UPPGIFTER: Beordrar skräcktaktik i Ukraina

2023 04 17

Vladimir Putin är sedan tidigare efterlyst på grund av olagliga utvisningar av barn från Ukraina.

Detta efter att Internationella brottmålsdomstolen, ICC, utfärdade en officiell arresteringsorder mot Rysslands diktator i mars.

Åklagare utreder minst 16 000 fall av deporteringar av barn från Ukraina – som enligt Ukraina själva snarare handlar om hundratusentals.

ICC:s order om att arrestera Putin har dock inte fått den ryska ledaren eller hans väpnade styrkor att backa från metoden att ta ukrainska barn från sina familjer.

Tvärtom.

"Skrämmer människor"

I natt uppges att ryska armén försöker deportera barn från den ockuperade staden Zaporizhzhia i sydöstra Ukraina, rapporterar Sky News och CNN.

Det handlar om ett försök att “skrämma människor”, enligt ett uttalande i ukrainsk tv från den militära talespersonen Oleksii Dmytrashkivskyi.

Transporteras i kärnkraftsbussar

Varningen är en upprepning av uppgifter som på appen Telegram spridits av lokala grupper i Enerhodar, en annan stad i Zaphorizhzhia-regionen.

– Vissa personer rapporterade att barn togs ifrån sina familjer och transporterades till Krym i bussar som används för att frakta arbetare till kärnkraftverket i området, framhåller Sky News.

Varnade ryska folket

Förra veckan meddelade ukrainska myndigheter i Cherson att 24 barn återvänt hem efter att ha förts till ryskt territorium.

Det har även rapporterats att barn nyligen kommit tillbaka till sina föräldrar i Charkiv, samt den nu hårt drabbade Zaporizhizhia-regionen.

Samtidigt har Ukraina varnat det ryska folket för att adoptera barn som olagligt tagits ut ur landet.

– Det är särskilt äckligt när folk till och med offentligt skryter om att de har adopterat barn som stulits i Ukraina, uttryckte Iryna Vereshchuck, vice premiärminister i Ukraina, i ett skriftligt uttalande i mars.

"Använder terrortaktik"

Ytterligare skrämseltaktik fortsätter att drabba Ukraina även på andra håll.

Det handlar enligt Ukraina om terrorattacker från luften.

– Den ryska angriparen fortsätter att använda terrortaktik. Sannolikheten för missil- och luftangrepp över hela Ukraina är fortfarande hög, framhäver landets generalstab för de väpnade styrkorna.

Minst 28 luftanfall mot landet ska ska ha avfyrats under söndagen, mitt i det ortodoxa påskfirandet för såväl Ryssland som Ukraina. 

Detta trots att Putin tidigare uppges ha krävt vapenvila under högtidsfirandet.

Avvärjde 45 attacker

De ryska styrkorna fortsätter att fokusera sina huvudsakliga offensiva operationer i Lyman, Bakhmut, Marinka och Avdiivka.

– Under dagen den 16 april avvärjde ukrainska försvarsstyrkor mer än 45 fientliga attacker i dessa områden vid frontlinjen, framhåller militären.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen