UPPGIFTER: Putin kräver vapenvila

2023 04 10

Rysslands diktator Vladimir Putin kommer att kräva en omedelbar vapenvila mellan ryska och ukrainska trupper den här veckan.

Det skriver den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) i sin senaste lägesuppdatering från kriget.

Firandet av den ortodoxa påsken inleds på söndag 16 april.

I samband med detta väntas Putin kräva ett omedelbart eldupphör.

– Det skulle göra det möjligt för ryska styrkor att hinna förbereda sitt försvar inför en stundande ukrainsk våroffensiv, framhåller ISW.

En rysk strategi

Tankesmedjan hänvisar till flera analytiker som påpekar att Kreml har för vana att utlysa eldupphör kring religiösa högtider.

– Det är en del av rysk krigsstrategi, säger en av experterna.

ISW framhåller att Putin kommer att försöka dra fördel av att Ukraina med största sannolikhet inte kommer att acceptera kravet på ett eldupphör.

– Han kommer att anklaga Ukraina för att inte vara tillmötesgående och för att vara ovilliga att ta nödvändiga steg mot förhandlingar, skriver tankesmedjan och tillägger:

– Genom att åberopa religiösa skäl för en vapenvila, hoppas Putin även kunna utmåla Ukraina som en nation som undertrycker religiösa grupper.

”Cynism”

I en avslutande analys slår ISW fast att Putins förväntade utspel handlar om ren cynism.

 Diktatorn agerar som vanligt endast utifrån sina egna intressen.

– Kreml har inte visat upp någon större hängivenhet för att försvara kristendomen eller kristna värderingar. De har inte heller kunnat uppvisa att Ukraina förkastar dessa värderingar. Om Putin beordrar en vapenvila visar han endast ännu en gång prov på sin cynism, understryker ISW.

Tidigare order

Putin har tidigare beordrat ett eldupphör i Ukraina.

I samband med att den ortodoxa julen inleddes den 6 januari utfärdade Putin en 36 timmar lång vapenvila.

Vapenvilan varade dock inte länge.

Ryska trupper bröt den kort efter att den trädde i kraft.

Enligt Joakim Paasikivi, överstelöjtnant i militärstrategi vid Försvarshögskolan, vill Putin måla upp sig själv som en rättfärdig person när han beordrar olika eldupphör.

–  Putin vill framstå som en värnare av sanna, kulturella värden som Ryssland säger sig vara i konflikt med resten av världen om. Det är ett tillfälle att utmåla sig som förespråkare för rättvisa och godhet och därigenom övertyga folk att de gör rätt i anfallskriget mot Ukraina, sa Paasikivi till SvD efter Putins senaste order om ett eldupphör.

Den gången avfärdade Ukraina den ryska vapenvilan.

Ett fullständigt korrekt beslut, enligt Joakim Paasikivi.

– Ukraina blev utsatt för fullskalig invasion 2022 efter åtta års krig. Det är fullständigt bisarrt att den som har attackerat, ockuperat och annekterat landet, skulle kunna säga att vi gör ett uppehåll i några timmar för att det är en högtid när man tidigare inte har respekterat några högtider, framhöll militärexperten till SvD.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen