler kurdiska organisationer, vilket Erdoğan har krävt i förhandlingarna med Sverige för att upptas i Nato.

För mig handlar det om principer. När deras medlemmar kommer till Sverige, då ska vi alltså stämpla dem som terrorister för att Turkiet vill det. Jag tycker det är ovärdigt. Jag är svensk ledamot och har inga kurdiska intressen men jag har ett intresse för mänskliga rättigheter och solidaritet, säger Amineh Kakabaveh.

“Pinsamt och befängt”

Utöver löftet om att inte peka ut fler kurder som terrorister kräver Kakabaveh att Sverige ger garantier för att inte häva stoppet för vapenleveranser till Turkiet – ett annat krav som Erdoğan har ställt för att acceptera Sverige i Nato.

– Sverige ska dra tillbaka Natoansökan om det hänger på att vi fegt ska sitta tysta och möta Erdoğans krav. Det är pinsamt och befängt, säger Amineh Kakabaveh till SVT.

Har inget emot Morgan Johansson

Amineh Kakabaveh betonar samtidigt att hon inte har någonting personligt emot Morgan Johansson, och att hennes val handlar om principer och vilka garantier som regeringen kan erbjuda.

Enligt den politiska vilden har hon hela tiden haft nära kontakt med Socialdemokraterna, via riksdagsledamoten Kenneth G Forslund, sedan Magdalena Andersson tillträdde som statsminister. Ett möte inom S ska hållas inom kort, rapporterar Aftonbladet.

Kontaktpersonen onåbar 

Forslund har dock inte gjort sig tillgänglig för att kommentera ärendet och riksdagsledamotens pressekreterare hänvisar istället till en tidigare intervju med TT, skriver tidningen.

– Vi ska försöka nå en gemensam syn och bild på vad som har gjorts och vad som är möjligt att göra och naturligtvis vad konsekvenserna blir om man röstar emot Morgan och regeringen avgår. Det tror jag kanske inte är något som Amineh Kakabaveh är alldeles tilltalad av, kommenterar Forslund till nyhetsbyrån enligt Aftonbladet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Sveriges riksdag