SVERIGE: Tufft ekonomiskt besked väntas hushållen imorgon

2023 01 12

Inflationen har långt ifrån mattats av i Sverige.

Imorgon presenteras inflationssiffrorna för december, och till skillnad från i USA där prisökningstakten bromsat in lär vi få se motsatsen i Sverige.

Det menar Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, i en intervju med Sveriges Radio Ekot.

– Sannolikt är det så att decembersiffran blir den högsta i den här cykeln och att inflationen därefter faller. Men det betyder inte att inflationen blir låg eller ens i närheten av två procent, det kommer att ta tid för inflationen att närma sig de nivåerna som Riksbanken vill se, säger han till radion.

Priserna lär stiga ännu mer

Det är just en inflation på två procent som är Riksbankens mål – långt ifrån novembers nivå som hamnade på 9,5 procent enligt de mått som myndigheten använder.

Nu är alltså prognosen att priserna kommer att öka ännu mer än månaden innan.

Det är då Riksbankens uppgift att höja räntan så att det blir dyrare att låna pengar, vilket gör att hushåll och företag blir försiktigare med sina pengar – och med följdeffekten att prisökningarna sjunker igen.

Förväntar sig ny räntehöjning

Oavsett var inflationstakten landar på när beskedet kommer imorgon förväntar sig emellertid Claes Måhlén att Riksbanken även ger besked om ännu en räntehöjning nästa månad.

– Vi tror att Riksbanken höjer räntan i februari med 50 punkter trots att Riksbanken i november signalerade hälften av det, säger han till SR.

Toppen inte nådd

Direkt drabbade blir de hushåll som har bolån med rörliga ränta, där Claes Måhlén menar att toppen ännu inte är nådd.

Han får medhåll av en fastighetsekonom från Kungliga Tekniska Högskolan som SR talat med.

– Jag tror absolut inte att bostadsräntorna faller tillbaka till de extremt låga nivåer vi hade tidigare. Vi får räkna med relativt höga bostadsräntor, och det kommer nu påverka hushållens kalkyler.

"Försämrad köpkraft"

Det har tidigare indikerats att de flesta av Sveriges hushåll kommer att få det sämre ekonomiskt under 2023, enligt en kartläggning från Swedbank som Dagens Nyheter tagit del av.

Stigande inflation och höjda räntor är två orsaker, men även hyresavgifter som sannolikt kommer att skjuta i höjden.

– Trots mer pengar i plånboken får de flesta en försämrad köpkraft nästa år, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, till DN.

LÄS MER: Tidigare riksbankschefen: "Domedagen är här"

Foto: I. Rifath

Text: Redaktionen