UPPGIFTER: Beordrar skräcktaktik i Ukraina

2023 04 17

Vladimir Putin är sedan tidigare efterlyst på grund av olagliga utvisningar av barn från Ukraina.

Detta efter att Internationella brottmålsdomstolen, ICC, utfärdade en officiell arresteringsorder mot Rysslands diktator i mars.

Åklagare utreder minst 16 000 fall av deporteringar av barn från Ukraina – som enligt Ukraina själva snarare handlar om hundratusentals.

ICC:s order om att arrestera Putin har dock inte fått den ryska ledaren eller hans väpnade styrkor att backa från metoden att ta ukrainska barn från sina familjer.

Tvärtom.

"Skrämmer människor"

I natt uppges att ryska armén försöker deportera barn från den ockuperade staden Zaporizhzhia i sydöstra Ukraina, rapporterar Sky News och CNN.

Det handlar om ett försök att “skrämma människor”, enligt ett uttalande i ukrainsk tv från den militära talespersonen Oleksii Dmytrashkivskyi.

Transporteras i kärnkraftsbussar

Varningen är en upprepning av uppgifter som på appen Telegram spridits av lokala grupper i Enerhodar, en annan stad i Zaphorizhzhia-regionen.

– Vissa personer rapporterade att barn togs ifrån sina familjer och transporterades till Krym i bussar som används för att frakta arbetare till kärnkraftverket i området, framhåller Sky News.

Varnade ryska folket

Förra veckan meddelade ukrainska myndigheter i Cherson att 24 barn återvänt hem efter att ha förts till ryskt territorium.

Det har även rapporterats att barn nyligen kommit tillbaka till sina föräldrar i Charkiv, samt den nu hårt drabbade Zaporizhizhia-regionen.

Samtidigt har Ukraina varnat det ryska folket för att adoptera barn som olagligt tagits ut ur landet.

– Det är särskilt äckligt när folk till och med offentligt skryter om att de har adopterat barn som stulits i Ukraina, uttryckte Iryna Vereshchuck, vice premiärminister i Ukraina, i ett skriftligt uttalande i mars.

"Använder terrortaktik"

Ytterligare skrämseltaktik fortsätter att drabba Ukraina även på andra håll.

Det handlar enligt Ukraina om terrorattacker från luften.

– Den ryska angriparen fortsätter att använda terrortaktik. Sannolikheten för missil- och luftangrepp över hela Ukraina är fortfarande hög, framhäver landets generalstab för de väpnade styrkorna.

Minst 28 luftanfall mot landet ska ska ha avfyrats under söndagen, mitt i det ortodoxa påskfirandet för såväl Ryssland som Ukraina. 

Detta trots att Putin tidigare uppges ha krävt vapenvila under högtidsfirandet.

Avvärjde 45 attacker

De ryska styrkorna fortsätter att fokusera sina huvudsakliga offensiva operationer i Lyman, Bakhmut, Marinka och Avdiivka.

– Under dagen den 16 april avvärjde ukrainska försvarsstyrkor mer än 45 fientliga attacker i dessa områden vid frontlinjen, framhåller militären.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen