Ukraina varnar ryska folket

2023 03 29

Den ukrainska regeringen riktar en skarp varning till medborgarna i Ryssland.

Varningen gäller alla de barn som tagits från Ukraina och tvångsadopterats till familjer på den ryska sidan av gränsen, rapporterar Sky News. 

– Att ta föräldralösa barn ut ur Ukraina och överlämna dem för adoption till ryska medborgare är olagligt och vidrigt, framhåller Iryna Vereshchuk, vice premiärminister i landet, i ett skriftligt uttalande.

"Särskilt äckligt" 

Meddelandet är, för ovanlighetens skull, skrivet på ryska och därmed riktat direkt till det rysktalande folket.

– Det är särskilt äckligt när folk till och med offentligt skryter om att de har adopterat barn som stulits i Ukraina, fortsätter ministern i sitt inlägg. 

Hon tillägger att de “dussintals” ryssar som bestämt sig för att adoptera "föräldralösa barn som stulits från Ukraina" förr eller senare måste stå till svars. 

Arresteringsorder mot Putin utfärdad 

För närvarande utreder en åklagare minst 16 000 fall av olagliga utvisningar av barn från Ukraina.

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har även utfärdat en officiell arresteringsorder mot Rysslands diktator Vladimir Putin av samma anledning. 

– Vi måste utkräva ansvar och att barn återlämnas till sina familjer och samhällen. Vi kan inte tillåta att barn behandlas som om de vore krigsbyte, uttryckte Karim Khan, åklagare vid ICC, till The Guardian förra veckan.

Ryssland viftar bort 

Åklagaren tillade: 

– Det finns rimliga skäl att tro att Putin bär individuellt straffansvar för brotten.

Ryssland själva har viftat bort arresteringsordern mot deras ledare.

– Besluten från den internationella brottmålsdomstolen har ingen betydelse för vårt land, inklusive ur juridisk synvinkel, uttryckte Maria Zakharova, utrikesministeriets talesperson, på Telegram.

Kan handla om 200 000 barn 

Ukraina har tidigare hävdat att betydligt fler än 16 000 barn kan ha deporterats till Ryssland.

Enligt uppgifter från landets människorättskommissionär Ljudmyla Denisova i somras kan det handla om så många som 200 000. 

Totalt kan 1,2 miljoner ukrainare ha tvångsförflyttats över gränsen. 

– De tvingades dit. Deras dokument och kommunikationsmöjligheter har konfiskerats. De skickas till regioner långt borta i det främmande landet för att assimileras där, sa Ukrainas president Volodymyr Zelensky förra året.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen