Ukraina varnar ryska folket

2023 03 29

Den ukrainska regeringen riktar en skarp varning till medborgarna i Ryssland.

Varningen gäller alla de barn som tagits från Ukraina och tvångsadopterats till familjer på den ryska sidan av gränsen, rapporterar Sky News. 

– Att ta föräldralösa barn ut ur Ukraina och överlämna dem för adoption till ryska medborgare är olagligt och vidrigt, framhåller Iryna Vereshchuk, vice premiärminister i landet, i ett skriftligt uttalande.

"Särskilt äckligt" 

Meddelandet är, för ovanlighetens skull, skrivet på ryska och därmed riktat direkt till det rysktalande folket.

– Det är särskilt äckligt när folk till och med offentligt skryter om att de har adopterat barn som stulits i Ukraina, fortsätter ministern i sitt inlägg. 

Hon tillägger att de “dussintals” ryssar som bestämt sig för att adoptera "föräldralösa barn som stulits från Ukraina" förr eller senare måste stå till svars. 

Arresteringsorder mot Putin utfärdad 

För närvarande utreder en åklagare minst 16 000 fall av olagliga utvisningar av barn från Ukraina.

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har även utfärdat en officiell arresteringsorder mot Rysslands diktator Vladimir Putin av samma anledning. 

– Vi måste utkräva ansvar och att barn återlämnas till sina familjer och samhällen. Vi kan inte tillåta att barn behandlas som om de vore krigsbyte, uttryckte Karim Khan, åklagare vid ICC, till The Guardian förra veckan.

Ryssland viftar bort 

Åklagaren tillade: 

– Det finns rimliga skäl att tro att Putin bär individuellt straffansvar för brotten.

Ryssland själva har viftat bort arresteringsordern mot deras ledare.

– Besluten från den internationella brottmålsdomstolen har ingen betydelse för vårt land, inklusive ur juridisk synvinkel, uttryckte Maria Zakharova, utrikesministeriets talesperson, på Telegram.

Kan handla om 200 000 barn 

Ukraina har tidigare hävdat att betydligt fler än 16 000 barn kan ha deporterats till Ryssland.

Enligt uppgifter från landets människorättskommissionär Ljudmyla Denisova i somras kan det handla om så många som 200 000. 

Totalt kan 1,2 miljoner ukrainare ha tvångsförflyttats över gränsen. 

– De tvingades dit. Deras dokument och kommunikationsmöjligheter har konfiskerats. De skickas till regioner långt borta i det främmande landet för att assimileras där, sa Ukrainas president Volodymyr Zelensky förra året.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 13

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen