UTRIKES: Ryssland anklagas “filtrera” ukrainska barn från föräldrar

2022 07 13

USA:s utrikesminister anklagar Moskva för så kallad “filtrering”.

Den amerikanska utrikesministern Antony Blinken hävdar att Ryssland högst medvetet och avsiktligt separerar ukrainska barn från sina föräldrar, rapporterar Sky News.

Ministern påstår också att barn har tagits från barnhem och därefter adopteras bort i Ryssland.

“Filtrerar” civila

Blinken framhäver att det handlar om en metod som kallas “filtrering” och att tusentals ukrainska civila fängslats eller försvunnit om de inte möter metodens krav.

– Ryssland måste omedelbart sluta med dess systematiska “filtreringsoperationer” i Ukraina, framhåller han på Twitter.

Enligt Blinken kommer uppgifterna från “en mängd olika källor, inklusive den ryska regeringen”.

Uppges tvingas in i läger

Utrikesministern tillägger att drygt 1,6 miljoner oskyldiga människor ska ha fallit offer för filtreringen, inklusive 260 000 barn.

Även tjänstemän från Ukraina har riktat anklagelser mot Ryssland för att ha tvingat in hundratusentals ukrainare i vad som kallas för “filtreringsläger”, erfar Sky News.

Jämförs med koncentrationsläger

Lägren har enligt kanalen jämförts med koncentrationsläger. I dessa uppges ukrainska medborgare ha fotograferats och förhörts.

Man ska även ha tagit deras fingeravtryck, granskat personernas telefoner och tvingat av dem deras kläder för att undersöka om de varit involverade i slagsmål.

Förnekar anklagelser

Moskva har förnekat alla anklagelser om att man avsiktligt ger sig på civila.

Enligt Ryssland erbjuder landet humanitärt bistånd till de som vill lämna Ukraina.

Nya möjligheter för ryskt medborgarskap

Tidigare i veckan kom rapporter om att den ryska diktatorn Vladimir Putin signerat ett beslut som gör det lättare för ukrainare att bli ryska medborgare, skriver The New York Times.

Förändringen ses som ett sätt för Moskva att stärka sin närvaro i Ukraina och att långsiktigt etablera permanent kontroll i landet.

“Stjäl människor”

– Syftet med den här kriminella politiken är inte bara att stjäla människor, utan att få de som utvisats att glömma Ukraina och bli oförmögna att återvända, kommenterade Ukrainas president Volodymyr Zelensky den ryska regelförändringen.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen