UPPGIFTER: Putin kräver vapenvila

2023 04 10

Rysslands diktator Vladimir Putin kommer att kräva en omedelbar vapenvila mellan ryska och ukrainska trupper den här veckan.

Det skriver den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) i sin senaste lägesuppdatering från kriget.

Firandet av den ortodoxa påsken inleds på söndag 16 april.

I samband med detta väntas Putin kräva ett omedelbart eldupphör.

– Det skulle göra det möjligt för ryska styrkor att hinna förbereda sitt försvar inför en stundande ukrainsk våroffensiv, framhåller ISW.

En rysk strategi

Tankesmedjan hänvisar till flera analytiker som påpekar att Kreml har för vana att utlysa eldupphör kring religiösa högtider.

– Det är en del av rysk krigsstrategi, säger en av experterna.

ISW framhåller att Putin kommer att försöka dra fördel av att Ukraina med största sannolikhet inte kommer att acceptera kravet på ett eldupphör.

– Han kommer att anklaga Ukraina för att inte vara tillmötesgående och för att vara ovilliga att ta nödvändiga steg mot förhandlingar, skriver tankesmedjan och tillägger:

– Genom att åberopa religiösa skäl för en vapenvila, hoppas Putin även kunna utmåla Ukraina som en nation som undertrycker religiösa grupper.

”Cynism”

I en avslutande analys slår ISW fast att Putins förväntade utspel handlar om ren cynism.

 Diktatorn agerar som vanligt endast utifrån sina egna intressen.

– Kreml har inte visat upp någon större hängivenhet för att försvara kristendomen eller kristna värderingar. De har inte heller kunnat uppvisa att Ukraina förkastar dessa värderingar. Om Putin beordrar en vapenvila visar han endast ännu en gång prov på sin cynism, understryker ISW.

Tidigare order

Putin har tidigare beordrat ett eldupphör i Ukraina.

I samband med att den ortodoxa julen inleddes den 6 januari utfärdade Putin en 36 timmar lång vapenvila.

Vapenvilan varade dock inte länge.

Ryska trupper bröt den kort efter att den trädde i kraft.

Enligt Joakim Paasikivi, överstelöjtnant i militärstrategi vid Försvarshögskolan, vill Putin måla upp sig själv som en rättfärdig person när han beordrar olika eldupphör.

–  Putin vill framstå som en värnare av sanna, kulturella värden som Ryssland säger sig vara i konflikt med resten av världen om. Det är ett tillfälle att utmåla sig som förespråkare för rättvisa och godhet och därigenom övertyga folk att de gör rätt i anfallskriget mot Ukraina, sa Paasikivi till SvD efter Putins senaste order om ett eldupphör.

Den gången avfärdade Ukraina den ryska vapenvilan.

Ett fullständigt korrekt beslut, enligt Joakim Paasikivi.

– Ukraina blev utsatt för fullskalig invasion 2022 efter åtta års krig. Det är fullständigt bisarrt att den som har attackerat, ockuperat och annekterat landet, skulle kunna säga att vi gör ett uppehåll i några timmar för att det är en högtid när man tidigare inte har respekterat några högtider, framhöll militärexperten till SvD.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen